co jeść po porodzie ???

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
dziewczyny,

jak to jest z tym jedzeniem po porodzie? chodzi mi zarówno o szpital jak i o późniejsze posiłki w domu ???
zazwyczaj poród trwa kilka godzin i kobiety są wymeczone, czasem jest już po kolacji w szpitalu i bez jedzenia trzeba jeszcze przetrwać całą noc. Czy mozna sobie zjeść np. bułkę z szynką lub z serem, (oczywiście trzeba ją jeszcze z sobą mieć). Słyszałam, że dobrze jezeli któraś z mam wpadnie z rosołkiem i gotowaną piersią z kurczaka.

słyszałam również, że nie należy jeść nic pieczonego, smażonego a w szpitalu podali koleżance placki ziemniaczane i wszystkie świeżo upieczone mamy to jadły.

to jak to jest z tym jedzeniem ???

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co jeść po porodzie ???

ja wiem tylko, ze nalezy unikać czekolady, kawy, potraw smażonych, a jak pieczone to bez tłuszczu, no i wszelkich wzdymających typu fasolki, kapusty itp

ja po samym porodzie zjadlam kanapke i banana:)a w domu jadlam wszystko:)co wczesniej:)

moja koleżanka od razu po porodzie jadła kanapki z serem,które miała ze sobą,innej połozna przyniosła sucharki a w swissmedzie nam babka mówiła że jak ktoś jest głodny to dostaje od razu to co inne mamy niezaleznie od pory dnia...

gabi, to Ty bedziesz miała wypas :-) może mąż będzie mógł sie napić szampana + truskawki, oraz kawior na sniadanie - obowiązkowo.

Dziewczyny nie ma co panikować z jedzeniem. Ja skończyłam rodzić o 21 i jak wróciłam na salę to pielęgniarka przyniosła mi kolację, bo widziała że rodzę i zostawiła mi, a mój mąż pojechał do sklepu i przywiózł mi jeszcze jogurty. Na początku lepiej unikac smażonego, pieczonego niekoniecznie-wazne żeby nie było za bardzo spieczone. Ale po kilku dniach można powoli wprowadzać wszystko i obserwować dziecko. Jasne że tydzień po porodzie nie najemy się bigosu i grochówki, ale nie przesadzajmy i jedzmy w miarę normalnie,żeby dostarczyć wszystkich witamin dla dziecka. a co do słodyczy i kawy, to słodycze jem normalnie od samego początku, a na kawkę pozwalam sobie od czasu do czasu.

Ale chodzi o co? O ewentualne obawy związane z karmieniem maleństwa? Bo jeśli nie, to można jeść wszystko, a co poród ma do diety?

a ja zmieniam moją dietę troszkę, bo chcę schudnąć , ale jem tak żeby był mój pokarm wartościowy, unikam słodyczy i smażonego i wzdymających rzeczy

Emilka a Ty w Wejherowie rodzisz co ?!
to w pierwszej dobie jest posiłek na nazwisko - oni wiedzą, że rodziłaś i dają tak mi się wydaje coś odpowiedniego hehe co nie zaszkodzi ani Tobie ani MAluszkowi
a póżniej jak leci... np w piątek była smażona ryba :)

do mnie wpada teściówka z rosołkiem, udkiem i rybką pieczoną - super sparwa, bo szpitalne jedzienie takie mdłe jest ...

najlepiej unikać też mleka w takiej płynnej postaci ale przetwory jak najbardziej :)

ps. byłam przed porodem u tej babki gin co mi poleciłaś, bo miałam problem z infekcją a mojej nie było akurat, bardzo miła, wcisnęła mnie gdzieś pomiędzy pacjentkami :)
dzięki za namiary

a zresztą po samym porodzie mi akurat się nie chciało w ogóle jeść :)
a jedyne co jadłam to rano kawałek chleba, jakąś krzywą szpitalną zupę, na kolację 2 kromki suchego chleba, no i przed partymi otrzymałam glukozę.... a urodziłam o 1,20 w nocy

mmadlen - to super,że Ci sie udało gdzieś do niej wcisnąć.
jak poród w W-wie? zadowolona jesteś?
zamierzam rodzić w Wejherowie a wiem, że szpitalach za dobrze nie żywią. Myslałam, że może są jakieś ograniczenia ... , czyli jeszcze przed wyjazdem na porodówkę zrobię jakieś kanapki.

taaa szampana to ja poproszę dla męże i siebie jeszcze przed - przyda się:)

u nas w szpitalu raz była zupa.. z kalafiorem. Dziewczyny która karmiła piersią i jadła ta zupe synek płakał calusieńka noc...

na klinicznje raz podali twarozek z rzodkiewka i ze szczypiorkiem. Maja po takim posiłku nie chciała pć mojego mleka( wzieła łyka i płacz), a wziełam dosłownie 3 gryzki.
Dopiero potem dowiedziałam się, że jedzenie szpitalne nie jest dostosowywane do polożnic i maluszków;/ a powinno...

no jak to? przeciez to wlasnie w szpitalu powinni zadbac o to, zeby posilki byly wlasciwie dostosowane dla matki i dziecka jednoczesnie... az mi sie to w glowie nie miesci... czy ja jestem taka naiwna czy ten swiat juz zupełnie wariuje.... czyli wyglada na to, ze jestesmy zdane same na siebie... :((((((((
eh..zycie...

ja miałam z 6 lat temu praktykę na dziale żywienia w 2 szpitalach w gdyni. I doskonale wiem jak oni karmią. Moja koleżanka, która rodziła napisała wtedy co powinna jeść karmiąca mama taki tekst przeszedł przez ręce lekarza a jak on potwierdził to podeszłyśmy na porodówkę i rozdawaliśmy te kartki. Położne dziękowały nam. Powinnam mieć jeszcze ten temat w domu. Ja napewno nie będę jeść żółtego sera, owoców cytrusowych ( wzg. na uczulenia), białka jaj (uczulenie), potraw wzdymających, ograniczać nabiał. Mleka ja nie piję od 2 m-ca życia bo mi mleko w czystej postaci nie przechodzi.

ja nie mialam z tym problemow jadlam wszystko co chcialam i moje dzieci nie płakały a na jedzenie na klinicznej nie moge narzekac bo bylo dobre:) troche inny posilek tylko dostawały matki lub ciezarne z cukrzyca

ja jestem zadowolona z porodu w wejherowie, trafiłam na świetną ekipę na izbie i potem na porodówce, byłam od 10 do po 19 na patologii, ale tam mało fajne pielęgniarki, za to trafiła mi się miła współlokatorka :)
poród przyjmowała taka młoda lekarka w krótkich włosach, a położną trafiłam babkę niesamowitą ! na prawdę mi się udało, pomogła mi bardzo :)
także mam nadzieje, będzie dobrze Emilko :)
z tego co pamiętam po porodzie w pierwszej dobie miałam jedzenie na nazwisko, nie wiem wydaje mi się, że to właśnie dlatego, żeby dziecku nie zaszkodzić...

bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.

czyli chyba najlepiej bedzie jak mamusia przyjedzie z tym rosołkiem i gotowanym mięskiem :-)

jak juz będę "po" to też się podziele wrażeniami, wkońcu każda z Nas będzie "gwiazdą" tego wieczoru.

masz tu wszytko co mozesz a czego nie mozesz jesc jako mama karmiaca
z moejgo doswiadczenia - pij i spozeywaj mało produktów z białkiem mleka krowiego zeby nie narazać dziecka na skazę białkową która pojawia sie ok 2-3 m-ca zycia

http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=16&i=103147&t=41234

Inne tematy z forum

krzywe ząbki (23 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...