czy któraś z was sama szyła pościel?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Witam
Ja również pomału zaczynam zbierać się do szykowania wyprawi dla naszego dzidziusia. A że wszystko kosztuje będę to robiła stopniowo. Moja teściowa bardzo dobrze szyje i zaoferowała się że uszyje mi pościel i całą wyprawkę łóżeczkową, musze tylko kupić materiał. Chciałabym mieć też tą zasłoneczkę nad łóżeczko i nie wiem ile metrów materiału trzeba kupić:( może któraś szyła i wie miej więcej jak to się kształtuje? (poduszka , kołdra, ochraniacz na szczebelki łóżeczka, zasłonka i rożek). Może wiecie także gdzie można kupić te uchwyty na łóżeczko które się przymocowuje do tej zasłonki te stelaż dla zasłonki. Pozdrawiam:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: czy któraś z was sama szyła pościel?

Z tego co ja sobie obliczałam, bo chcialam uszyc jakas fajna posciel dla synka, z flaneli, to sie nie opłacało. Wychodzilo jakies 20-30 zl drozej na jednym komplecie. Chyba, ze masz kogos kto Ci to zropbi za darmo lub bardzo tanio.

uszycie za darmo tylko sam koszt materiału:)

A no tojak najbardziej., metr flanelki fajnej juz, takie grubszej akiurat na zime, to 20-35 zl metr, i naprawde sliczne. Jakbym sama umiala szyc, to na pewno bym sie skusila, bo materialy sa unikatowe w sklepach. Sczegolnie w tym z tkaninami, koło strzechy w Gdansku Głownym.

tak tylko ile metrów materiału potrzebne by było na taką pościel taki zestaw jak napisałam bo ja nie umiem tego sobie policzyć:)

Wiesz co, ja tez nie umie, ale Pani mi w tym sklepei wtedy obilczała, Niestety, nie pamietam ile...Cos kolo 30zl za komplet wychodzilo..i to tej super gatunkowej, sliczne naprawde, w sklepach takich nie ma, na allegro tez nie.

Chodzi mi o posciel i podusie, bez tych "gadzetów" o ktorych piszesz. Pewnie jeszcze raz tyle.

Ja na pewno będę szyła zwłaszcza że teściowa to zrobi z radością:) tylko muszę obliczyć ta zasłonka na łóżeczko to dużo materiału:)

up

no ja tak wlasnie o tym pomyslałam, ze moze mama mi uszyje...ale ja chce samą pościel... bez baldachimu :)
(chyba) :)

Ja bym spróbowała sama uszyć, ale mam jeszcze bardzo malenskie doswiadczenie i mnóstwo pytan, np - to ma być zapinane na guziki czy jakoś inaczej?? No i własnie wymiary, tez byłabym wdzięczna za podanie :)

to zalezy co dla Ciebie jest wygodne, zamek, guziki, czy zawiazywane....
a wymiary? to juz bardziej Ci krawcowe pomogą :)

moze zapytaj pmagdaleny??

mi uszyl tesciu sama posciel 2 komplety ,material kupowala tesciowa, ale wszystko zalezy jaka masz pierzynke i podusie ,wszystko x 2 plus na zakladke,tak mi sie wydaje

ja szyje a i tak nie opłacało mi sie szyc tego za 300zł kupiłam cały kaplet z baldachimem, rozkiem, przescieradłem , osłonka na szczebelki,falbanka pod materac, poszewka na poduszke i pierzynke i wkład do nich

no to faktycznie za 300 zl to tanio za taki cały zestaw... :)

Ja szyłam narzutę na łóżko, pościeli jeszcze nie, ale sama planuję. Na razie czytam na blogach: https://stylroom.pl/gdzie-kupic-porzadny-material-na-posciel/ gdzie kupić porządny materiał na pościel. Zależy mi na tym, by był dobrej jakości i oddychający, nie chcę też, by był za gruby, bo się upocę latem.... Myślę nad bawełną, len byłby fajny, ale boję się, że może za bardzo drapać... Co do pytania, narzutka jest raczej łatwa, jak pójdziesz do pasmanterii to pani z pewnością ci doradzi, co i jak :)

Inne tematy z forum

prywatny dentysta (24 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

Gdzie kupię duże kartony? (18 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?