dieta dr Pierre Dukana - od czego zacząć, kto stosuje?

natknęłam się na wątek na temat odchudzania wg diety dr Dukana. nie mam książek, a chciałabym ją rozpocząć. czytałam , że jest zdrowa i sensowna, więc wielu z nas się przyda;)

czy naprawdę są efekty?

może ktoś opisze, jak się ją stosuje , ile dni trwają fazy?, co można jeść, itp?

życzmy sobie powodzenia;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: dieta dr Pierre Dukana - od czego zacząć, kto stosuje?

Ja koncze dzis 2 dzien, jakos to idzie, nic mi co prawda nie smakuje, ale co tam ;) . A lubie to co mozna jesc, wiec chyba mala zlosliwosc organizmu ;) .
Ja chce 10 dni przetrwac w I fazie, ale zobacze czy dam rade i co bedzie ze zdrowiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja też od 01.03.2010 i damy rade dziewczyny :) a naprawdę zalogowanie się na forum dieta.pl jest fantastyczne, jest tam pełno przepisów, pełno kobiet które też są na diecie, piszą co jadły na jaki posiłek,

Czy moge również poprosić o elektroniczną wersję książki? Z góry dziękuję. nietyksza@op.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tez od poniedziałku zaczynam dziewczyny piszcie efekty to motywujące :)

wielkie dzięki dziewczyny, zaczyna od poniedziałku, jeśli czegos nie będę wiedziała lub bedę miała wątpliwości to napisze.

Jeśli chodzi o karmienie piersią i tą dietę to się nie wypowiem ale od 2tyg jestem na diecie M. Montigniac którą można stosować i wciąży i podczas karmienia (bo to raczej zmiana sposobu życia) no i efekty już mam czyli 2,8kg w dół, ja szczęśliwa, najedzona a i dziecku nic nie brakuje :-)
polecam http://dietamm.com/

To może napiszę w ten sposób:
Śniadania, kolacje: nabiał - twaróg chudy 0% z jogurtem i szczypiorkiem, jajka - na twardo z serkiem homogenizowanym Maćkowy 0% i szczypiorkiem, na miękko,jajecznica smażona na teflonie bez tłuszczu, omlet, placek z otrębów owsianych i pszennych, jajka, serka homogenizowanego, wędliny - krakowska drobiowa, szynka z indyka lub kurczaka, szynka gotowana bez skórki, ryby: tuńczyk w sosie własnym.

II Śniadanie - jogurt 0% lub serek homogenizowany0%

Obiady: pierś z indyka zamarynowana czosnkiem, majerankiem i innymi ziołami pieczona w rękawie, łosoś w ziołach pieczony w rękawie, klopsy z mielonego drobiowego na parze zamiast bułki tartej otręby, pierś z kurczaka na parze lub pieczona, udka z kurczaka bez skóry marynowane w ziołach, pieczone w rękawie, polędwica wołowa smażona na teflonie bez tłuszczu lub na grillu, kurczak marynowany w estragonie, pieczony.

Napoje: kawa, herbata, herbatki ziołowe, napoje light, mleko 0%.

Dodatki: sosy na bazie jogurtów lub serka homogenizowanego, sos pomidorowy z przecieru lub pomidorów z puszki, świeże i suszone zioła, czosnek, cebula ale w bardzo małych ilościach.

Można to wszystko dowolnie ze sobą łączyć.

Kachan, proponuję zrobić listę zakupów na podstawie dozwolonych produktów.

ja jestem na diecie od wczoraj..i jak na razie jest mi cięzko ;/ wszedzie widze pokusy..ale bede twarda, poki co waga nie drgneła...powodzenia dziewczyny ;)

wiem że mogę sama ułożyć menu,poszperać w internecie, ale zrozumcie mnie jak się ma dwójkę ałych urwisów to trochę szkoda czasu na takie grzebanie, dlatego prosiłam o pomoc, może ktoś ma swoje ułożone to ja bym chętnie skorzystała. zaoszczędze trochę czasu i łatwiej bedzie mi przygotować listę zakupów.
Dzięki bardzo za podane informacje.

ja właśnie skończyłam I Fazę, zaczynam II :) założyłam sobie schudnąć 8-10 kg, po pierwszych 5 dniach mam 2,2 kg mniej :) i co najważniejsze nie chodzę głodna !!!!! na początku ciężko było mi się połapać w tych przepisach, ale trzeba trochę poczytać po forach, czekam, aż książka do mnie dotrze....
dietka jest super, wiem, że wytrwam, bo nie ssie mnie w żołądku, a i coś słodkiego można też tam coś zjeść.......

I faza (kilka dni od 3 do 7, najczęściej stosuje się przez 5 dni) to białka ale bez warzyw. czyli:
1. jajka
2. nabiał chudy (0-%)
3. ryby w tym też wędzone
4. chudy drób (indyk, kurczak, w kurczaku chude części)
5. Wołowina
6. Owoce morza
7. Woda, woda, woda

Zero cukru, smażenia, tłuszczu itd. Czyli gotowane lub pieczone lub na parze.

Faza II to jest faza naprzemienna. Czyli jak przejdziesz te kilka dni 1 fazy dodajesz do menu warzywa - do każdego posiłku. Po 5 dniach wracasz do menu bez warzyw, potem menu z warzywami znowu i tak dalej aż do uzyskania odpowiedniej wagi.

Konkretny jadłospis to już sama sobie musisz ułożyć.

Ja często jadałam gotowane jajka, jajecznicę na teflonie bez oleju ;-), serek wiejski, rosół na indyku (z warzywami w fazie z warzywami lub bez warzyw, bez makaronu oczywiście), w fazie z warzywami jadłam np. mięso mielone podsmażane (bez tłuszczu) z pieczarkami (na ciepło) i to z sosem czosnkowym (jogurt + czosnek), klopsy z mięsa wołowego lub drobiowego (zamiast bułki tartej otręby), makrela wedzona bardzo często. Itd.

Polecam odpowiednie forum na dieta.pl.
Są tam przepisy i można sobie ułożyć jadłospis wedle upodobań.

Znam osoby, które zgubiły na tej diecie prawie 40 kg w 4 miesiące oraz takie, które zrzuciły ponad 20 kg w niespełna trzy miesiące. Wszystko zależy od organizmu i jeszcze kilku czynników.

Rozmawiałam z lekarzem, dieta wygląda rozsądnie, ale przy jej stosowaniu zaleca regularne badania.

Życzę powodzenia i spadków. :-)

ponawiam swoją prośbę, może któraś z Was ma propozycję menu na 7 dni i jak później wygląda menu 5/5. Za miesiąc i 3 dni ma ślub cywilny i sukienka którą kupiłam to tu to tam lekko uciska, muszę cos z tym zrobić, a ta dieta ma szybkie efekty. POMOCY

ahalia możesz podać więcej propozycji menu tak zeby było na 7 dni i napisz jak to po tych 7 dniach dalej wygląda z menu 5/5

Musisz najpierw skonsultować się z lekarzem. U mnie pierwsza faza trwała 7 dni, bo chcę zrzucić 20kg i siódmego dnia zaczęły krwawić mi dziąsła i byłam bardzo osłabiona, więc 10 dni protein bez odpowiednich badań i zgody lekarza może być niebezpieczne. Jeżeli chodzi o fazę II, to zależy jak jest dla Ciebie wygodniej - 1/1 lub 5/5 daje taki sam efekt. Ja stosuję 5/5, bo łatwiej jest mi z gotowaniem, mogę przygotować sobie obiad na 2-3 dni i nie muszę codziennie gotować.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witajcie, też od 01.03.2010 zaczynam diętę dukana, mam nadzieje że mi się uda, chce schudnąć od 35kg, mam nadzieje że mi się uda. był ktoś na tej pierwszej fazie przez 10 dni? i mam pewne wątpliwości co do drugiej fazy, czy wybieram sobie ile chce miec dni protein a ile protein z warzywami? wiem ze musi być to np. 1 dzień na 1 dzień, albo 5 dni na 5, może po prostu ktoś mi napisze jak zacząć 2 faze :)

Dieta nie jest wskazana przy karmieniu piersią: "W tym czasie, niezależnie od nadwagi, nie do pomyślenia jest wprowadzanie jakiejkolwiek ostrej kuracjiodchudzającej, bo miałoby to niekorzystny wpływ na wzrost noworodka. Zaleca się przyjąć dietę podobną do stosowanej w czasie ciąży - faza Protal III złagodzonej poprzez trzy zalecenia:
- dodatkowy drugi owoc zamiast jednego,
-użycie półtłustego mleka i nabiału 20% w miejsce chudych,
-unikać proteinowego czwartku."
Dukan P., Nie potrafię schudnąć, str. 203.

jak ktoś chce to niech napisze do mnie maila to tylko klikam odpowiedz i czesc.
x-ell@wp.pl

chyba można nic tam nie ma takiego , tylko nie wiem czy mleko bedzie wartościowe jak bedziesz tak mało jadła dziecko może byc głodne

Inne tematy z forum

na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy z Biurem nieruchomości (60 odpowiedzi)

Chcę sprzedac mieszkanko, kawalerke. Ile zycza sobie w tej chwili biura nieruchomosci, znaczy...

Czy posiadanie dzieci jest warte zmiany stylu życia? Czy wychowywanie dzieci jest przyjemne? (47 odpowiedzi)

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad urodzeniem dziecka, więc chciałem zapytać. Właśnie...

Jakie zabawki edukacyjne polecacie? (32 odpowiedzi)

Chcę kupić jakieś zabaweczki Amelce ale nie mogę się zdecydować co jej kupić, za dużo tego...