budujecie/kupujecie na kredyt?

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć dochodu na rodzinę 4 osobową, by wziąć jakieś 300. tys. i przeżyć, by wystarczyło na wszystko (nie mówię w wymiarze luxusowym)?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Do jakiego momentu starczyło Wam kredytu oraz na jakim etapie wykończenia domu się wprowadziliście?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z kredytami zawsze trzeba uważać, żeby za dużo nie wziąć. Choć wiadomo że może się zdarzyć,ale to wtedy polecam konsolidacyjny kredyt na spłatę chwilówek - w ten sposób najłatwiej wyjść z pętli zadłużenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Korzystałem z Compensy. Ubezpieczenie to wywalanie kasy w błoto - niczego nie dało się dojść i mimo wzrostu cen i innych problemów zawsze można było usłyszeć "Tego OWU nie obejmuje". Jedyne co obejmuje to zdzieranie kasy.

nie polecam! Oszuści i naciągacze!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Budowa 7-8 lat oznacza wzrost cen materiałów i wykonania, oprócz tego wprowadzasz się do prawie 10 letniego domu, często to różnica nawet w technologiach, okna itd. Praktycznie wyrównuje się to z kredytem a wprowadzasz się w dwa lata.

Moim zdaniem dobrze jest po prostu ubezpieczyć kredyt oraz ubezpieczyć nieruchomość: https://www.compensa.pl/ Zobaczcie takie ubezpieczenia w Compensie. Nie są drogie a dają znaczne poczucie bezpieczeństwa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Moje pozdrowienia
Jesteśmy 15-letnią kancelarią prawniczą specjalizującą się w pożyczkach osobistych. Nasza firma dba o Ciebie, oferując szybką i łatwą pożyczkę. Oferuj pożyczki na konkurencyjnych warunkach Mamy udokumentowane doświadczenie w całej Europie i Stanach Zjednoczonych, chętnie z nami współpracujesz.
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji: jeanppatrick@gmail.com
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ciekawy wątek, wszystko zależy gdzie i na ile, dlatego tak ważne, żeby sprawdzić każdy aspekt umowy przed podpisaniem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Poniżej moja prywatna(!) stronka do obliczania kredytów hipotecznych, darmowa (sorki za reklamy!), pro publico bono ;) Mam nadzieję, że będzie dla kogoś pomocna ;)

https://kalkulatorkredytu.com/

Różni się od innych kalkulatorów tym, że można sprawdzić:

- ile wyniosą nasz koszta dodatkowe (tak chętnie zapominane w innych kalkulatorach bankowych), np. opłaty stałe (np. ubezpieczenie na zdrowie 25zł/mies.) lub opłaty zmienne (zależne od pozostałej kwoty kredytu, np. ubezpieczenie na mieszkanie 0.035%/mies.)

- jak zachowa się kredyt po nadpłacie (na skrócenie lub zmniejszenie raty - jednorazowe lub regularne nadpłaty)

- jak zachowa się kredyt, gdy zmieni się Wibor

- czy kredyt będzie bezpieczny dla naszego budżetu (DTS)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam. Ja kupiłem ostatnio mieszkanie na kredyt w banku pko s.a. historia jest o tyle śmieszna, że musiałem podpisać z żoną rozdzielność majątkową, żeby pojawiła mi się zdolność na wzięcie kredytu o wartości 200 000 złotych. Zarabiam całkiem nieźle jak na moje miasto (3200 netto) i nie mam żadnych zobowiązań, oraz super historię w BIK. Trochę mnie to zdziwiło, ale się udało. Dostałem fajne warunki i ratę o ponad 250 złotych niższą niż w innych bankach. Ogólnie nie było tak łatwo, jak myślałem. Warto sprawdzić swoja zdolność kredytową, zanim się człowiek weźmie za składanie wniosków... Fajny kalkulator zdolności kredytowej jest na stronie https://mojazdolnosc.pl/kalkulator/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: budujecie/kupujecie na kredyt?

Nigdy nie brałem kredytu ale podejrzewam dla Polaka który średnio zarabia będzie uciążliwa spłata przy takiej sumie Jednym banki domy zabierają
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

W obecnych czasach kredyt mieszkaniowy to już konieczność. Tutaj http://finansowy360.pl/kredyty,ac244/kredyt-na-mieszkanie-jak-sie-przygotowac-do-zaciagniecia,9118 jest opisane, jak się do niego przygotować, więc warto się z tym zapoznać w wolnej chwili.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Raczej mało kogo stać na to, by żyć bez kredytów, oczywiście można postarać się, by były one jak najniższe, ale tu trzeba dodatkowo uzyskać umiejętności oszczędzania i odkładania. Z kredytami też trzeba uważać i wybierać je mądrze i z rozsądkiem. W sieci nie brakuje porównywarek kredytów i kalkulatorów: https://www.17bankow.com/ można z nich korzystać i szukać informacji. Poradników i artykułów o kredytach gotówkowych też chyba zliczyć się już nie da.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

polecam firmę Business Banking Partnership, bardzo doświadczeni doradcy wyliczą zdolność bezpłatnie i przeliczą gdzie najlepiej się opłaca. srtona: bbpartership.pl bardzo polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dom wolno stojący budowany 18 lat temu bez kredytu. Spokój . Tylko droga niestety do bani do dnia dzisiejszego. Taka gmina. Zanim coś zakupisz lub wybudujesz sprawdz infrastrukturę w naszej miejscowości, porozmawiaj z sąsiadami itp. Bo niektórzy do dziś żałują inni się wyprowadzają a jeszcze inni maja nadzieje na poprawę stanu dróg i oświetlenie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tu masz kompletny poradnik jak przygotować się do kredytu hipotecznego
https://finp.pl/jak-przygotowac-sie-do-kredytu-hipotecznego/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na bank nikt się nie domyśli, że to bezczelna reklama....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To racja, że trudno bez kredytu się wybudować, czy kupić mieszkanie. Nam jeszcze do tego doszły raty za meble, bo z kredytu już nie wystarczyło na ich zakup. Na szczęcie można teraz kupić meble w fajnych ofertach ratalnych, np. na Mirjan24
https://www.mirjan24.pl/13-meble
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dom czy mieszkanie to jeden z wiekszych dylematow z jakimi trzeba sobie poradzic. Jest to kwestia scisle indywidualna dlatego trzeba odpowiedziec sobie na pare waznych pytan. Najwazniejszym jest to gdzie tak naprawde chcemy sprzedzic kolejne dekady naszego zycia. Bedzie to w duzej mierze uzaleznione od tego jaki rodzaj kariery planujemy. Nie ma co ukrywac, w wiekszym miescie czeka na nas duzo mozliwosci znalezienia nowego pracodawcy czy tez odbycia potrzebny kursow doszkalajacych. Kolejna sprawa bedzie tryb zycia jakie prowadzimy, dla ludzi bardziej aktywnych znajdzie sie sporo roznych atrakcycji. Co najwazniejsze beda one na "wyciagniecie reki". Mozemy w ten sposob powiekszy grono osob jakie znamy, a to bez dwoch zdan wplynie pozytywnie na nasze zycie. Sama z wlasnego doswiadczenia wiem, ze mieszkanie w domku jednorodzinnym niestety generuje dodatkowe koszta takie jak drobne naprawy czy wieksze remonty. Juz nie wspominam o takich rzeczach jak ogrzewanie zima gdzie trzeba albo sie nachodzic przy kotle albo zainwestowac w droga instalacje np. gazowa. W wiekszych miastach mozna znalezc nowe inwestycje mieszkaniowe kraków pozwalajace na znalezienie wymarzonego mieszkania. Nalezy przemyslec dokladnie sprawe w kategoriach plusow/minusow i zaczac dzialac.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: budujecie/kupujecie na kredyt?

JM w jakim banku kredyt braliscie

A kogo stać na budowanie/kupowanie bez kredytu? Szczerze mówiąc nie znam nikogo takiego, a nawet bogacze biorą kredyt (bo zazwyczaj chcą jeszcze więcej niż szary kowalski, czyli też muszą wziąć kredyt żeby za to więcej zapłacić, no i mają wyższą zdolność kredytową).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak ja się cieszę, że kupowałam dom jeszcze za czasów, kiedy wkład własny wynosił 10 % :)

Inne tematy z forum

alarm (42 odpowiedzi)

Cześć wszystkim :) Macie kogoś dobrego kto montuje domowe systemy alarmowe?

Mega Mocni Banino (3 odpowiedzi)

czy to prawda, ze taras w tym przedszkolu będzie na dachu? czyli dzieci w pełnym słońcu na...

Rolnik bez litości (4 odpowiedzi)

Który tam taki mądry i już w sierpniu jedzie z "naturalnym" nawozem po polach? Oddychać się nie...