Re: coś dobrego z dyni..
~Diablica48
(12 lat temu)
KOMPOT Z DYNIĄ 1,5kg dyni, 5dużych jabłek. 1szkl cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego. Owoce kroimy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy cukier i kwasek. Gotujemy do miękkości owoców.
RACUCHY Z DYNI 1 szklanka startej dyni na małych oczkach 3 łyżki kefiru jajko 1 szklanka maki sól, cukier łyżeczka proszku do pieczenia olej,cukier puder Dynię mieszamy z jajkiem, kefirem,szczyptą soli i cukru. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto. Nabieramy niewielkie porcje ciasta i rumienimy z obu stron na rozgrzanym oleju. Lekko studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
ZACIERKA Z DYNIĄ 400 g dyni 1 jajko 1/4 litra wody 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 litr mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka pieprzu Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito. Z jajka, wody, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Zagotować mleko. Z ciasta odrywać małe kawałeczki i wrzucać na gotujące się mleko. Do zacierki dodać przetartą dynię. Doprawić cukrem, pieprzem i solą.
ZUPA Z DYNI Z ZACIERKAMI 1średnia cebula, 1l bulionu, 3ząbki czosnku, 1czerwona papryka, 1/2kg obranej dyni, 4dojrzałe pomidory, 1jajko, 6łyżek mąki, 100g śmietany, słodka papryka, po pęczku natki pietruszki i szczypiorku, sól, pieprz, olej. Czosnek i cebulą obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć i pokroić na kawałki. Wszystko podsmażyć na oPokrojone w kostkę pomidory i miąższ z dyni oraz bulion dusić pod przykryciem ok 30min. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Ostudzić i zmiksować. ZACIERKA: Jajko i mąkę połączyć ze sobą, dobrze wymieszać i wrzucać do gorącej zupy. Na końcu dodać śmietanę i gotować jeszcze ok 20min. Zupę posypać posiekanym szczypiorkiem i pietruszką.leju. Taką zupę można podawać z ryżem, grzankami lub makaronem.
SZYBKA ZUPA Z DYNI Średnia dynie, 3-4ziemniaki, 2-3marchewki, 2-3pietryszki, Mały seler, 2cebule, Szkl kwaśnej śmietany. Sól, pieprz. Z dyni wydrążamy miąsz (tylko on będzie wykorzystywany w zupie bez pestek). Pozostałe warzywa obieramy, kroimy w kostkę i razem z dynią wkładamy do garnka. Warzywa zalewamy 2l wody i gotujemy do miękkości (uzupełniamy wyparowaną wodę). Doprawiamy do smaku. Zupę zdejmujemy z ognia i zaprawiamy śmietana. Do zupy możemy również dodać bulion w kostce lub doprawi vegetą. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
0
0