Re: uczulenie w ciąży (26 tydzień)
Ja jestem w 28 tygodniu i od 2 tygodni męczę się z takimi czerwonymi jak rumień plamami na wewnętrznych częściach ud - wieczorem swędzą i w nocy już na maxa. Byłam u dermatolog, wykluczyła cholestazę - powiedziałą, że normalna alergia... podejrzewam mandarynki, pomarańcze, może miód - wykluczyłam póki co i rumienie się powoli cofają - dostałam SARNOL, przeciwświądowy krem, smaruję jak tylko mnie swędzi - dodam, że jest bardzo skuteczny. W nocy śpię w chłodzie, pod cienką kołdrą i jest lepiej - wiadomo, że świąd uwielbia ciepełko, złączone razem uda - wtedy się zaczyna...Śpię na plecach z rozstawionymi nogami - dzidzia chyba przywykła, bo jest spokojna:(
W ogóle powiem Wam, że w ciąży poswęduje mnie tu i ówdzie - to nad dłoniami na tej delikatniejszej stronie przed łokciem, to jak się wydepiluję pod pachami - ale to miałam czasem wcześniej i wwtedy już dermatolog tłumaczył, że zjadam coś co mnie uczula i w miejscach wilgotnych, ciepłych (pachy, wnętrze ud) z potem alergen wydalany jest na skórę. Stąd swędzi. Doraźnie smaruję wówczas kremem Elocom - jak ręką odjął, bo to lek steryd - lekarz daje jak już nic nie pomaga.
Teraz też czasami ociupinkę na ten rumień go smaruję, ale lekarka powiedziała, ze to już za duże powierzchnie. I chyba w ogóle elogomu w ciąży się nie powinno...
0
1