Re: chusta tkana czy nosiedełko ergonomiczne?
AnnaFromVolcano
(13 lat temu)
Hej! Mam sprawdzoną chustę elastyczną z Polekontu. Firma godna polecenia. Moja chusta jest pożyczona (najpierw chciałam sprawdzić, czy się przyjmie na naszym gruncie). Okazało się, że przy moim synku,a właściwie przy jego początkowych kolkach, uczuleniu na wózek i łóżeczko oraz przy obecnym temperamencie to był jedyny sposób, żebym mogła jako tako funkcjonować w domu i na dworze. Podobnie mój mąż. Chusta zapewnia kontakt blisko ciała (nosidło nie), bo wiążesz ją na dziecku przytulonym do Ciebie. Chustę możesz nosić od pierwszych dni życia dziecka lub po ewentualnym badaniu bioderkowym (nosidło zaleca się dla siedzących dzieci). Chusta elastyczna przy prawie 10 kg mojego syna już zaczyna obciążać mi ramiona i szyję (niestety elastyk nie trzyma tak dobrze jak chusta tkana), dlatego teraz stoję przed zakupem czegoś nowego, co posłuży mi przez kolejne miesiące, a może nawet lata (w zależności od kondycji noszącego i wagi dziecka chustuje się nawet do 3 lat). Pentelki nie polecam, bo dostałam w prezencie chustę tkaną z tej firmy, bez konsultacji ze mną. Chusty nie jestem w stanie dociągnąć, bo materiał oporuje na ubraniach, nie oddycha i nie pracuje tak jak powinien (próbowałam LennyLamb u znajomej i zupełnie inna bajka). Szczerze? Wolę kupić używaną chustę markową niż kawał zasłonki od pani z Pentelki lub pokrewnych firm - wyjdzie taka sama cena. W tym przypadku cena idzie za jakością. Co do wiązania chusty przez mężczyzn - mój mąż nauczył się wiązać Małego równie szybko jak ja i nie ma kłopotu z noszeniem Smyka nawet w studio fotograficznym, gdzie ostatnio zdarzyło nam się pracować. Wiązałam chustę w różnych warunkach i jedynie nie robię tego, gdy wysiadam z samochodu i na zewnątrz jest mokro - w tym przypadku zakładam chustę na siebie w domu i wkładam Małego już w miejscu docelowym (mowa o elastyku). Życzę Ci powodzenia w noszeniu dziecka jakiekolwiek sposobu nie wybierzesz:)! P.S. Firma Natibaby jest jak najbardziej ok:)
1
0