dajcie żyć

Ilekroć spędzam czas z Dziećmi, na zakupach, na spacerze...
ZAWSZE znajdzie sie jakaś "dobra ciocia", która Nas zaczepia, guga, ciumcia dziecinnie... "jaka ładną masz czapeczkę", "patrzę jakie ładne te oczka","a co sie stało, że płaczesz...?" itp. itd.
Dajcie się delektować czasem z własnymi Dziećmi.
Nie zaglądajcie bezczelnie do wózka, nie zaczepiajcie!
Zajmijcie się własnymi dziećmi albo wnukam!

ŻYJCIE I DAJCIE ŻYĆ!
nie każdy łaknie Waszego towarzystwa!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Re: dajcie żyć

@ randall

Nie rozumiem ludzi, ktorzy zapominają, że kij ma dwa końce. Widziałeś czlowieku kij z jednym końcem ? Człowiek ma podwójną naturę - fizyczną - indywidualną i biologiczno-psychiczną - spoleczną.

No i dlatego trzeba od czasu do czasu pogodzić się z przedobrzonymi konsekwencjami tego stanu rzeczy. W przeciwnym wypadku spoleczeństwo przepoczwarzyłoby się w łagier. Nie ma rzeczy idealnych, próby wprowadzenia ideału kończą się ludobójstwem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

zetjot
nie CHCĘ ani Twojego "rozumienia", ani Twojego komentarza, ni Twych wykładów.
Jestem pewna, że o dwóch końcach, które ma "Mój Kij" nawet nie mieści Ci się w głowie.

ps
Obecne "społeczeństwo" polskie to właśnie "łagier".
Za mało wychodzisz z domu (???)
Mylisz, mieszasz pojęcia i "dyskutujesz" na poziomie własnych osądów tam gdzie stwierdza się fakty.
Prosiłam już byś kupił sobie lustro.
Trzymaj się swojego końca kija a mnie zostaw Mój.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

niestety przyznoam racje pamietam ze jako młoda mama mocno zapracowana poswiecałam cała niedziele dziecku a wiem ze Panie sa samotne ale nie chcialo mi sie po tygodniu pracy z ludzmi gadac jeszcze z nimi zostawiajac z boku moje dziecko.Przypomniala mi sie sytuacja jak moje dziecko powiedzialo kiedys przepraszam prosze nie przeszkadzac ja rozmawiam z moja mama a Pani nam sie wtraca i przeszkadza zrobiło mi sie głupio ale cos dziecko miało racje i powiedziało to co czuje:)
Kiedys w restauracji w porze obiadowal z 30 minut czekalam na stolik jak juz go dopadlam i posadzilam tam swoje cztery litery i mojego nastolatka i uzgodbilismy co zjemy wracajac z baru coz siedzi pani z nami pije herbatke bo moj nastolatek nie odmowil jej jak chciala sobie usiasc skonczylo sie tym ze Pani raczyla mnie swoimi opowiesciami i bylo mi glupio wiec poczestowalam ja tym co tam mielismy ale niestety nie tak mialo to wygladac -mial byc to wypad matka i nastolatek i luzna rozmowa o ktora tak ciezko z buzujacymi hormonami nastolatkiem .Randal wiem o czym piszesz ale tak bylo i jest bo moje dziecie to juz wieksze odemnie :) a dalej to samo :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedys w restauracji w porze obiadowal z 30 minut czekalam na stolik jak juz go dopadlam i posadzilam tam swoje cztery litery i mojego nastolatka i uzgodbilismy co zjemy wracajac z baru
==
Nie jadaj w podrzędnych barach, w normalnej restauracji nie czeka się 30 minut na stolik.
Kiedyś też byłam w barze (turystycznym w GD. Gł) i "przyczepiła" się do mnie "babcia" zagadując o moje włosy, że długie, piękne itd.
Nie miałam najmniejszej ochoty z ową staruszką gadać.
Ale nie widziałam najmniejszego powodu by chamsko ją potraktować. Kto wie, może byłam jedyną osobą, z którą miała okazję porozmawiać tego dnia....Starsi ludzie są często samotni.

A tak na marginesie: nie stając po stronie ludzi "ciumkających na cudze dzieci" muszę jednak zwrócić uwagę, iż tacy na ogół nie mają złych intencji, a umiejętność "znoszenia" ich jest częścią życia w społeczeństwie.
Mnie wk....a chamstwo. Ale i egoizm również.
I doprawdy nie wiem, co gorsze.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

No, no kolego Zetjot. Czyżbyś z braku argumentów robił się wulgarny że Twoje posty bywają blokowane?

"Mnie wk....a chamstwo. Ale i egoizm również.
I doprawdy nie wiem, co gorsze."

Kinga coraz częściej i coraz bardziej podobają mi się Twoje poglądy. :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ Cross

Dobrze że mi pan zwrócił uwagę na zablokowanie komenarza. A komenarz nie był wulgarny jeno złośliwyalbo raczej zjadliwy. To chyba było coś w rodzaju "Kup se kałacha i strzelaj do wszystkich, którzy mają czelność zaglądać do twojego wóżka."

Bo co można odpowiedzieć na to, że komuś nie podoba się nieagresywne, choć może niemiłe zachowanie innych osób. Jest jakieś sensowne rozwiązanie tego problemu do znalezienia tu na forum ? Przecież to ewidentna szajba.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ludzie chcą relacji z Tobą :)
Poza tym nie czytają tego forum :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

"a co ty zetjot mozesz wiedziec o... byciu Kobieta-Matka?"
Leziesz w te maliny jak muflon na rzez :)
To jest dopiero "szajba"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sadzac po tym jak opisalas "staruszke" nie masz pojecia o ludzkich intencjach...
Co w ogole Twoja barwna wypowiedz ma wspolnego z dziecmi i Moim Watkiem (???)

Ludzkie "chamstwo" i "egoizm" potrafie sobie wytlumaczyc.
"Mnie wk...a" GLUPOTA ludzka.
"I doprawdy" TA jest najgorsza!
Kinga EGOISTKO, nie badz CHAMSKA!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Też uważam, że komentarz ZetJota nie był wulgarny. Mnie np rozbawił. Ujął "w krzywym zwierciadle" do czego być może niebawem dojdzie w kontaktach międzyludzkich, gdyby np dać ludziom powszechne pozwolenia na broń.
Zapewne wielu było świadkami agresji na drodze, ktoś komuś drogę zajedzie, trąbnie, zablokuje... I ludziom puszczają nerwy, szczególnie w korku.
Raz byłam świadkiem jak dwóch mężczyzn się pobiło. Wiecie, od słowa do rękoczynów ;)
W mojej ocenie nie było o co. Jeden powinien przeprosić i podziękować, a drugi chwilkę poczekać. I po problemie.
Ale zauważyłam, że dla wielu słowa proszę, przepraszam i dziękuję są zupełnie nieznane, ba, nawet wstydzą się ich użyć.
Bo w ich mniemaniu oznaczałoby to słabość.
Tymczasem jest wręcz przeciwnie: to ludzi silnych stać na przyznanie się do błędu i przeproszenie. Tylko silna osoba potrafi panować nad emocjami i nie dawać się sprowokować.
Co nie znaczy, że w ostateczności czasem nie należy komuś przylać w mordę.

Wracając do dzieci - chyba lepiej jak ktoś zagadnie w autobusie np tekstem: "a co sie stało, że płaczesz...?", niż:
"Zamknij się ty wstrętny bachorze"?
Uwierz mi, że wtedy zatęsknisz za tą "ciumkającą babcią" ;)
Nawet jeśli była ciut irytująca :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

masz jeszcze jakieś pytania?
jakieś wątpliwości co do metod pracy?
miłego czytania

ps
białe, wytrawne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dziwię się, że ludzie zaglądają do wózków na ulicy. Dzieci to nic miłego, szczególnie cudze, drą ryja nie wiadomo o co, śmierdzą i cieknie im wydzielina ze wszystkiego co się da. Omijam z daleka.
Wręcz jestem za tym by ograniczyć ludziom z małymi dziećmi wchodzenia do miejsc takich jak kino czy restauracja gdzie niemożliwie głośny i wysoki pisk bachorów uniemożliwia odczuwanie przyjemności z przebywania tam. We Francji np. do dobrej restauracji nie wpuszczają z dzieckiem żeby goście którzy słono płacą za obiad mogli zjeść go w dobrej atmosferze, prędzej tam wpuszczą z małym ułożonym pieskiem niż z bachorem. Kiedyś może i do nas dojdzie cywilizacja.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ nie zaglądałbym

Lubię małe dzieci, są bystre i kumate, pod warunkiem że się do nich podejdzie nie standardowo a z humorem, wtedy łapią o co chodzi.
I mają jeszcze ten, niezniwelowany przez głupawe otoczenie, potencjał.

Ciekawe kto ci poda choćby szklankę wody jak sobie coś złamiesz albo się zestarzejesz. Kosmita.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

@zetjot człowieku gubisz się w zeznaniach a co dzieci po to masz aby Ci usługiwały na starość?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ brunant

Zupełny odlot zaliczyłeś, czlowieku. Dzieci i usługi ?
Świetny pomysł na relacje rodzinne. Ciekawa filozofia życiowa. Samobójcza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzieci po to masz aby Ci usługiwały na starość?
==
Rodzice muszą, dzieci powinny.
Prawda jest taka, że ile dasz, tyle samemu otrzymasz. I nie chodzi o kwestie materialne.
Oczywiście, że na starość towarzystwo i opiekę zapewnia współmałżonek/ka - po to, między innymi, mądrzy ludzie wymyślili instytucje małżeństwa.
Dzieci mają bowiem już najczęściej własne rodziny i obowiązki względem nich...
Ale gdy tego współmałżonka już zabraknie, to powinnością dzieci jest zapewnienie opieki rodzicom.
Dziś lansuje się DPSy, Domy Pogodnej Starości...wabi wysokim standardem, luksusowym życiem seniora i opieką na najwyższym poziomie.
Jednak nie ma w nich najważniejszego: ciepła rodzinnego. I miłości.
Bo to są rzeczy, których kupić nie sposób.
Za wszystkie inne zapłacisz kartą Master Card ;D

Swego czasu odwiedziłam w kilka takich "domów".
Wśród pensjonariuszy panuje też coś na kształt hierarchii ważności. I nie jest to klasyfikowane podług wysokości emerytury czy poziomu wykształcenia, a tego, ile kto ma wizyt rodziny, przyjaciół z "zewnątrz".....
Wielu z tych ludzi bowiem nigdy nikt nie odwiedził, albo uczynił to tylko dwa razy w roku z okazji świąt.
Zostali zapomniani za życia. Ciekawe co czeka ich po śmierci ;D
Jednak w rozmowie usprawiedliwiają swoich krewnych, a bo zajęci, zapracowani, wnuki studiują i nie mają czasu bądź są daleko.
I tylko załamywanie się głosu, nerwowe splatanie palców i ukradkowe ocieranie oczu zdradza jak to bardzo boli...

Ale przecież, oprócz zasad moralnych, jest jeszcze prawo, ktore obejmuje obowiązek alimentacyjny względem rodziców, o ile się nie mylę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zaglądanie do wózka i zwracanie uwagi na dziecko mnie nie razi. Natomiast komentowanie już tak. Typu, jak będziesz płakał to Cię ktoś zabierze, albo mama Ci jeść nie daje? Taaakie głodne dziecko....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

To to w ogole jest tragednia czesto to słyszę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie, nie zatesknie i Kinga nie mierz poziomu mojej irytacji swoimi miarkami.
Nie widze korelacji pomiedzy tym co napisalam jako Kobieta i Matka a tym co opisujesz w swojej historyjce o dwoch facetach na drodze.

Biblia uczy, ze nawet glupiec milczac uchodzi za madrego.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a teraz ja napiszę coś jako Stworek i Potworek.
Jak Ci przeszkadza ciumkanie, to zaciumkaj do babci.
Możesz ją też popuciać w policzek.
Popuka się w głowę, ale da Ci spokój.
:)

ha ha ...
to nie była babcia ;) do cholery ha ha
i niech sobie ciumkaja albo blablaja byle nie do mnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To teraz napiszę coś jako Kobieta Przy Kawie:
Przygotuj tabliczkę na wózek: ZAKAZ CIUMKANIA.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

lubie inteligentne Kobiety z poczuciem humoru
Tabliczka prawie gotowa ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Wiersz o Gdyni (9 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...

Grajdołki (115 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Kawa czy Herbata - rano (197 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...