brak ruchów w 20 tygodniu ciąży

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Witajcie, jestem w 20 tygodniu ciąży, to jest moja druga ciąża. Zaczynam sie denerwować ponieważ nie odczuwam ruchów dziecka, z pierwszym dzieckiem w 20 tygodniu mialam juz wyraźne ruchy i bylam pewna ze to jest to. Czy powinnam zacząć sie juz tym martwic? podobno w drugiej ciaży szybciej czuć, może być odwrotnie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: brak ruchów w 20 tygodniu ciąży

może być odwrotnie, to kiedy zaczniesz odczuwać ruchy zależy od wielu czynników, niektóre kobiety zaczynają czuć ruchy (w kolejnej ciąży) dopiero w 22-24 tygodniu chociaż w pierwszej ciązy czuły szybciej
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

zgłoś to lekarzowi prowadzącemu ciążę,powinnaś czuć już..........
ja przy drugiej ciąży czułam od.14tc,ale każda ciąża inna jest,może zbyt nerwowo czekasz na ruchy,a może masz dużo wód płodowych,one też amortyzują ruchy maluszka,także możesz nie odczuwać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10

spokojnie, ja w pierwszej ciaży czułam ruchy w 17 tygodniu a obecnie pierwsze ruchy dopiero 22-23tydzien ;) ale jak bedziesz u gina to powiedz ze cie to martwi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewnie porozmawiaj z lekarzem prowadzacym ciaze, ale moze to byc tez spowodowane umiejscowieniem lozyska na przedniej scianie przez co ruchy czuc pozniej i slabiej.

ja w pierwszej ciąży 22 tydzień a w drugiej też tak po 20 czułam.
Ale dla swojego spokoju może idź do lekarza, po co się dręczyć.

Ja poczułam pierwsze ruchy w 24 tygodniu :)

nie denerwuj sie ja w drugiej ciąży czułam ruchu pózniej niż w pierwszej a ruchy powinnas czu do 22tc wszystko napewno jest dobrze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

czesc widze że ty tez dzieci rok po roku bedziesz miała tak jak ja =] JEST CIĘŻKO ALE DAMY RADE =] pozdrawiam

to była wiadomośc do JONKA6 =]

spokojnie:)na pewno zaraz poczujesz! Moja kolezanka poczula dopiero w 22 tygodniu,inna w 23 i wszystko w normie!

rybcia6 trzeba dac rade , innej opcji nie ma ;)

to tez zalezy od charakteru dziecka, sa bardziej i mnie aktywne dzieci i to pewnie dlatego.

WCALE nie jest tak, że POWINNAŚ już czuć ruchy. I nie ma znaczenia, że to Twoja kolejna ciąża. Tak jak ktoś napisał, to mocno zalezy od tego gdzie jest łożysko, może tłumić czucie ruchów przez Ciebie.
Na dowód tego, że w kolejnej ciązy nie zawsze czuje się dziecko szybciej napiszę Ci, że moją pierwszą córkę wyczułam w 18 tygodniu a drugą w 23. Jest spora róznica, prawda? A obie są zdrowe i normalne ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

otóż to, bez sensu jest gadanie "powinnaś to... powinnaś tamto..." Wszystko jest sprawą bardzo indywidualną, szczególnie takie rzeczy jak odczuwanie czegokolwiek. Każda ciąża jest inna, nie ma co porównywać.

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Rozwiązania w domu (3 odpowiedzi)

Opłaca się ładować się teraz w te wszystkie dodatki typu kolektory, rekuperacja, studnia itd.?

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...