co w temacie opłaty adiacenckiej?

Właśnie dostałam powiastkę z urzędu... Czy ktoś poczynił jakieś konkretne działania?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: co w temacie opłaty adiacenckiej?

Tak, zapłacilem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

napisalem odwolanie i wyslalem - cena dzialek licza za 3 lata wstecz (boom) niezgodnie z prawem... i jeszcze pare innych

A można wiedzieć jaką kwotę w stosunku do wielkości działki Ci naliczyli...

naliczyli mi od wzrostu wartosci dzialki strataatata do zaplaty prawie 3 tysie... odwolanie wyslane poczta - wazne ze jest 7 dni od daty otrzymania :)...

też mam zamiar uczynić to odwołanie. Tylko muszę zorientować się w papierach co w ogóle tam jest, jaka kwota, uzasadnienie itp. bo oczywiście oprócz wezwania i info w jakiej sprawie mam udać się do Urzędu to nic nie raczyli wysłać.
Chcę się też zorientować jak wygląda z partycypacją środków unijnych bo jeśli wydali na to z tych środków to najprawdopodobniej nie mogą żądać zwrotu kosztów od mieszkańców. Kanalizację zgodnie z prawem unijnym mieli założyć bez łaski więc muszę się temu przyjrzeć.

Chcę też popatrzeć na ten operat, wycenę i w ogóle na całokształt.

Może zróbmy tu jakąś platformę współpracy a potem się zobaczy co można wspólnie zrobić :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

PODAJ ART. I USTAWE KTÓRA MÓWI O OKRESIE OBLICZANIA OPŁATY ADIACENCKIEJ.jEŚLI MOŻESZ.

Za 400 m2 działki nieco ponad 600zł, z kanalizy korzystam ponad pół roku i jest to bardzo wygodne, i taniej niż wywózka, no chyba że ktoś ma nieszczelne szambo, ale to nie moja sprawa, ważne że już nie muszę zaglądać i płacić więcej, Zwraca się po roku

ja mam 1500 m i 2100 zł - nie widzę poprawy za co mam niby płacić.Warto zagłębić się w ceny porównywanych działek.
W moim operaci oszustwo jak na dłoni do porównania dali te same tabele ale do operatu po budowie wybrali droższe ceny działek za m2 (tylko 3)
z kolei przed operatem aż 10 działek najtańszych .
Tańszych po operacie nie wzięli pod uwagę pomimo, że niby w tabeli piszę , że działki są posobne do mojej - dobre co.
Przyjżyjcie się w jaki sposób porównywali te działki, jakie to są działki?
Na tym najlepiej oni się wykładają,
No i jak ocenili Twoją okolice - dojazd, itp .Powodzenia.
CO do środkó unijnych nic nie zdziałasz to wszystko zgodne z prawem - Wójt nie ma obowiązku nakładania opłaty adiacenckiej to JEGO DOBRA WOLA ! oczywiście nie może przekroczyć % podanego w Ustawie i trzymać się terminów. Jednak samo porównanie działek na przestrzeni lat jest dosyć kontrowersyjne!

Inne tematy z forum

Koniec patodeweloperki? (10 odpowiedzi)

Radni zgłosili do Wójta projekt zmiany w MPZP, który przewiduje odległość między budynkami min 10...

Budżet gminy 2025 - drogi Bojano (10 odpowiedzi)

Witam. Niestety w budżecie gminy na 2025 modernizacja dróg w Bojanie wygląda cienko. Praktyczbie...

Kanalizacja (4 odpowiedzi)

Czy to nie dziwne że Aleja Brzozowa bardzo szybko doczekała się kanalizacji natomiast mieszkańcy...