co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)

Tamten wątek już chyba za długi, czas na powiew świeżości;)

Dziś łosoś w sosie kaparowo-koperkowym, ryż i jakieś warzywa gotowane na parze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: obiad

Sos,ziemniaki i surówka z selera.

Dzisiaj to nie wiem czy coś będzie ,bo jedziemy na rowery po za miasto wolne w pracy trzeba korzystać i jak wrócimy to padnę ale w razie głodu są pierogi w zamrażalniku roboty babci mojego męża ,a więc pyszne .

w końcu rano zrobiłam zupę z fasolki szparagowej :P na 2 dni ;)
jutro planowany cały dzień na działce - wyjęłam z zamrażarki pierś z kurczaka :] jeśli rozmrozi się do rana, to zrobię jakieś kotlety :]

eh jak mi brakuje polskich smakow:( botwinki, kiszki ziemniaczanej na grilla, albo kapusty kiszonej. za to mamy gotowane homary, swieze krewetki i filety z wieloryba;)

u mnie wczoraj byl kurczak duszony w sosie z bialym winem do tego puree ziemniaczane i szparagi - sezon sie zaczal chyba, chociaz te szparagi tutaj sa z hiszpanii:-)

dzisiaj lazania z wolowina, a na jutro planuje risotto :-)

ja mam dziś nowość w moim menu http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2009/12/Drozdzowy-kulebiak-z-kapusta-i-grzybami.html wygląda apetycznie a u mnie właśnie w piekarniku czekamy eh

devolay,ziemniaki ,kalafior .

dzisiaj dalszy ciąg koletów pożarskich ziemniaki i mizeria na słodko ;-) , a na jutro zrobię botwinkę,bo dostałam ładną ;-)

super pomysł na zupę z rukoli. Bardzo często kupuję ale opakowania są za duże i po dwóch dniach jedzenia jej w sałatce do obiadu i na kanapkach, resztę jestem zmuszona wyrzucić.

u nas dzisiaj tak:

Mąż do pracy dostał makaron zasmażany ;) (z jajkami i duuużą ilością ziół)

zakupy były dopiero później ;) dla nas będą kotlety z piersi - dla Młodego w formie nugetsów, dla mnie i dla Mamy pierś po żydowsku :] dla mnie i Młodego domowe frytki (obiecałam Dzieciowi), dla Mamy gotowane ziemniaczki :]
do tego surówka z marchewki z jabłkiem :]

na jutro jakaś zupa :P zastanawiam się nad zupą z rukoli :P robiłyście/jadłyście? Bo kupiłam opakowanie, ale tylko ja jem na kanapkach ;) więc prędzej się zepsuje niż zjem :P więc może zrobić zupę?
http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/lekka-zupa-z-rukoli-i-ziemniakow/
http://kotlet.tv/forum/wasze-przepisy/zupa-krem-z-rukoli/
http://www.ladiva.pl/przepisy/zupa-z-rukoli/77
http://przepisani.pl/przepisy-na-zupy/zupa-krem-z-rukoli/

i chyba zrobię kotlety marchewkowe na 2 dni :] bo dawno nie było :))) a w zależności od pogody - może będziemy na działce :]

Miranda - u nas żeberka albo gotowane ;) albo duszone z cebulą :] czasem pieczone :] kiedyś miałam świetny przepis na żeberka z powidłami i keczupem :P ale posiałam kartkę przy przeprowadzce :/ były pyyyszne :] nawet Teściowi oczy błyszczały jak robiłam na obiad ;)

ooo tu jest ten wątek :-)

Kupiłam pierwszy raz żeberka trójkąty bo ładne były. Możecie jakiś przepis polecić żeby wyszły soczyste i mięciutkie? :-)

ziemniaki,kotlety pożarskie z piersi kurczaka ,surówka z kiszonej młodej kapusty z cebulką na słodko z olejem ;-)

śledź w śmietanie z cebulką podany z ziemniakami .
mąż jeszcze smaży kotlety ,bo kupił mielone z ryby nie wiedząc że ja kupiłam śledzie .

szczawiowa

zupa krem z brokułów na bazie z jogurtu greckiego pycha ;-)

łazanki na działce :] (z kapusty kiszonej i młodej)

teraz właśnie zamówiłam dla Męża i Młodego pizzę, dla Mamy naleśniki z jabłkami, dla siebie kebaba ;P z DragonPizza ;)

botwinka miam

dzisiaj chyba zrobię zupę pieczarkową z włoszczyzną i serkiem topionym śmietankowym ;-)

zgadza się :] było bardzo gorąco :] w nocy jak wstawałam to termometr pokazywał 20'C na zewnątrz (przed burzą)

teraz już po burzy :] zrobiło się trochę lepiej :] mi też w taką pogodę nie chce się stać przy garach.

na dzisiaj obiad robiłam wczoraj wieczorem - mieszkamy na ostatnim piętrze w mega super hiper ocieplonym bloku ;P więc w dzień mam w pokoju temp. 25-30'C (jak jest gorąco, a jak chłodniej to 19-24'C)), w kuchni jeszcze gorzej ;) a przeciągu nie da się zrobić, bo wszystkie okna są na tej samej ścianie :P

dzisiaj "chińszczyzna" - jako, że nie miałam siły i chęci wymyślać -to pokroiłam szynkę w paski, podsmażyłam na patelni Zepter, dodałam słodkiego sosu sojowego, miodu i wina :] przyprawy 5 smaków, oregano, tymianek, bazylię, cynamon, imbir, zieloną czubrycę :) warzywa - włoszczyznę tartą, różyczki brokuła i kalafiora, kukurydzę, groszek, cebulę, pieczarki, zieloną fasolkę szparagową i udusiłam :]

na jutro zrobiłam kotlety mielone z dorsza (z tartą marchewką, zieloną pietruszką, czosnkiem i podsmażoną cebulką) - nie wiem, jaka będzie pogoda ;) czy obiad zjemy w domu czy na działce :] muszę mieć coś łatwego do podgrzania w warunkach polowych ;)
rano zrobię surówkę z kiszonej kapusty (z jabłkiem, cebulą, szczypiorkiem i marchewką)
jeśli obiad będzie w domu - zrobię domowe frytki :]
jeśli na działce - gotowane ziemniaczki z zieleniną :)

koza

duchota nie z tej ziemi dzisiaj niestety,ale już przyszła burza i deszcz może zrobi się lepiej choć trochę ;-)

Sałatka pomidorowa z rzodkiewka cebulka,szczypiorkiem i jogurtem naturalnym,ziemiaczki kotlety mielone-m mówi ze obiad bez miesa to nie obiad to niech ma te kotlety
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??