Re: dieta 1800 kcal
1800 na odchudzanie przy aktywnym trybie życia to wystarczy. To są rady od trenerki która mi pomaga w diecie, ale i w treningu.
"1. Wafle ryżowe wyrzuć do kosza i więcej ich nie kupuj. Są przetworzone, a musimy unikać takich produktów!!
2. Kupuj chleb, który ma w składzie tylko zakwas, mąkę i wodę. Bez drożdży i innych ulepszaczy. Wybieraj żytni, razowy.
3. Ryż tylko i wyłącznie brązowy (dłużej się gotuje od białego, w smaku prawie identyczne). To samo tyczy się makaronów - też wybieraj te ciemne, pełnoziarniste (np. lubella). Taki ryż i makaron nie jest przetworzony, ma dużo więcej błonnika, witamin i minerałów.
Jedz połowę paczki, a więcej mięsa, ryb i sałatek.
4. Nie jedz ziemniaków i kukurydzy. (raz na 2 tygodnie)
5. Dodaj do diety orzechy, ale nie więcej niż garść dziennie!!! (maja dużo kalorii) Zawierają zdrowe tłuszcze, które są potrzebne do uzyskania ładnej sylwetki.
6. Nabiał do 150g dziennie nie więcej! Jeśli zjesz na śniadanie musli z jogurtem (mały kubek ma 150g) to nie możesz już w tym dniu wypić mleka czy zjeść białego sera. Dużo nabiału zaburza gospodarkę hormonalną u kobiet oraz metabolizm. Jogurty wcale nie są takie zdrowe dla nas. Chyba, że bierzesz antybiotyki to wtedy są zalecane. Najlepiej jakbyś zamiast musli z jogurtem czy mlekiem jadła na śniadanie jajecznicę z 3 jaj + kromki chleba i pomidorka. Nabiał to przede wszystkim półtłusty ser biały (150g Powinno być mniej więcej w 100g - 11g białka, 2g węgli, 5g tłuszczy
) zjedzony na kolację. Białko z sera białego długo się wchłania i zapobiega katabolizmowi. Musisz tego unikać skoro chcesz utrzymać ładne mięśnie.
7. Z mięs tylko kurczak, indyk, schab i raz na 2 tygodnie chuda wołowina.
8. Jedz więcej ryb (2 razy w tygodniu) polecam łososia z piekarnika. Unikaj za to tuńczyka. Bardzo ważny jest tłuszcz z ryb, tak samo jak z orzechów.
9. Łykaj omega3, magnez i wit. C po treningu
10. Nie jedz parówek. Lepiej przekąsić kabanosa drobiowego z dobrej firmy
Ważne jest, aby nie jeść za mało. Dobrze, że masz tyle posiłków. I tak jest nieźle przy Twoim trybie życia
Pij 2 l wody niegazowanej + 2 herbaty zielone.
W pracy miej przy sobie butelkę z wodą!!
Rób na śniadanie jajecznicę z 4 jajek (3 całe i 1 białko) do tego dwie kromki chleba (na razie jedz jaki masz, tylko nie biały). Wypij dużo wody. Albo jajka gotowane.
Możesz 2-3 razy w tyg. zjeść musli na śniadanie. Nie ma co przesadzać. Jednak nie więcej.
Przydałaby się odzywka białkowa, żeby białko uzupełnić.
Przed i po treningu możesz zjeść więcej węglowodanów. Kasza jak najbardziej jest wskazana
Jedz najwięcej kuraka i czasami schab lub wołowinkę.
Śniadanie i obiad to największe posiłki.
Kofeina pomaga w spalaniu tłuszczu. Jedną z odrobiną mleka a drugą czarną oczywiście bez cukru. Do tego 2 herbatki zielone i dużo wody
Ważne, abyś jadła około 1800-1900 kalorii. Ja mam rozkład B/T/W 30/30/40
1g białka to 4 kcal
1g węgli to 4 kcal
1g tłuszczy to 9 kcal
Staraj się jeść 2g białka na 1 kg masy ciała. W domu mam wagę kuchenna i wszystko przeliczam wg tabel żywnościowych.
Przykładowy skład mojego dziennego menu:
Białka 125g (przy masie 60kg) - 500 kcal
Tłuszcze 55g - 495 kcal
Węgle 190g - 760 kcal
co daje B/T/W 30/30/40 i 1755 kcal "
;):) ja sie stosuje, i działa, aczkolwiek, pamiętaj, ZERO podjadania....
1
0