bolesne sztywnienie rąk w ciąży

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
dziewczyny napiszcie prosze, czy lekarze Wam coś zalecili na to sztywnienie. Dla mnie jest to bardzo bolesne, szczególnie rano jak staję z łóżka czuję się strasznie. Zastanawiam się czy to nacick na nerwy przez dziecko czy brak np.magnezu ?

Będę wdzięczna za info
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: bolesne sztywnienie rąk w ciąży

w ktorym jestes miesiecu? moj lekarz tego nie bagatelizowal, zalecil mi badanie ogolne moczu, w 8 miesiacu u mnie to bylpoczatek zespolu podwyzszonego cisnienia. ALe poza tym objawempuchlam

Ja miałam zespół cieśni nadgarstka. Typowo ciążowe ;) i tym się nie przejmowałam. Ale sprawdx, czy takie masz objawy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja miałam podobne objawy, tak od ok 7 m-ca sztywnienie rąk, brak czucia w palcach, czasem w nocy wybudzał mnie okropny ból rąk - coś jakby reumatyczne pomieszane z rwaniem. Bardzo mi to dokuczało, mówiłam lekarzowi o tych dolegliwościach, stwierdził, że najprawdopodobniej jest to nacisk na nerwy (mówił że częsciej zdarza się to u osób wysokich - nie wiem czy w praktyce to się potwierdza). Drętwienie minęło dopiero cztery miesiące po porodzie.

hej ja mam neuropatie rak od dwoch lat ,czyli zmasakrowane nerwy,zniszczone,cierpiałam mocno,nie mogłam nawet sama sie ubrac czasem.w ciazy tez mi dretwieją wiec staram sie nie podpierac,nie kłasc na rekach i tp,do tego witamina b6 i magnez oraz naprzemienny prysznic rąk raz zimny raz ciepły.potem to przejdzie.kiedyś.

Ja jestem niska i tez sie z tym mecze.pojawilo sie pod koniec 7 mca ciazy. Sztywnossc w stawach bol.i nocne dretwienie

Ja mam to po ciąży. Już myślałam że to przemęczenie rąk od noszenia Malego ale widzę że to poważniejsze. Wszystko co napisały dziewczyny. Realnie w nocy, mówienie, sztywność..pomaga tylko jak wstanę z łóżka albo opuszcze ręce z łóżka. Taki piekacy ból. Na razie biorę magnez i Wit.b6 bo to mogą być niedobory i zamówię sobie opaski na nadgarstki. Jak nic się nie zmieni do lekarza.

Rwanie w nocy i mrowienie..miało być

ja mam zespol ciesni. to nie jest kwestia braku magnezu, jest jakis uciskna kregoslup i stad ta upierdliwosc.
od ponad miesiaca nonstop mam zdretwiale wszystkie palce u rak, procz malego i serdecznego. najgorzej jest w nocy i po nocy,kiedy przez sztywne stawy bol rwie mnie od lokcia do nadgarstka. musze wtedy wstac i przynajmniej strzepnac kilka razy rekoma.
jest to denerwujace, bo nigdy nie jestem pewna, czy jesli cos trzymam to trzymam to naprawde, czy tylko tak mi sie wydaje.
podobno ma przejsc po porodzie. w razie czego zarejestrowalam sie do neurologa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Miałam dokładnie tak samo, nic z tym się nie da zrobić raczej. Mi przeszło około dwa tygodnie po porodzie razem z opuchlizną.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

mnie wrwało w stawach, okropny ból, ale po porodzie przeszło :) nie wiem jak ze sztywnieniem, może lepiej iść do lekarza.

jestem w 9 m-cu, lekarz dziś mi powiedział że taki urok ciąży.
U mnie nie jest to stan przedrzucawkowy, bo ciśnienie idealne i nie mam białka w moczu.
Mnie rwie najbardziej palec serdeczny, czuję jakby wszystkie ścięgna w palcach miały bolesny przykurcz.
Dzisiaj się okazało że mam dużą część skutków ubocznych ciąży :) więc tylko czekać do rozwiązania i na maxa wypoczywać

image

dobrze, że to normalne objawy :) po porodzie jeszcze będzie trochę boleć, bo wszystko będzie wracać na miejsce, ale potem przestanie. pozdrawiam.

mam problem z palcem serdecznym tak jak Cytrynka :)

w poniedziałek u lekarza reumatologa dowiedziałam się, że to suche zapalenie ścięgna (czy zapalenie suchego ścięgna - no coś w tym stylu) ;P

szczególnie po nocy - ale w dzień też - łapie mnie przykurcz prawego serdecznego palca - zgięty palec nie chce się normalnie odgiąć do pionu, tylko tak śmiesznie odskakuje :P czasem muszę pomóc drugą ręką :/

później dodatkowo zaczął mnie boleć staw - pod kciukiem :P myślałam, że to ból kości :P a to też jakieś ścięgna czy coś takiego - połączone z palcem serdecznym :P
do tego stopnia, że w nocy budzi mnie ból jak chcę się przykryć kołdrą, nie mogę zamknąć drzwi w aucie trzymający ich za klamkę, mam problemy z przekręcaniem klucza w zamku albo z założeniem szelki od spodni ogrodniczek :P i tak śmiesznie coś mi tam przeskakuje :/

dzisiaj rano zauważyłam ten przykurcz palca serdecznego i w lewej dłoni :P

Pani Dr kazała rozmasowywać ścięgno (może być nawet Amolem) + kąpiele w solance (całe szczęście mam nieograniczony dostęp do Biszolinu i Biszofitu - najlepsze sole z Morza Martwego, ze złoża Wołgogradzkiego) tutaj do poczytania http://www.med-nat.pl/?artykul=35
znajoma właśnie założyła firmę i zajmuje się sprowadzaniem tego rodzaju preparatów do Polski :)
do tego poleciła kąpiele bąbelkowe - w takim masażerze do stóp ;)

mówiła, że to często spotykane w ciąży :/ z reguły po ciąży lub po karmieniu samo ustępuje :)

jeśli nie - operacja ścięgna :/

ooo ja mam ten masażer i często stopy tam moczę, dzisiaj łapki też sobie w nim wymasuję.
zauważyłam, że jak dzisiaj nie mam rąk opuchniętych, to te dolegliwości dłoni spowodowane bólem ścięgien też są mniej dokuczliwe :)

Cytrynka - mam super maść na zapalenie ścięgien!!!

wczoraj moja Mama była u jednego Pana Dr, który kiedyś bardzo mi pomógł przy zapaleniu korzonków :) (to nie jest nasz lekarz pierwszego kontaktu, ale akurat w obu przypadkach nasza lekarka była na urlopie i najpierw ja, a wczoraj Mama trafiłyśmy do tego Dr)

powiedziała Mu co i jak z moimi rękoma, że lekarka reumatolog podeszła tak a nie inaczej i właściwie nic nie dała (poza przykazaniem moczenia rąk w solance, masażu itp.)

Pan Dr bardzo się zdziwił, jak tak można zostawić cierpiącą dziewczynę i to jeszcze w zaawansowanej ciąży ;) jak sam powiedział "przecież to nawet dobrze pupy nie można sobie podetrzeć" ;P

i powiedział, że jest bardzo prosty sposób :) i bezpieczny dla dzidziusia :)

kazał kupić maść TRAUMELL S http://www.heel.pl/index/ofirmie/leki_firmy_heel/traumeel_s/

image

ta maść jest rewelacyjna!!!!!!!!!! już po pierwszym posmarowaniu czułam różnicę :) a dzisiejszą noc całą przespałam - ani razu nie obudziłam się z bólu :)

nie jest może tania (ok 30zł) ale jestem na takim etapie, że dałabym nawet dwa razy tyle, żeby tylko przestało mnie boleć :)

i zapomniałam dodać - masaż wodny z bąbelkami (w tym takim masażerze do stóp) zrobiłam raz - ale Gabrysiowi się nie podobało :/ tak mu szybko serduszko biło (czułam przez brzuch), że aż się wystraszyłam :P

miałam miskę postawioną na podnóżku przy fotelu, na wysokości brzucha :/ no i widać ten odgłos masażu nie podobał się naszemu Synkowi :P

zaraz wsiadam w samochód i jade do apteki, bo dziś te rano to był czad z tymi rękami, bolało że brrr

dziekuję bardzo :)

po przeczytaniu twojej wypowiedzi rozmawialam z lekarzem odnosnie korzystania z tej masci i kategorycznie mi zabronił! na ulotce jest napisane aby nie stosowały maści kobiety w ciązy oraz karmiące piersią.
Jestem 28 tyg. i wolę się z tymi bólami przemęczyć niż faszerować dziecko jakimiś szkodliwymi środkami...

hej mi sztywnieja obie rece ,dlonie zwlaszcza!nie ma na to zadnej rady?nikt tu nic w sumie nie doradzil co robic????

ja mam problemy ze sciegnami w dloniach i nadgarstkach ale w ciazy nie jestem. mialam jakies zapalenie i mija juz pol roku a ja nadal cierpie. w nocy dretwienie, rano przykurczone palce. czy w moim przypadku biszofit moze pomoc?

Na wszystkich lekach macierz itd jest napisane że nie stosować w ciazy i przy karmieniu
Wygodna regułka, jeszcze trochę i na maśle będziemy to czytac.....

No bo nie ma to jak najpiękniejszy okres w życiu kobiety czyli ciąża
Taki Debilizm tylko facet mógł wymyślić
Jest tak pięknie i przyjemnie że tylko się pochlastac
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mi pomogły taśmy na nadgarstkach.

Oczywiscie kinezjologiczne

Czy możesz mi powiedzieć, gdzie takie plastry można kupić? Jakie wybrać?
Niestety moja druga ciąża daje mi się we znaki. Sztywnienie i drętwienie stawów jest nie do wytrzymania. Pierwsza taka nie była, przebiegła bez problemów, dopiero po porodzie borykałam się zbólem tu i tam, ale w tamtym wypadku pomógł mi harpagon forte max (oczywiście po skończeniu karmienia piersią, nie chciałam ryzykować wcześniej). Jednak każdej przyszłej mamie polecam poczytać na temat zapobiegania takich bóli. Da się je wyeliminować podobno ćwiczeniami, z pewnością skorzystam z tych porad https://bola-stawy.pl/co-to-sa-stawy-najwazniejsze-informacje/ jeżeli będe planowała trzecią ciążę.

Inne tematy z forum

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...