co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

Tamten wątek już chyba za długi, czas na powiew świeżości;)

Dziś łosoś w sosie kaparowo-koperkowym, ryż i jakieś warzywa gotowane na parze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: obiad

* psa oczywiście, nie "pasa"

Ja mieszkam w bloku i moje dwa koty nie wychodzą. Nie potrafiłabym siedzieć sobie spokojnie i myśleć, że może właśnie leżą gdzieś zagryzione przez pasa, albo potrącone i potrzebujące pomocy. Albo że jakiś psychol je złapał i maltretuje. Zwłaszcza, że jeden z nich jest bardzo ufny i garnie się do wszystkich. Nie wspominam już o możliwości złapania różnych chorób i pasożytów od dzikich kotów. Nie uznaję puszczania oswojonych, domowych zwierząt samopas - moje nie mają już instynktu, każącego im trzymać się, dla bezpieczeństwa, z dala od ludzi. A nawet gdyby miały, to same się w wielu sytuacjach nie obronią. Rozważam za to zakup szelek i wychodzenie z nimi na małe spacerki wokół bloku, wieczorami późnymi, jak już mało ludzi będzie;)

a czy ja mogę prosić opis jak te szparagi sie robi? NIgdy nie jadłam,już którys rok chce sprubowaćale nie mam weny jak je zrobić

Też przygarnęłam kotke w lutym wszystko było ok dopuki nie zaczeliśmy otwierać balkonu jak sie ciepło zrobiło od tamtej pory skubanica sobie świat zwiedza już nie pamietam ile razy ją poszukiwaliśmy,ogłoszenia ze zagineła nawet nie zdejmuję.Ale ostatnio znalazłam ja cała oblana benzyna i olejem,aż nie chce mi sie mysleć co ktoś chciał jej zrobić.No ale odwdzięczyć sie potrafi milusińska mruczeniem.ani razu nie żałowałam ze ją przygarneliśmy

czekolada a nie boisz sie ze wam kot ucieknie jak go wypuscisz? Ja w mojej karierze adoptowalam 2 koty, pierwszy byl najmniejszy w schronisku, bialy, zapchlony i bez oka i to byl najkochanszy kot na swiecie:( byl, bo uciekl (mieszkalismy w bloku) jak ktos wchodzil do mieszkania, nawet tego nie zauwazylismy. Po tygodniu znalezlismy go na ulicy, gdzie bylo nasze mieszkanie, samochod go potracil:(
Drugiego wzielam z rodziny zastepczej, dzien po tym, jak znalezlismy zwloki pirata, babka zapewniala ze go wypuszcza na podworko, ja go wypuscilam raz i wrocil po tygodniu (a to bylo zima, przy temp. -20 stopni, jak wyszedl z domu to spalismy przy lekko otwartych drzwiach na dwor w razie gdyby chcial wrocic...) drugi raz juz nie wrocil wcale. Wtedy zdecydowalam, ze powinnam miec psa;) Chociaz moja mama ma kotke, tez adoptowana, jest wysterylizowana (moze to tez ma jakies znaczenie?) i od poczatku wychodzi na dwor, sama wraca, nawet jest nauczona ze zalatwia sie tylko na dworzu:) jak chce wyjsc to drapie w okno.
to sie rozpisalam kulinarnie:D:D:D

dzis obiadowo jedlismy pstraga ze szparagami (sezon jest to trzeba korzystac;) z ryzem.
jutro beda tortile z hummusem, kurczakiem i warzywami.
i jak zmusze meza to murzynka upiecze:)

Aga,Niko codziennie podlewa pomidorki i razem z B zajmuje się ogródkiem,bardzo się zaangażował.

Co do kotki,ktoś ją wyrzucił w Gdyni na skrzyżowaniu,jest w domu zastępczym,ale w bloku,widać jednak że kociak był przyzwyczajony do wychodzenia na dwór,gdyż codziennie siedzi w oknie i płacze,gdy ta pani wychodzi z nia na dwór kotka się kładzie na trawie pod blokiem i nie chce wracać,mogłaby tak leżeć cały dzień,jest oswojona,roczna,wysterelizowana. Musiała być gdzieś w domu z ogrodem,może?Z racji tego że mamy warunki,duży ogród,wszędzie trawka,zaadoptuję kotkę,bo będzie miała tu jak w raju. I jeszcze takiego rudego,ale go najpierw trzeba wykastrować,też go ktoś porzucił w mieście.Także będą dwa.

A u nas to nie wiem co dziś na obiad,wieczorem grill a może zrobię młodą kapustę z boczkiem?
Noc była przepiękna,siedzieliśmy do 4.30 ze znajomymi,dwójka nie mogła wstać,heheh.Teraz muszę się wziąć za sprzątanie,goście wyjechali,a bajzel został.
Miłego weekendu i łączę pozdrowienia.

Koza - jeśli masz dobre nasiona to możesz wysiać sama :] teraz jest już za późno i tylko gotowe sadzonki :]

moja Mama wysiewała nawet nasionka z pomidorów kupowanych w Lidlu ;) (rok temu mieli duuuży wybór różnych odmian, kupowaliśmy na próbę do jedzenia, jak smakowały to zostawialiśmy trochę pestek do wyschnięcia)

szpinak na maśle podsmażasz z czosnkiem przez praske przeciśnietym,
doprawiasz do smaku, dodajesz pokruszoną fete i wbijasz jedno jajo. i to już.

wykładasz farsz na podpieczone wczesniej ciasto francuskie, tarkujesz żółty ser zeby fajnie sie razem posklejało, zaklejasz drugim płatem ciasta francuskiego (surowego) i pyk na 10 minut do gorącego pieca.

jeny...dziś jest taki gorąc, ze ja chyba nic nie zrobię.....mam za to pyszneee truskawki:p

a pomidorki koktajlowe się sadzi czy wysiewa z nasionek? Teraz już pewnie i tak za pozno...
wczoraj widziałam gotowe krzaczki z pomidorkami w ikei, ale jakos nie miałam do nich zaufania;)

my wczoraj w mcdonalds, młodszy miał urodziny i sam wybieral lokal;P
za to dziś grill tak jak u was:) poledwica wolowa z masłem, bagietka czosnkowa i kukurydza

ooo Ola! :))) wieki Cię nie widziałam ;) jaka kotka? gdzie znalazłaś? :) ostatnio właśnie widziałam jakieś ogłoszenie i pomyślałam o Tobie ;)

u nas jutro dzień pod znakiem gości na działce ;) oby tylko tych burz nie było :] robię skrzydełka w coli :] ziemniaczki pieczone, tzatziki i jakąś surówkę z pekinki :) Sis przywozi kaszankę (zrobimy z jabłkami, cebulą i ziołami w folii), Koleżanka przywozi szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw + sałatkę grecką :]
dzisiaj upiekłam http://www.mojewypieki.com/przepis/szwedzkie-ciasto-z-rabarbarem---rabarberkaka a rano wstawię do piekarnika drożdżówkę z lodówki :]
poza tym zrobiłam likier mleczno-cytrynowy ;) więc będziemy degustować :] a Mąż przyniósł kolejne 2 butelki wina ;) w tym jakieś różowe, które ponoć super smakuje z kaszanką ;P zobaczymy :]

Ola - fajny jest taki warzywnik ;) szczególnie jak Dzieć uczestniczy w sadzeniu/sianiu/podlewaniu/zbieraniu plonów ;)
my już mieliśmy czarne pomidorki koktajlowe :] w tym roku pierwszy raz będziemy mieć brązowe koktajlowe :))) (normalnie mamy też żółte i czerwone)
i na próbę Mama kupiła (z ciekawości) "gruszki" żółte i czerwone :] poza tym nasze stałe pomidory :]
pyszne są takie żółte, podłużne pomidory :] moja Mama nazywa je "ku*tasiki" ;P lub paluszki ;)

asku baardzo prosze o przepis na ta tarte ze szpinnakiem i feta:)

Cześć Dziewczyny,jestem po długiej nieobecności...

Jak tam Aga?Podczytałam wątek i widzę,że nadal cuda pichcisz:)

U nas sezon grillowy otwarty,z racji tego że Niko je w złobku,a B wraca po 18nastej przwie codziennie grill.Dziś zrazy z karkówki zawinięte w folię aluminiową z cebula,boczkiem,marchewką i korniszonem,pieczone ziemniaki,sos tzatzyki,pieczona kaszanka,marynowana karkówka,pieczarki faszerowane serkiem,sałatki no i najlepsze kiełbasa z ogniska,grzanki czosnkowe,dziś akurat znajomi wpadają więc jest więcej żarcia.
Wczoraj pstrągi z grilla z masłem i pietruszka.
B robi ogródek za naszą posesją,Niko mu pomaga więc będziemy mieć swoją kapustę,marchewkę,botwinę,sałatę lodową,arbuzy,fasolkę szaparagową,bób,por,itd.W majówkę zrobił szklarnię i posadził 6 gatunków pomidorów min czarne koktajlowe,mogą ciekawie w sałatkach wyglądać i paprykę,ogórki.
Z racji tego,że jestem zwolenniczką sałatek jeszcze będzie szpinak i groszek,więc teraz wystarczy że wyjdę do ogrodu i przez bramkę którą B mam nadzieję zrobi po świeże warzywa. Cieszy mnie,że on lubi się babrać w ziemi,ja mogę jeść hehehe.

Aga w poniedziałek przywiozą kotkę,zaadoptowałam:)

Pozdrawiam

jakoś nie miałam wczoraj ochoty na zupę ;)

na śniadanie była sałatka m.in. z piersią z kurczaka, żółtym serem i jajkami na twardo ;) więc na obiado-kolację zrobiłam nam pieczone ziemniaczki i zasmażaną marchewkę :]

dzisiaj będą ziemniaczki, jajka sadzone ze szczypiorkiem i surówka :P jak się zbiorę po zakupy - to mizeria :P a jak nie będzie mi się chciało - to marchewka z jabłkiem :)

kurde, bez auta jak bez ręki :/ szczególnie jak jest wizja ciężkich zakupów do zrobienia :/ (Kośka u mechanika od środy i coś się obijają z jej naprawą)

wczoraj u nas była tarta ze szpinakiem i fetą,

a dziś młoda kapucha z koperkiem i kiełbaską, do tego młode ziemniaczki

jutro grill na działce

dzięki:)

http://forum.trojmiasto.pl/botwinka-t462259,1,310.html

ostatnio robiłam z przepisu emilii,ale zamiast żeberek dałam ćwiartke z kurczaka,która po ugotowaniu obrałam z mięcha i to miecho wrzuciłam
Wychodzi rewelacyjnie,aby był kolorek jak należy nie wolno zapomieć o cytrynie

jak robicie botwinkę bo kupiłam ale ja ja ostatnio robiłam to mi nie wyszła a za mną chodzi taka jak moja mama i babcia robiły ale mama już nie pamięta dokładnie jak roiła więc du.. z przepisu he. macie jakiś sprawdzony przepis zeby wyszła taka różowiutka i pyszna???

dzisiaj klopsy z łopatki w sosie koperkowym i ryż do tego ;-)

zupa z fasolki szparagowej została na jutro :] dzisiaj były kotlety z piersi po żydowsku, ziemniaczki z zieleniną i Gabrysiowa surówka z pekinki ;]

A u nas szczawiowa
Ostatnio jem ja na zmianę z botwinka i najesć sie zieleniny nie możemy

dzisiaj była botwinka-pychota ;-)

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...