co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

Tamten wątek już chyba za długi, czas na powiew świeżości;)

Dziś łosoś w sosie kaparowo-koperkowym, ryż i jakieś warzywa gotowane na parze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

Dziś jeden z moich ulubionych obiadków - smakuje wszystkim, nie dużo kosztuje, w sumie sam się robi. Mianowice: Na blasze z piekarnika układam ćwiartki z kurczaka, połówki obranych i umytych ziemniaków, kawałki papryki czerwonej i czasem, jak mam coś w lodówce typu pieczarki, cukinia - dorzucam. Wszystko posypuję obficie przyprawami (papryka ostra, sól, zioła prowansalskie, rozmaryn) i rozrzucam ząbki czosnku w łupinkach. Wstawiam do piekarnika na ok. godzinkę. Uwielbiam wyciskać upieczony czosnek na ziemniaczki, pycha!Czasem też robię do tego jeszcze sos czosnkowy no ale wtedy to już więcej roboty:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

,,megiii,, dobrze brzmi,a jak smakuje niebo w gębie ;-))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

przyprawę płynną ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

wczoraj pizza z resztek poświątecznych
dziś schabowe z ziemniakami i buraczkami
zupa z kapustki dobrze brzmi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

maggi = lubczyk? czy maggi = przyprawę płynną? :P http://www.zywnosconline.pl/product_info.php?products_id=1103

jutro zrobię :D :D :D :D dzięki za przepis :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

AgusiaGda tak troszkę się różni ,ponieważ dodajesz do niej cukier ,sok z połowy cytryny i ocet winny;-). Ja robię ją tak; gotuje wywar na ćwiartce kurczaka lub co wolisz ,dodaje kostkę rosołową drobiową ,liść laurowy ,ziele ang. sól,pieprz,magii, włoszczyznę w talarki i od razu dodaje poszatkowaną kapustkę czekam aż trochę się pogotuje wtedy dorzucam jabłko pokrojone w kostkę ;-) cebulkę kroje w piórka szkle na patelni ,kiełbasę w talarki tez przesmażam bach do gara, dodaję łyżkę stołową cukru,sok z połowy cytryny łyżkę octu a na sam koniec ziemniaki pokrojone w kostkę ;-). Niektórzy robią ją tylko z jabłkiem bez ziemniaków,ale ponieważ ja mam 3 facetów ;-P w domu to muszę robić bardziej sytą wersje ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

oj, współczuję:-(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

Meggi - jak robisz tą zupę? mam właśnie pół czerwonej kapusty ;) przed świętami w jakiejś gazecie widziałam przepis na kapuśniak z czerwonej kapusty :] i bardzo fajnie wyglądał na zdjęciu :] nigdy nie jedliśmy takiej zupki :] różni się w smaku od zupy z białej kapusty?

u nas dzisiaj na szybko - makaron kokardki (czy jak kto woli farfalle) z sosem ze słodkiej śmietany, tuńczyka, z podsmażoną cebulką, zielonym groszkiem, pietruszką i koperkiem :] i ząbkiem czosnku :)

Męża korzonki pokręciły - w połowie urlopu :/ muszę Go wieczorem zawieźć do lekarza. tak Go złapało jak przekładał fotelik z jednego auta do drugiego (miałam ich odwieźć na 2 dni do teściowej), że nie mógł z samochodu wysiąść póki nie zaczęła działać mocna tabletka przeciwbólowa :/ także urlop udany jak cholera :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

Trochę się wetnę, nie w temat.. ;)

"koza" czy mogłabym prosić maila do Ciebie..? :) Chodzi o kilka pytań związanych z NO..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

dzisiaj zupka z czerwonej kapustki z kiełbaską i cebulką smażoną pychotka ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

zapomniałam dodać, że ja sypię sól zamiast cukru:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

u mnie była dziś tarta z cukinią i serem kozim i sałatka.

ciasto na tartę http://wszystkiego-dobrego.blogspot.com/2012/07/ciasto-kruche-bez-masa.html
cukinie świeżą zalewam dużym jogurtem z 2 jajkami, pokruszonym serem kozim, serem mozzarella w bloku, pieprzem, solą, gałką muszkatołową świeżą.
Zapiekam.
Sałatka:
mieszanka sałat
pomidory suszone
ogórek
sos jak vinegret tylko z odrobiną cukru
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

aga ja dodaję creme fraiche, ale w Polsce nie ma więc wzięłabym taką do gotowania, żeby się nie zważyła, na pewno wiesz jaka śmietana będzie dobra:) a co do kaparów ja dawałam w zalewie, te w soli pewnie mają mocniejszy smak więc dałabym mniej

u mnie dziś na obiad zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego, mielonej wołowiny, suszonych pomidorów, z czosnkiem i świeżą bazylią posypana mozarellą:)
a na jutro marynuję polędwicę wołową
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

Koza - u Ciebie w przepisie jest kwaśna śmietana?

Dziewczyny - dajecie takie kapary w soli czy w zalewie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

koza, w przyszłym tygodniu zrobię po Twojemu:-) Mój mąż nie lubi kaparów ale ten sos po prostu kocha:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

a ja robię zupełnie inaczej:-) :

filet świeży z łososia - ok. 500 g
śmietanka 30% 300 ml
kapary - 50 g
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
1/3 szklanki białego wina
sól, pieprz

Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (pieczemy ok. 20-30 minut - dokładnie tyle, ile zajmie nam sporządzenie sosu). Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy cebulę z czosnkiem oraz kapary. Smażymy często mieszając. W momencie odparowania płynu, dolewamy wino. Gdy wino odparuje, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i redukujemy sos aż zgęstnieje. Upieczonego łososia polewamy dużą ilością sosu. Podawać z brokułami ugotowanymi na parze.Sos jest na prawdę pyszny, polecam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

koza slinę łykam:)) Dziś u mnie z porami łosoś! Do tego fasola czerwona(dieta), i jakaś surówka może z kapusty kiszonej.

Agusia ja używam kaparów do takiej "nibygreckiej" sałatki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

agusia ja robie łososia tak:

kawałki łososia (500 g), u nas sa takie filety, ale mysle ze dzwonka tez będą ok, sole, pieprze białym pieprzem, dodaje trochę czosnku. smietane (400 ml) mieszam z sokiem z pol cytryny, trochę soli, pieprzu, maly sloik kaparow i peczek koperku (tutaj sa takie malutkie peczki w sumie 2 gałązki. w Polsce wzielabym z pol takiego konkretnego) zalewam tym lososia w naczyniu zaroodpornym. pieke pod przykryciem ok. 20 minut w 180 stopniach, potem jeszcze 5 minut bez przykrycia. Zamiast kaparow można dodac podsmażonego pora, tez jest pyszny, ale jak nie wiesz co zrobić z kaparami to spróbuj tego:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

mam słoik kaparów w soli i podchodzę do nich jak pies do jeża ;P nie wiem do czego dodać, czy będą nam smakowały :P o takie http://www.e-food.com.pl/index.php?z=3&m=&id=7710

Mąż przyniósł trochę "extra" produktów i wszystko leży ;P łaskawie otworzyłam dżem z czarnej porzeczki z ginem ;)

Koza - ale macie faaaajnie :))) a u Was to chyba ogólnie powinno być chłodniej niż u nas, co? ;) a tu całe 2-3 stopnie na + ;) i pada z nieba topiący się śnieg, więc dostajesz w twarz taką breją ;P cud miód i orzeszki ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

wywołujemy wiosnę;) u mnie w Norwegii jest około południa do 15 stopni, panuje susza, w lany poniedziałek chcieliśmy grilla zrobić, ale w lesie był zakaz, bo panuje susza:)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??