Re: obrączki
Jeśli chcecie kupić tanio obrączki to nie szukajcie ich na siłę w sklepach jubilerskich w hipermarketach. Niby przyciągają ofertami ale to tylko zmyłka. Mam kumpelę która pracowała w jednym z wymienianych przez was sklepach i pwiedziała mi że wszystkie te obrączki są drogie, a te "rabaty" to tylko ściema. Poradziła mi aby zawsze pytać o cene obraczek i ile wynosi w nich 1 gram. Gram to najważniejsze, bo na wystawie mają np. komplet obrączek za np. 600zł a przy odbiorze okazuję się że są droższe i nie raz się dopłaca. Z tego co się dowiadywałam w tych wszystkich sklepach na galerii 1 gram kosztuje ok. 90-100zł, a to naprawdę drogo. Szukajcie w mniejszych sklepikach, które nie doliczają opłat za wynajem :-o). Co więcej jak pytałam o grawerowanie to wyliczają, albo do 5 albo do 20 znaków gratis, a u jubilera wygrawerują wam wszystko co chcecie za darmo. Znalazłam nawet jednego, poleconego na tym forum który bierze za 1g 45zł za żółte złoto, za żółte z wzorami i matowe 55zł, a białe 65zł. Poza tym pamiętajcie jak oglądacie obrączki, to najpewniej wziąć te, które można później powiększyć, spytajcie o to sprzedawce nie każdą można powiększyć, np. taką która jest w połączeniu z innym złotem a wzór jest skomplikowany. złoto często jest przymatowione, ono z czasem sie zetrze,a jak obrączki bedą całe gładkie, to można zawsze odnowić u złotnika. Na tym koniec życzę miłych poszukiwań.
0
0