dobre jedzenie

nie dla mnie. dla dżamajki. nie, nie robię w tej firmie za prowizję. po prostu wczoraj jadłem dobrą cebulową metkę. miała 78 procent mięsa. parówki z tesco mają może 10 procent. przeciętna kiełbasa- jakieś 60 procent. a tu proszę- pucha dla psa. tania co prawda nie jest, ale proszę spojrzeć na skład :-O

image

Uploaded with ImageShack.us
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: dobre jedzenie

Coś nie tak.
Jagnięcina ma ok. 18 g białka i 5 g tłuszczy na 100 g.
Wołowina - np. rostbef - 22 g białka i 7 g tłuszczy.
Skład sugeruje, że tego mięsa nie jest tam więcej niż 50%. No to reszta to będą produkty uboczne typu ścięgna, tłuszcze, kości.
Z analizy wynika, że 98% to mięso, czyli 2% to wypełniacze. Ale błonnika w tym 0,5%. Skoro mięso nie ma błonnika w ogóle, to te 0,5% błonnika pochodzi z 2% wypełniacza, czyli wypełnili czymś, co ma samo w sobie 25% błonnika. Musi otrębami.
Summa summarum nie ma w tym więcej mięsa niż w kiełbasie :-)))

to znaczy, że większą część zawartości stanowią produkty uboczne. tak podejrzewałem, bo wrzucili je do jednego wora z mięsem. i tak jest dobrze. we frolicu jest 4% mięsa, 4% produktów ubocznych, a reszta jest już zapisana bardzo enigmatycznie. prawdopodobnie soja, otręby i chemia. a pies składu nie przeczyta. zeżre ufnie, co dostanie. nawet mielonkę

http://www.youtube.com/watch?v=heQ6w-L3Q_U

A powiem jeszcze, że co poniektórzy producenci nie piszą o zawartości mięsa, a jedynie o zawartości białka. Jak powszechnie wiadomo białko sojowe tańsze niż z mięsa. Z tym defektem, że psy go nie przyswajają. Ale co to w sumie kogo obchodzi. Pies nażarty (tylko pierdzi smrodliwie), właściciel nie obłupiony z kasy (bo tanio) a producent zarobiony (bo soja tania jak barszcz).

A jeszcze lepszy numer jest w maśle. Prawdziwe masło zawiera tłuszcz pochodzący z mleka, zwierzęcy. Natomiast producenci dodają do masła tłuszcze roślinne, utwardzone, i na etykiecie piszą: "zawartość tłuszczu 80%" - ale pytanie brzmi ile kurna jakiego? Poza tym do masła nie wolno dodawać barwników, a jedynie ewentualnie sól. Posprawdzajcie sobie skład na masłach w sklepie :) Prawdziwe masło nie może kosztować mniej niż 6 zybli za ćwiartkę. A jak ktoś nie wie jak smakuje wiejski chleb z krowim masłem to zapraszam, ukroję, posmaruję i dam posmakować :)

dlatego masło i twaróg sami robimy.
a jaka pyszna maślanka powstaje z tego, co zostaje z produkcji masła.

no właśnie ciągle nie rozumiem jak to z tym masłem jest. można kupić produkt, który ma w nazwie "masło" i kosztuje jakieś 4,80. można też nabyć rozmaite "śmietankowe łąkowe", "miksy mrągowskie", "osełki śmietankowe" itd. one z kolei kosztują jakieś 2,50-2,80. to myślę sobie, że jakaś różnica musi być. produkt mający w nazwie "masło" musi spełniać wymogi wynikające z rozporządzenia ministra rolnictwa, czy nawet sejmowej ustawy. problem w tym, że ulubionym przebojem polskich ustawodawców nadal pozostaje kawałek susan vega pt. "my name is LUKA".
ale racja, że najbezpieczniej samemu robić. wystarczy śmietana 36% i mikser. choć zaraz nasuwa się pytanie, co naprawdę zawiera pudełko z napisem "śmietana". bo mleko czasami jest robione z proszku produkowanego gdzieś w południowej afryce. wystarczy zalać chlorowaną wodą, zapakować w kartony i smacznego, niewolnicy. macie przecież taniec z gwiazdami, to proszę siedzieć cicho i pokornie zejść na raka przed osiągnięciem wieku nieprodukcyjnego

nie, nie.

najpierw kupujemy mleko na kaszubach, dzisiejsze, od krowy :) później zdejmujemy śmietankę. słodką, to mamy masło słodkawe, śmietankowe albo kwaśną, ze zsiadłego mleka, wtedy wyjdzie nam masło maślankowe, delikatnie kwaskowe, a jako produkt uboczny, z*******a maślanka (idealna na Zespół Dnia Następnego ;)

ze zsiadłego mleka, wiadomo, twaróg, a z serwatki po odcieku twarogu, ser ricotta.

a tymczasem...

pierwsze piwo tarasowe :D

ależ ja na to czekałam, motyla noga. życie całe.

To spróbuj Acana dla kotów. W razie czego mogę trochę odstąpić, pomimo dobrego składu moje koty za tym nie przepadają.

a i tak są substancje maskujące, których kontrola nie wykrywa i "masło" może na papierku miec nazwę "masło" choc wcale nim nie jest

nazw podawać nie będe, bynajmniej nie na forum, bo konsekwencje mogą być dla mnie niemiłe

Bo masło się kuźwa klaruje.
Ot tam dylematy.
Napijcie się.
Pomaga.

tak, próbkę chętnie przyjmę. tylko, że kot przyplątał się do mnie bardzo spontanicznie i nieoczekiwanie. nie miałem pojęcia, czym to karmić i jak każdy laik, kupiłem po prostu saszetki whiskasa. uzależniła się od tego i nie bardzo chce jeść cokolwiek innego. nawet whiskas z puszki ma za duże kawałki. jedyne, co do tej pory tolerowała, to jakieś perfect fit. ale to też jeden rodzaj, zapomniałem dawno jaki. krąży na mieście taka plotka, ze whiskas specjalnie dodaje do karmy jakiś uzależniający narkotyk. pogromcy mitów mogliby to zbadać

Skoro tak ociagasz sie z dalszym podawaniem whiskasa uzaleznionemu kociakowi to kociak chciaz nigdy nie bedzie mial problemow z nadwaga, hihi.

Siostra Szuroczki oddała nam kiedyś kota na agroturystykę na czas urlopu.
Taki francuz jak Twój.
Po powrocie z urlopu i odbiorze kota siostra złożyła reklamację, bo kot wrąbał suchy chleb odłożony na tartą bułkę.

A pić mu dawałeś?

Tylko.

hobo, spróbuj kotu podetknąć tuńczyka w sosie własnym, z puszki. Może być taki mocno rozdrobniony, te zazwyczaj są tańsze.

spróbuję przy okazji. ale nie było moim zamiarem skarżenie się. dla mnie te saszetki są też bardzo wygodne. płacę 5 zł za opakowanie, w którym są 4 sztuki. kota zjada 2 dziennie, także na tyle mnie stać jeszcze. a opakowanie od razu można wyrzucić i nic otwartego, napoczętego i zapomnianego nie atakuje mnie potem z kuchennych szaf. jedyne, co mnie martwi, to zdrowie zwierzaków zmuszonych do takiej diety. skoro już ewolucja naznaczyła nas przekleństwem sumienia i moralności, a zwierzęta domowe nam ufają, to głupio świadomie działać na ich szkodę.

Kupiłbyś porządne żarcie dla kota u brata zamiast na truciznę wydawać piątaka.

W ogółle zrezygnowaliśmy z miękkiej karmy, bo koty wyjadały sos/galaretkę, a reszta zostawała. Jedzą suche i tuńczyka.

Royal cannin też bardzo smakuje kotom. I Purina.
Acana ma rewelacyjny skład, ale koty są mało entuzjastyczne względem tej karmy i zjadają ją jak już koniecznie muszą.
Nie są to najtańsze karmy, ale w sklepach internetowych (polecam Krakvet, ma dobre ceny) i kupowane w dużych opakowaniach wychodzą dużo taniej.

acha, i jeszcze: jak zmieniasz karmę, zmieniaj ją stopniowo, mieszaj. Najpierw trochę do whiskasa, potem coraz więcej nowego, a mniej whiskasa.

dzięki. zapamiętam. niedługo ją oddam w ręce weta, tylko psychicznie nie jestem na to jeszcze gotowy. wtedy zmiana diety będzie koniecznością.

a przy okazji wyjaśniam, że gdybym chciał pisać o swojej rodzinie, pracy, ukończonych szkołach i ulubionej drużynie sportowej, to bym na facebooku się udzielał, a nie tutaj. no dobra, co do tego ostatniego, to gks wybrzeże zaczyna sezon pojutrze i czekam na to jak na zbawienie. a potem popełnię wykroczenie i będę pił specjala nad rzeką

Dziwne, bo ja widze ze nawijasz o tematach poznanych szerzej w Instytucie Pamieci Narodowej.
Rowniez o sporcie narodowym.
...i wlasnie nie na ryjoalbumie, lecz tu.

to źle widzisz. okulista w soboty też przyjmuje. piszę tylko o sprawach znanych i powszechnie dostępnych w sieci, prasie i literaturze. to się biały wywiad nazywa. weź się w garść, bo zaczynasz być tu niemile widziany

To zamknij oczy. Będziesz miał milej.

Haribo.
Vel Bartuś.
Spadówka.

Pohaczymy bejbe?

Jeszcze nic nie słyszę\/

To może coś z Happy Cat? http://domirodzina.sklep.pl/category.php?id_category=22

Widzę, że lubicie takie przysmaki ;-) Ja ich raczej unikam. Wolę knajpy, jakaś Party Pizza i wystarczy. Oczywiście z niczym nie przesadzam - takie jedzonko raz na jakiś czas ;-)

A ja może nie o jedzeniu ale o dobrych trunkach :) zapraszam na strony: http://www.sztukawina.pl oraz http://www.scottishhouse.pl każdy znajdzie coś dla siebie ;)

Inne tematy z forum

Czy mężczyźni mogą chodzić w spódnicy? (29 odpowiedzi)

Tu i ówdzie kreatorzy mody zachęcają mężczyzn do założenia spódnicy. Chodzi o spódnicę szytą dla...

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (6 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...

Trójmiasto do bani (385 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...