dom czy mieszkanie???

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie odstraszaja:( my młodzi ludzie przeciez dopiero zaczynamy a juz stawiaja nam takie poprzeczki.
A jak jest u was kupujecie cos czy stawiacie dom :)
A kasiorke z kad bierzecie ??? Kredyt czy dobra wola rodzicow
Jestem ciekawa ile kosztuje budowa małego domku!! TYlko zeby byc razem:):) a w nim ja dziecko maż i duzy piesek to moje marzenia:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Oferta na niedrogie domy z bali wraz z galerią zdjęć dostępna jest na stronie:

http://www.fides.gda.pl/

Fides

ul. Beethovena 121
80-171 Gdańsk

tel. +48 58 710 1575
kom. +48 508 734 133
kom. +48 604 351 940
biuro@fides.gda.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: dom czy mieszkanie???

Majka,

mój znajomy kupił w Wiślince ostatnio działkę za 49.000, teraz są podobno już po 60.000...

ale domki drewniane maja to cos:)

co do cen tych domków z drewna to pamietajcie ze oni stawiaja stan surowy - reszta tez baaaaardzo duzo kosztuje. moja ciotka budowala - wydawalo jej sie ze tanie a w sumie wyszlo drozej niz murowany

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

my planujemy budowe domu oczywiscie na kredyt.moj ukochany ma dzialke za warszawa.nasz domek ok.120 m wyjdzie nam za ok 200 tys. czyli tyle ile u nas mieszkanie 50 m.
image

Zdecydowanie dom, znaczy jak będą już dzieci. bo do tego czasu mieszkanie wystarczy.

ok, tworze kolo milosnikow drewnianych domkow. moj jest w wersji skandynawskiej a nie goralskiej ani kaszubskiej uprzedzam ale sa rozne konwencje. Ja bede miala ogrzewanie podlogowe tam gdzie kafle a w innych miejscach normalnie grzejniki. wsz. instalacje sa normalne tylko wiecej norm bezpieczenstwa musza spelnic. np wsz. kable w oslonach itp. reszta standardowa jak w normalnym domku.

ja tez jestem na etapie marzen takich niesmialych o drewnianym domku:) narazie nie znam sie na tym, ale szybko nadrabiam:) kamienna, jakby co, to bede odzywac sie do Ciebie z pytaniami, ok?

A jak wyglada w tych domach ogrzewanie?? tzn. sa grzejniki??

image

ja mam ubezpieczony dom w allianz, oni normalnie mi ubezpieczyli, ten dom nie jest palny, byl moczony w solach boru,impregnowany bedzie jest tak samo palny jak normalny takze bez obaw.

chyba wszystkie domy łatwo puscis z dymem tak mi sie zdaje:(

Te domki sa fajne ale mieszkac w takim bym nie chciala.

Dokladnie identyczne pytanie mi sie nasuwa (o ubezpieczenie),bo przeciez to tak latwo puscic z dymem itd...

Mam pytanie jak wyglada sprawa ubezpieczenia takiego domu slyszalam ze ubezpieczalnie nie chca ich ubezpieczac. Moze ma ktos jakies informacje na ten temat :)

czekamy na jakieś fotki:):) a powiedz mi wiesz juz ile wyjdzie ci koszt takiego domku

dostaje sie normalne pozwolenie na budowe tak jak ja dostalam. Wykancz sie normalnie. Mozna zostawic drewno lub polozyc plyty gipsowe i pomalowac na kolory.. ja wlasnie tak robie. Zeby wewnatrz nie bylo przesytu drewna. Jutro jade na budowe takze wkleje juz zdjecia - wszystkich scian parteru bo doszly mnie sluchy ze juz ekipa poczynila duzy postep od niedzieli ;-)

duzy plus tych domkow - to szybkosc budowy. Ja w tydzien no poltora mam sciany parteru. Oczywiscie trzeba jeszcze fundament poostwic a to troszke trwa.

Agnieszka,jak kupiony w zeszłym roku to płacisz na starych zasadach czyli 2%, a jak kupiony w tym roku to na nowych zasadach, czyli 10%. Są zwolnienia od zapłaty tego podatku, np. jeżeli zdeklarujesz, że w ciągu 2 lat kupisz następne mieszkanie.

http://www.money.pl/podatki/poradniki/artykul/kto;zaplaci;10;procent;od;sprzedazy;mieszkania,120,0,178552.html

hehe :)
ja ta tylko orintacyjnie, bo pojecia nie mam jak to z tymi domami jest :)

kurcze nie wiem :( ja ci w tym nie pomoge moze inna osoba z forum

Inne tematy z forum

Schody (3 odpowiedzi)

Witam, Poszukuje firmy badz stolarza ktory wykona mi schody w domu. Wstepnie podobaja mi sie...

ogród (12 odpowiedzi)

Cześć, wiecie jak zadbać o ogród przed zimą? Widziałem na stronie...

Oprogramowanie dla firmy (22 odpowiedzi)

Jakiego typu oprogramowanie do firmy polecicie? Gotowe czy może jednak dedykowane?