do dziewczyn mających własną działalność gospodarczą

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny, jeśli któraś z was ma własną działalność gospodarczą to proszę o odpowiedź na kilka moich pytań. mój mąż zmienia pracę, w nowej pracy będzie miał umowę o współpracy- będzie musiał założyć włąsną działalność gospodarczą- bardzo się tego boimy- nie wiemy dlaczego, może że to pierwszy raz:) w każdym bądz razie pomogą mu w założeniu tej działalności w tej nowej pracy, ZUS też mu będą opłacali ( ale chyba tą najniższą stawkę), jak wygląda prowadzenie takiej działalności w miesiącu? dużo jest z tym zachodów? mąż będzie wystawiał max 2-3 fatury,co musimy mieć żeby tą działalność prowadzić?jakąś książkę przychodów?rozchodów? jak to jest z wliczaniem paliwa w koszta lub ubrań firmowych? na jakiej zasadzie się to robi?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: do dziewczyn mających własną działalność gospodarczą

Moj maz ma dzialalnosc. Cala ksiegowosc robi biuro rachunkowe, maz wystawia faktury, potem im zanosi i tyle.
Jesli chodzi o robienie sobie kosztow, to uwazajcie z tym. Im wiecej w koszta wpiszecie, tym mniejszy podatek zaplacicie. Jednak bedziecie wtedy malo wiarygodni dla bankow, gdzie liczy sie zysk, a jesli po stronie zyskow i strat bedzie mniej wiecej rowno, to nikt Wam kredytu nie da. A moze za rok bedziecie potrzebowac przykladowo. Po drugie, jesli duzo jest wpisane w koszty to mozecie sie spodziewac kontroli Urzedu Skarbowego. Mozna miec szczescie, ale mozna go nie miec...
My majac naprawde niezle zyski prawie nic nie wpisujemy w koszty, tylko benzyne z takich moznaby powiedziec domowych rzeczy i komorke meza. Samochod jest srodkiem trwalym firmy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a podatki do US płaci się co miesiąc czy jak?? a co do kosztów to nie myślałam o ciągłym wpisywaniu czegoś tylko teraz np. jak mąż zacznie pracę to będzie musiał kupić ze nowe koszule i spodnie i to ewentualnie chcieliśmy w koszta wrzucić, poza tym benzynę co miesiąc i telefon a tak to nic poza tym...

podatki co miesiac do 20ego kazdego miesiaca ..mi ksiegowa wylicza sama oplcacam przez konto internetowe....natomiast kilometrowke rozliczam na podstawie paragonow trzeba taka tabeleke robic gdzie i skad sie jechalo i rozpisac to na dni...i wtedy mozna to odliczyc....ja w zyciu bym sie nie podjela prowadzic rozliczen ja mam na swoim koncie dwie firmy i mam dosc zbierania faktur itp dla ksiegowej hhe

my absolutnie też sami tego nie będziemy robuć...pytałam bo nic nie wiem na temat prowadzenia działalności gospodarczej, chciałam zapytać oto czy faktycznie jest to trudne i jakieś uciążliwe?

ja radzę nając biuro rachunkowe, bo jak widzę chcesz wrzuca oś w koszty o czym nie masz pojęcia, to bardzo ryzykowne samemu prowadzić KPiR

ja też przekazuję faktury księgowej do rozliczenia.
sama muszę pamiętać o przelewie ZUSu do 10ego każdego miesiąca, ewentualnego podatku do 20ego, no i zbieraniu faktur. no i muszę te faktury wystawiać. to wszystko :)
koszty stałe to przy najniższym ZUSie (możliwy tylko przy zatrudnieniu na umowę o pracę gdzie indziej, może być na część etatu, kluczowa jest kwota odprowadzanego ZUSu od etatowej pensji) niecałe 250 zł, plus opłata dla księgowej. z podatkiem bywa różnie, bo pierwsze blisko 1000 zł przychodu jest zwolnione z podatku dzięki ZUSowi (składkę zdrowotną odlicza się od podatku), a poza tym zawsze są jakieś koszta.

aaa właściwie wystawiać nie faktury, tylko rachunki uproszczone, bo nie jestem płatnikiem VAT.
a czy mąż będzie VATowcem?

tak, będzie Vatovcem

ja pracuję w biurze rach., obsługujemy dużo firm, informacje o zusach i podatkach wysyłamy gotowe do podatników co miesiąc,tak samo z deklaracjami - podatnik nie musi się martwić przepisami, zmianami w przepisach, w przypadku kontroli z urzędu skarbowego reprezentujemy podatników.
Więc myślę, że warto powierzyć swoja firmę jakiemuś biuru - bo naprawdę sporo jest różnych niuansów prawnych, szczególnie jeśli chodzi o vat. Ma się dużo mniej pracy, mniej ryzyka, a przy malutkiej firmie koszt jest bardzo mały.

Koszt faktycznie nieduzy, my mamy kilkadziesiat faktur miesiecznie i placimy 200 lub 250zl. Nie pamietam dokladnie ;) .

a ile płaci się księgowej średnio miesięcznie za takie prowadzenie tych spraw?

witam
mam zamiar wlasnie otworzyc działalność, proszę o podanie jakis namiarow na dobre biuro rachunkowe w trojmiescie :)

biuro "ekspert" Wały Jagiellońskie 34, Gdańsk - 58 322 02 33
bardzo dobre biuro :)

Biuro rachunkowe MGN w Gdańsku Wrzeszczu na Słowackiego 35. Przystępna cena, jakość bardzo dobra.

ja też pracuję na zasadzie umowy o współpracy i bardzo sobie chwalę, wychodzi mi na rękę jakieś 300zł miesięcznie więcej niż jakbym była na umowę o pracę a koszt pracodawcy jest ten sam więc w moim przypadku się opłaca

księgowość robię sobie przez stronę internetową http://www.ifirma.pl - wszystko jasno opisane, serwis dokładnie wyjaśnie po kolei co gdzie i jak księgować, w razie czego można zawsze poprosić o pomoc konsultanta na czacie, pierwsze 3 miesiące za darmo, potem koszt to 50zł miesięcznie, wprowadza się tylko faktury i wszystko samo się liczy, deklaracje i KPiR się tylko drukuje i gotowe
NAPRAWDĘ POLECAM!

ja też korzystam z ifirma, już od 3 lat i jestem zadowlona

Ja prowadzę biuro rachunkowe w Rumi i rozliczam takie małe firmy. Więcej informacji na priv.

czy 250 zus, to składka zdrowotna i społ?

Zdrowotna 254,55

a obie?

To zależy? Prowadzisz swoją działalność ? Masz składki normalne czy preferencyjne?

Witaj madziara84. Założenie działalności nie jest żadnym problemem.
Zakładasz ją w Urzędzie Miasta .Wszystko w jednym okienku ZuS, Urząd Statystyczny (nadają regon) W ciągu 7dni musisz zgłosić się do U.S.
Zgłoszenie do Vat to opłata 289zł (jednorazowo).
Proponuję w U.S. poprosić o NIP firmy ( to przy kłopotach,czego Wam nie życzę)Jeżeli chodzi o ZUS i jego płatności .Zawsze składka musi być zapłacona do 9 dnia każdego m-ca. Dlaczego nie 10-go?
Dlatego ,że różnie to bywa z bankami.10-go pieniądze muszą być
na koncie ZUS.
Co dopiero po opłaceniu 4 składki przysługuje ci prawo ,do chorobowego itd Jeżeli twój mąż będzie pracował jako jedyny
to musi rodzinę zgłosić do osobnego ubezpieczenia.
Ja prowadzę 8 lat firmę.Jeżeli masz dodatkowe pytania
mój adres jolkafasolka76@wp.pl

Okres wyczekiwania na chorobowe nie obowiązuje kiedy się przechodzi bez żadnej przerwy z etatu na działalność gosp.

mogę polecić biuro rachunkowe MGN na słowackiego 35 we wrzeszczu w gdańsku. super i ceny przystępne

Mój mąż pracuje na podobnych warunkach, całą księgowosc prowadzi mu Biuro Rachunkowe Macieja Godlewskiego z Gdańska - mają bardzo bogata ofertę. Dużo ksiegowosci nie ma przy takiej działalności więc koszty też nie są duże.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4