budujecie/kupujecie na kredyt?

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć dochodu na rodzinę 4 osobową, by wziąć jakieś 300. tys. i przeżyć, by wystarczyło na wszystko (nie mówię w wymiarze luxusowym)?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: budujecie/kupujecie na kredyt?

Sam sie naucz liczyć najpierw bo widze ze sa problemy z prostą kalkulacją
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

kupiliśmy mieszkanie na kredyt - rata 1000zł - opłaty miesięczne 600czynsz, 600 przedszkole - 600zł to prąd, gaz, telefony, telewizja, internet, dojazdy do pracy a dochód 3600 netto.

Na "życie" dla 4 osobowej rodziny zostaje mi 800zł. Baaaardzo skromnie ale da się wyżyć, czasem jakiś obiad u rodziców pod koniec miesiąca. Ciężko ale inaczej nie mielibyśmy swojego mieszkanka. :-)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jeśli masz kredyt na 300 koła i rodzina powiedzmy 2+2 to aby w miarę żyć,bez luksusów musisz mieć jakieś 8-10 koła netto.
I pieniacze niech nie wyskakują, że w d*pie mi się poprzewracało - takie są realia (zakładam, że nic nie dostajesz od rodziny itp)
Policzcie utrzymanie samochodów, przedszkola, opłaty stałe, kredyt, jedzenie, jakieś niespodziewane wydatki, konieczność odłożenia czegoś (nowy samochód, utrata pracy, wczasy...)
I to nie będzie luksus powtarzam.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chyba 24tys. zł średnio... U Pana też średnio z tym liczeniem :(
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

na marne poszly te 5 lat studiow bo liczyc sie nie nauczylas :D. przy kredycie oddajesz drugie tyle co bierzesz bankowi. np bierzesz 300tys na 25 lat to oddajesz 600 tys. czyli 60tys rocznie (srednio) oddajesz bankierom. a wynajmowanie mieszkania- poczytaj pokalkuluj. studja studja....
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 26

raczej nie sugeruj się obecnymi kalkulacjami, banki tak piszą umowę, że zawsze wyjdą na swoje a jak przestaną "zarabiać" na Twoim kredycie to wrócą po więcej, jeśli chcesz spać spokojnie to rata kredytu nie powinna przekraczać 20% Twoich wspólnych dochodów netto misięcznie, mam zbyt wielu znajomych któzy sa od lat niewolnikami swojego mieszkania przez ratę kredytu

musisz tez wiedzieć czy kredyt bierzesz na całe życie czy może za jakiś czas będzieesz budować dom, ma to o tyle znaczenie że mieszkanie sprzedaż i kredyt spłacisz z kwoty sprzedaży, musisz być wtedy pewien że to co Ci zostanie pokryje resztę do spłaty

reszt to polityka państwa i biznes banku, nie wierz reklamom, nie wierz doradcom bo ich opłacają banki, jak bierzesz kredyt Twoim najlepszym przyjacielem jest kalkulator, no i nie bierz kredytu na szybko bo wtedy bank zostawi Cię w skarpetkach, dla nich najlepszy (najbardziej naiwny klient) to taki który musi miec redyt na wczoraj
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale on ma racje. Bank inaczej patrzy na osoby na umowie, a inaczej na osoby z własna działalnością. Więc się nie napinaj, bo taka jest rzeczywistość.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poważnie? Przy czteroosobowej rodzinie to niby dużo?
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale ja mam dwójkę dzieci, żyjemy bardzo skromnie i cztery tys. nam ledwo starcza bez kredytu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

to ty po prostu kasą nie umiesz rządzić skoro masz jeszcze większy dochód i ledwo ci starcza... masakra
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

co wiem? żebym jeszcze prowadził tą działalność rok ale prowadziłem ją przed kredytem 6 lat i dochód zawsze się w tych granicach mieścił jak wyżej wymieniłem, więc jak nic mądrego do dyskusji nie wnosisz to zamilcz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ja w 2011 kupilem dom na Miodowej, kredyt na 100% plus wykonczenie razem 460tys na 30 lat rata 560EUR, dochod na dzialalnosc, dochod 6000 netto, bank DnB Nord, problemow ze zdolnoscia nie bylo zadnych, dostalem rownie oferty z kilku innych bankow, ale ta byla najkorzystniejsza
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inny niż pko sa
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

na działalności to wiesz.. ciesz się, że w ogóle oferowali Ci kredyt..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

pozatym baner " Na sprzedaż " nie musi wcale oznaczać ,że ktos nei ma kasy na raty - tylko może sie rozwodzi , albo dostał prace w innym mieścei albo 1000 innych powodów
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 2

tak wszystko się zgadza ale nie da się wszystkiego przewidzieć i myśląc w ten sposób wszyscy byśmy mieszkali z mamusiami w blokowiskach
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 8

tak prowadzę działalność, ale mowa tu była o dochodach, każdy bank patrzy inaczej, jak chodziłem i pytałem się po bankach jaka jest moja szacunkowa zdolność kredytowa to wyliczali mi po 510 tys zł, a po złożeniu papierów do tych banków i analizach byli mi skłoni dać tylko 206tys. tak więc sam widzisz jak jest, na każdego patrzą inaczej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jaki bank wybraliście ? dobra ofertę ma PEKAO S.A.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

110 tys kredytu, na 25 lat, dochód przy składaniu wniosku 1900 netto, żona pracowała ale miała za krótko umowę.
Mieliśmy do wyboru 3 banki, 3/3 pozytywne decyzje po złożeniu wniosków. Do aliora gdzie każdy ma pozytywną decyzje nawet nie składaliśmy bo raty strasznie wysokie.
A zdolność też taka wychodzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

wyliczona zdolność to jedno , a faktyczna oferta kredytowa od banku to drugie i radzę nie mylić tych pojęć
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyliczali mi taką zdolność w Nordea i Millenium.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

koszta utrzymania domu (8 odpowiedzi)

Przymierzam się do zakupu domu w Baninie, ale ciekawa jestem ile wynoszą opłaty m.in gaz, prąd,...

Taras z desek kompozytowych - (71 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...

Hocki klocki (110 odpowiedzi)

Wiecie kto prowadzi tą placówkę ?