czym się różni głużenie od gaworzenia?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
mam pytanko jak w temacie ;) z ciekawości....

moja mała "gada" a gu a uuuu a gu i takie tam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: czym się różni głużenie od gaworzenia?

czyli to jest głużenie , tajie zwykłe dzwieki niezaplanowane ze tak powiem a gawozenie to juz nasladowane dzwieki bardziej przypominajace nauke mowienia;)

Głużenie jest to pierwsza (po krzyku) faza rozwoju mowy u niemowlęcia. Pojawia się zwykle między pierwszym a trzecim miesiącem życia dziecka, wtedy gdy dziecko jest w stanie utrzymać głowę prosto (rozwijają się mięśnie szyi). Są to różnego rodzaju dźwięki, zwłaszcza gardłowe, tylnojęzykowe, takie jak agu, gə, khə, gli, kli, tli, ebw, bwe, a także wibrujący dźwięk przypominający r.

Głużenie ma charakter przypadkowy, a dziecko nie czyni żadnych specjalnych prób, aby głużyć. Nie ma ono funkcji komunikacyjnej. W późniejszym okresie towarzyszy różnego rodzaju aktywności dziecka i pojawia się w odpowiedzi na stymulację społeczną.

Głużenie stanowi odruch bezwarunkowy i pojawia się w ten sam sposób u wszystkich niemowląt, niezależnie od kultury i języka, w którym wyrastają oraz tego, czy dziecko ma prawidłowy czy uszkodzony narząd słuchu. Nie są to więc dźwięki wyuczone.

Głużenie szybko zanika wraz z pojawieniem się następnego etapu rozwoju mowy - gaworzenia - ok. 6 miesiąca życia. Jednak pewne dźwięki pozostaną na stałe już jako fonemy u dziecka.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Głużenie

głużenie to w przybliżeniu : gli, tli, kli, gla, bli, ga, ebw, gu - bezwarunkowe
gaworzenie to : ma-ma, la - la, ba - ba , ta - ta, pa-pa - świadome

ok a co z piszczeniem , moja tylko piszczy i krzyczy , ma 4 miesiące i agu od niej nie usłyszałam jeszcze :( za mało do niej gadam czy co ?

czyli jak moja mala ma 5 miesiecy i zaczela gadac ba-baaa i buba :D to juz gawozy?

gaworzy*

swoja droga, babcia chodzi dumna jak paw, ze wnusia mowi baba :)

:> :>

Inne tematy z forum

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

Pomysł na prezent dla 60latki (165 odpowiedzi)

podsuńcie pomysły na prezent dla 60latki, z okazji okraglych urodzin,bliska ciotka najchętniej...