witam chcialam zapytac czy wiecie moze czy na chopina lub na podwyzszenia krzyza Proboszcz daje chrzest nieslubnemu dziecku.Wiecie moze ja na Chopina otwarte jest biuro parafialne? Bo oczywiscie na Kzala nie daje :]
hej witam
niestety ksiadz ma prawo odmowic jezeli rodzice nie maja przeciwskazan do slubu tzn moga wziac slub , bo jak zagwarantuja wychowanie w wierze katolickiej skoro sami nie zyja w zgodzie z nia :( tak dzial nasz kosciol
ale na szczescie sa ksieza, ktorzy bez problemu ochszcza dziecko nawet bez slubu :) trzeba tylko poszukac - zycze powodzenia
pozdrawiam
hehe jak na Chełmie w parafii Podwyższenia Krzyża Świętego, to mojej koleżance tez odmówił, a jak mu powiedziała że pójdzie z tym do biskupa, to się zgodził na chrzest ale w zakrystii bo stwierdził że dziecko nie zasługuje na chrzest razem ze ślubnymi dziećmi,
dziecko nie zasługuje, a czemu ono winne ?!
więc poszła do św. Brygidy i ks. Jankowski jej ochrzcił :)
Brygida to moja byla parafia ,bralam tam slub i chcrziclam dziecko:)z tym ze ja bralam slub cywilny 1,5 roku wczesniej:)
A co do parafi na Chelmie to ta sama:_
mój kuzyn ochrził swoje nieślubne dziecko w Pruszczu na Podwyższenia Krzyża - w prafii do której on należy (w Pruszczu) ksiądz się nie zgodził... drugie chyba chrzcili w Łęgowie...
Mojej kolezance, samotnej matce, ksiądz powiedział, ze moze ochrzcić jej córeczke, ale po mszy, a nie w jej czasie z innymi dziećmi :O W innym kościele zrobiła to bez problemu w czasie mszy :)
a w Gdyni, mojej koleżance ksiądz odmówił chrzcin synka, bo 2 razy pod rząd nie przyjęła kolędy!!! To jest dopiero ksiądz i jak tu wychować dziecko w wierze katolickiej...?