czas zwrotu nadpłaty

na zwrot nadpłaty podatku z PIT 36 czy 37 czeka się bardzo długa, ja już dwa miesiace w tym roku (jutro bedzie równe dwa) i tak za każdym rokiem , a Gdańskie urzędy zwracaja w ciagu 3 -4 tygodni, Dziwne, dlaczego akurat w Sopocie tak długo się czeka na zwrot?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: czas zwrotu nadpłaty

mój drogi, akurat pracuję w urzędzie skarbowym od niedawna i muszę wyprowadzić cię z błędu. Otóż jestem pracownikiem biurowym działu wprowadzania danych, więc tak sie składa, że wiem o czym mówisz, chociaż ty sam krytykujesz sprawę, nie mając o niej pojecia. Mianowicie, każdego dnia dostaję od stu do kilkuset rozliczń pit-37, a moim zadaniem jest wprowadzić dane z wersji papierowej do komputera, co też robię. Zadaniem komputera jest te dane sprawdzić. Jeżeli chodzi o czas zwrotu nadpłaty, to jest to zawsze 3 miesiące, ponieważ komputer automatycznie nalicza odsetki osobie wprowadzającej, jeśli tę datę zmieni. Nie ma prawa przyspieszyć zwrotu, a jeżeli go opóźni, to zapłaci karne odsetki, które się podatnikowi należą, więc, albo mają potężne znajomości ci, którzy udzielili ci info o 3 tyg. terminie wypłaty, albo cię ktoś oszukał. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 18

to bardzo ciekawe...te przepisy i owe 3 miesiace to jakas bajka.zawsze było ze im prędzej złożysz tym prędzej dostaniesz a Us tylko wieksze kwoty przetrzymuje,rozliczam sie juz ponad 10 lat i tylko gdy zmieniałm na urząd w Gdansku zaczeły sie schody i długie oczekiwanie,w urzedzie w np. w Ostródzie 3-4 tyg i to maxymalnie bez żadnycn znajomości czy tam proszeń.Więc gdzie my tu mówimy o 3 miesiącach ...zwykłe chamstwo
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

w Pruszczu tez długo sie czeka...państwo w państwie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

ja byłam w Pruszczu przez około 10 lat i zawsze to był szybki zwrot. A jak zaczełam składac rozliczenie przez internet to 2 - 3 tygodnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

no co za bzdury...wiadomym jest , żę im predzej się złozysz tym predzej otrzymasz...a ty jakies bzdury piszesz
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja zlozylem 31 marca i nadal zero zwrotu... w US w Gdyni bylo szybciutko rok wczesniej.

Ja złożyłam 7.04 br. i jeszcze czekam.W ubiegłym roku było szybciej.Ale to jest głupota.Tobie wyznaczają termin ,,Nie spóznij sie,, trąbią o tym wszedzie w gazetach mediach itd.w ostatnie dni wydłużająterminy przyjeć pitów.Ale skarbówka może wieki ci wypłacac zwrot.To niesprawiedliwe
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ZWROTY W INNYCH URZEDACH SA W CZASIE 3-DO 5 TYGODNI, A NIE 3 MIESIĄCE OD DATY ZŁOSZENIA. 3 MIES.TO CZAS W KTÓRYM URZAD MUSI ZWRÓCIC NADPŁATĘ ZGODNIE Z USTAWĄ
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam moich dwoch kolegow w Gdansku otrzymalo zwrot w ciagu tygodnia, zeznanie zlozyli 27 lutego, ja zlozylem 26 lutego w Pruszczu i czekam ..... takze nie pozostaje nic innego jak tylko czekac i czekac -pozdrawiam wszystkich oczekujacych takich jak ja

byłem osobiście i moja wersja papierowa jak to nazwałeś od razu trafiła do komputera.jak widzisz twoja ciężka praca została zrobiona a nadpłaty jak nie było tak niema
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: czas zwrotu nadpłaty-sopot

w tym roku 2013 znowu się czeka długo na zwrot , złozono pit na koniec lutego i nic , w zeszłym roku czas oczekiwania był 4 tygodnie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: czas zwrotu nadpłaty-sopot

jak ze zwrotem nadpłaty u was jest, składane elektronicznie i jakoś nie przyśpiesza to
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

już mija dwa miesiace a w tym roku ani widu ani słychu oz wrocie nadpłaty za 2012 z US Sopot

wczoraj 25 .04 otrzymalam przelew po 2 mies czekania

Bzdury to ty piszesz niby pracujacy w urzedzie ja od lat dostaje zwrot w gdansku i zawsze czekam 3 tygodnie i mam pieniazki.

w Gdańsku może i tak ale w Sopocie panie kompletnie nic z tego sobie nie robią w ubiegłym roku nawet nie poinformowały mnie że jest błąd w PIT dopiero jak dzień przed upływem terminu zwrotu kasy zadzwoniłam Pani mówi że jest błąd (dlaczego nie poinformowały przez 3 mc?)poprawiłam błąd-który był błędem błachym a od dnia poprawy kolejne 3 mc na wypłatę czekałam.Także dziękujcie Bogu ,że macie zaszczyt rozliczać się w dużym mieście Gdańsk -Sopot norka mała a jednak Urząd Skarbowy nie ogrania garstki podatników

Jeśli składamy PIT zaraz na początku roku i mamy zwrot to zapewniam Was ze otrzymacie należność max w lutym. Przerabiałam to już kilka razy. Prowadzę działalność od 10 lat i można poprosić księgową aby szybciej zakończyła poprzedni rok. Ale jesli czekamy do kwietnia to potem należnośc mamy dopiero w lipcu. Prosta zasada. Masz zwrot składasz PIT w styczniu. I nie czekasz wtedy do ustawowych 3 miesięcy.

racja im szybciej zlozysz tym szybciej masz kase, kolelerzanki maz dostal po tygodniu a ja zlozylam tydzien temu w piatek i mam nadzieje ze bedzie kasa jeszcze w marcu albo z poczatkiem kwietnia,(zawsze mniej-wiecej tyle czekam) pozatym jest strona do sprawdzania cos sie dzieje ze zwrotem http://www.is.gdansk.pl/zwroty/ jesli chodzi o gdansk