dermatolog badania

Drodzy forumowicze I forumowiczki

Poszukuje lekarza dermatologa przyjmującego w ramach NFZ który przepisuje badania hormonalne.
Od kilku lat mimo, iż mam ich ponad 30 zmagam się z tradzikiem. Ile razy byłam u dermatologa dostałam receptę I pa.

Idąc prywatnie dostałam listę badań których koszt ok 700 zł, co nie jest małą kwotą

Czy może ktos zna lekarza deramtologa, który w ramach funduszu też dostrzega konieczność wykonania badań, czy badania są konieczne tylko na prywatnych wizytach, bo na tych w ramach funduszu ich nie potrzeba?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety nie znajdziesz dermatologa, który skieruje na badania hormonalne. Ja sama szukałam takiego od dobrych 10 lat, byłam u kilkunastu i mimo,że maści/kremy nic nie dawały i informowałam o tym następnego lekarza to i tak przepisywał mi to samo. Problem zaczął się jak miałam 28 lat i ewidentnie było to na podłożu hormonalnym, byłam też u ginekologów, którzy również nie dają skierowań na badania mowie tu o lekarzach na NFZ, bo prywatnie oczywiście nie ma problemu. Nie wiem z jakim typem wypryskami się borykasz, ja miałam duże, bolące i jednocześnie swędzące gule na twarzy i plecach. był moment że się wstydziłam wyjść z domu. Niestety będziesz musiała zrobić badania prywatnie, może zacznij od tych podstawowych żeby nie zbankrutować (testosteron całkowity, testosteron wolny, dehydroepiandrosteron (DHEA), hormony tarczycy, prolaktynę, hormon folikulotropowy (FSH), hormon luteotropowy (LH)) o badania na tarczyce i podstawowe z krwi poproś lekarz ogólną, zwróć uwagę na prolaktynę ona często jest przyczyną wyprysków na tle hormonalnym. Badania zrób w UCK są wiele tańsze niż gdzie indziej, mi wyszło 80zł taniej. Ja na obniżenie prolaktyny biorę dostinex (mi akurat wystarczyła chyba najmniejsza możliwa dawka) i od tej pory syfy pojawiają się sporadycznie i nawet mogę z domu wyjść bez tapety na twarzy. Z wynikami lepiej iść do ginekologa bo dermatolodzy na NFZ są po prostu kiepscy, nie wiem, nie chcą czy nie umieją leczyć jak w grę wchodzą hormony. oczywiście na własną rękę nic sama nie bierz nawet ziołowych, bo jak to hormony to można sobie całkiem je rozregulować, zrób badania i idź do lekarza niech przepisze leki i ustali dawkę. Pozdrawiam i życzę powodzenia w trafieniu na kompetentnego nie zlewającego lekarza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobrze jest też zrobić sobie badania próby wątrobowe, ale to można już u ogólnego lekarza poprosić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba szybciej dostaniesz jakieś badania od ginekologa niż dermatologa.
Moja mama miała cyrki z cerą. Była u wielu lekarzy, leczyli ją na dziwne rzeczy, nic nie pomagało. Takie na chybił trafił. Dopiero prywatnie wszystko pozałatwiała, dostała diagnozę, leczenie i pomogło.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Mój mężczyzna ma problemy ze wzwodem (6 odpowiedzi)

Mam pytanie. Mianowicie mój mężczyzna ma od jakiegos czasu problemy ze wzwodem. Ogólnie nie chce...

Szukam seksuologa, problemy ze wzwodem (4 odpowiedzi)

Witam . Prosze o poważne odpowiedzi.Mam problemy z erekcją. Szukam dobrego seksuologa ,...

dobry psycholog w Gdańsku wrzeszczu (94 odpowiedzi)

prosze pomóżcie mi .... polećcie mi kogoś kto na prawdę pomoże z problemami