Re: co robicie na obiady 2 latkom?
nasz Syn mając 2 lata od około roku jadł te same obiady co my :) (może z małymi wyjątkami)
- ziemniaczki, ryż, makaron, kasze
- mega warzywne zupy (takie, że łyżka staje ;))
- pulpeciki wieprzowe lub drobiowe w sosie koperkowym/pomidorowym/pieczarkowym (wiem, wiem niektórzy uważają, że takim małym dzieciom nie daje się pieczarek - ale ja daję skoro są w obiadkach słoiczkowych od bodaj 8 czy 9m-ca życia), kotlety mielone (z koperkiem i/lub podsmażoną cebulką i/lub podsmażonymi pieczarkami), gulasz, bitki z szynki lub schabu, kotlety z piersi kurczaka lub schabowe, placuszki z piersi kurczaka, ryby pieczone w folii(w piekarniku lub na grillu) lub smażone, mięsko mielone z 8-9 warzywami(taki sos na gęsto - jak boloński ale dużo warzyw do tego), pierś z kurczaka w sosie beszamelowym, leczo, kotlety marchewkowe, jajka sadzone itd.
- naleśniki (z mięskiem, z twarogiem, ze szpinakiem, z parówkami), placki ziemniaczano-warzywne, racuchy z jabłkiem, makaron z twarogiem albo ze śmietaną, kasza gryczana z twarogiem, szczypiorkiem i "skwarkami"(z jakiejś kiełbaski), makaron ze szpinakiem, brokułami, marchewką i jajkami na twardo, makaron z sosem z serka mascarpone z wędzonym łososiem, łazanki itd.
+ surówki, sałatki, warzywa gotowane
używam dużo ziół i przypraw - ale nie gotuję na "ostro" ;) po ciąży sama przestałam lubić ostre jedzenie ;) (poza KFC)
nie daję grzybów leśnych ani boczniaków, wątróbki drobiowej(innej nie robię)
0
0