"co laska..."

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Czy ktos wie, czy za zgode na slub w innej parafii trzeba ksiedzu z mojej parafii dac "co laska" w kopercie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: "co laska..."

z tego co wiem,to trzeba,ale to podobno co łaska za jakąś licencję

my za zezwolenie na ślub i załatwienie wszystkich formalności w innej parafi musieliśmy dać nie co łaska ale jak to ksiądz powiedział "5 dych się należy"....

Napiszę jak było u mnie: byłam u mnie w parafii, pobrałam odpis świadectwa chrztu oraz zgodę/ delegację na ślub w innym kościele, zapytałam ile mam za to zapłacić i usłyszałam 2zł za odpis świadectwa chrztu i jakoś głupio mi było dać te 2zł, a że zostałam miło przyjęta to zostawiłam 20zł.

Pumka, szczesciara z ciebie. Jak ja poszlam do parafi zapytac o wydanie licencji do innego kosciola to uslyszalam ze 5 stow to kosztuje!!

Tyle mnie tam widzieli. Dostalismy na szczescie licencje u narzeczonego. stowke sie da i po temacie.

Jeszcze nie wiem czy taka szczęściara ze mnie, bo niestety samo zezwolnie nie wystarczy - okazało się że Przeor w Bazylice Św. Mikołaja życzy sobie licencję . W związku z tym wszystkie formalności musimy załatwieć w naszej parafi (wspólnej dodam) i nie wiem ile nas to będzie kosztowało oprócz tych 5 dych...

Dziewczyny...
Nie zalamujcie mnie!
Przeciez to, ze nie chce brac slubu w mojej parafii o czyms chyba swiadczy? I co? Mam jeszcze ksiedzu dac kase na otarcie lez?

pumka, no ja tez slubuje w Mikolaju i wlasnie za ta licencje zaspiewali mi w mojej 5 stow. dlatego poszlismy do parafi narzeczonego (wybieracie gdzie mniej kasy) i tam bedzeimy zbierac wszystkie dokumenty. Potem zalacimy za to ksiedzu stowke i przeniesiemy wszystko do Mikolaja.

taki jest plan ale czy wypali.
takie zycie. moj proboszcz zjezyl sie ze nie bede slubowac u nas w parafi i sobie nie zarobi i dlatego potraktowal mnie z tych 5 stow. no to sie ladnie pozegnalam i poszlam sobie.

Niestety nie mam jak wybrać parafi bo oboje nalezymy do tej samej a w dodatku za proboszczem nie przepadamy delikatnie mówiąc...

pumka z jakiej jestes parafi??? bo ja tez porszac u siebie za licencje do mikolaja dostalam jakos zgode i teraz musze zalatwiac od nowa :((( kiedy masz slub w mikolaju ?? My w pazdzierniku

IneeS napisał(a):

> pumka z jakiej jestes parafi??? bo ja tez porszac u siebie za
> licencje do mikolaja dostalam jakos zgode i teraz musze
> zalatwiac od nowa :((( kiedy masz slub w mikolaju ?? My w
> pazdzierniku

Jersteśmy z parafi Św. Trójcy w Gdyni-Dąbrowie. Ślub mamy 10.06. W Św. Mikołaju już mamy termin zaklepany i tylko musimy donieść wszystkie dokumenty na 2 tyg przed ślubem, a wszytkie formalności załatwiamu u nas w parafi.... :((((

a ja poszlam do licencje do mojej parafii i nie zaplacilam nic:) ksiadz wypytal tylko gdzie robimy, jak przygotowani, itp....
ale czytajac wasze wypodziedzi to chyba szczescie mialam:D

Mamy ten sam problem, nie wiem ile to bedzie kosztowac. Tak wogole - ile kosztuje "co laska" za slub w 3-miejskich kosciolach? Moze ktos sie podzieli info nt. cen. Nie wiem ile mamy polozyc....

thomas, tego co pamietam wy tez w Mikolaju.
Tez przylaczam sie do pytania. nie wiemy ile polozyc Przeorowi.
I jak to sie rozlicza jak slubu w Mikolaju udziela gosc.

my też mamy w Mikołaju i w czwartek idziemy podpisać protokół i planujemy dać 100. Mikołaj nie jest ani moją ani mojego B parafią i załatwialiśmy wszystko u niego i daliśmy 20 zł ;) w końcu nie widać ile jest w kopercie ;) a wydaj mi się, że za wypisanie papierka nie ma co przesadzać..... jakoś mi nikt nie płaci 20 zł za 5 minut pracy ;) a żałuje ;)

Wlasnie nie widac ile jest w kopercie, dlatego tez siostrunia w Katedrze zaglada do koperty!!! i decyduje styka czy nie...beda swiece i dywan czy nie...hihi

heheh ;) no cóż są ludzie i ludziska ;)

UB spisujecie protokół w Mikołaju??? Jak Wam się to udało???

no jakoś tak :) zapytalismy Ojca Jacka, czy możemy spisywać u niego i on się zgodził powiedział, że mamy tylko przynieść od mojego B z parafii takie pozwolenie, że ksiądz się zgadza i przekazuje wszystkie formalności do Mikołaja :)

My też bierzemy Ślub w nie mojej parafi. Przy załatwianiu zgody proboszcza na ślub w innej parafi powiedziałam, że ofiare dam jak przyniose zapowiedzi, Ksiądz powiedział, że nie ma sprawy. Jak juz załatwiliśmy papiery w parafi w której bedzie ślub to poszliśmy do parafi narzeczonego zanieść karteczkę z zapowiedziami, a tam nam pani w biurze parafialnym powiedziała,że 50 zł się należy. Więc ja dziś zaniosłam mojemu proboszczowi kartkę z zapowiedziami i dałam również 50 zł - nie zajżał przy mnie w koperte ale za to ładnie podziękował :)

My wszystko zalatwialismy w Okraglaku, mojej zreszta parafii i nikt nic nie chcial. Na slub planujemy dac 300zl.

KOCHANI!!!

MAM ZEZWOLENIE!!!!!

Tak sie obawialam ksiezy z naszej parafii a poszlo gladko! Nie musialam placic NIC - trudno to sobie wyobrazic:) Mialam przygotowane 20,00 PLN w kopercie i dalam, bylam w szoku ze tak szybko i bezstresowo sie to udalo. Ksiadz proboszcz powiedzial, ze sa dwie drogi:
1.spisujemy protokol w jednej z naszych rodzimych parafii i przed samym slubem otrzymuje go ksiadz z parafii udzielajacy nam slubu, albo:
2. powiedzial, ze to taka "nienormalna", ze protokol spisuje ksiadz proboszcz z parafii w ktorej bierzemy slub.
A ze ks. Darek z Bernarda mowil wlasnie, ze protokol spiszemy u niego - wystarczylo pozwolenie z naszej:)

Z tego wszystkiego zapomnialam zapytac o zapowiedzi;) Ale to juz sie zapytam ks. Darka;)))

Pozdrawiam i zycze szczescia innym parom w przedzieraniu sie przez gaszcz parafialnej biurokracji;)))