dom czy mieszkanie???

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie odstraszaja:( my młodzi ludzie przeciez dopiero zaczynamy a juz stawiaja nam takie poprzeczki.
A jak jest u was kupujecie cos czy stawiacie dom :)
A kasiorke z kad bierzecie ??? Kredyt czy dobra wola rodzicow
Jestem ciekawa ile kosztuje budowa małego domku!! TYlko zeby byc razem:):) a w nim ja dziecko maż i duzy piesek to moje marzenia:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: dom czy mieszkanie???

My mamy teraz mieszkanie (takie w sam raz dla nas), ale w przyszlości będzie raczej dom, w sumie to chyba wychodzi taniej, ale dłuzej i trzeba włozyc dużo pracy i serca, aby dom był DOMEM.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jakie sa ceny mieszkan w tej chwili?? Chodzi mi o takie w miare w nowym budownictwie ale z drugiej reki? Czy mozecie mi pomoc w tej kwestii??

40 zł za metr , to ja bym tak chciał albo nawet za 180 zł - teraz w Gdyni wiczlinie działki kosztują za 350 zł za metr , ja na szczęście kupiłem za 250 zł jeszcze i jestem szczęśliwy:)

matko:(:( powaga chyba zaczne szukać jakiegos wolnego mostu ha ha ha:):):):) ale powaznie to chyba zaczne sie rozgladać jak to wyglada

my tez niedawno chcieliśmy sie budować. Zaczynalibyśmy od 0 i wszsytko na kredyt. Narazie zrezygnowaliśmy, bo ceny działek to jakis kosmos. Kredyt chcieliśmy wziąc na ok 300 tys.,ale w tej sytuacji na pewno nie wystarczy, nawet bez kosztów robocizny ( robocizną mamy całkowicie za darmo)

Hej dziewczyny my obecnie z moim Tomaszem dostajemy mieszkanko od teścia bo prawdopodobnie przeprowadzi się do swojej przyjaciółki więc zostajemy w trzech pokojach sami :) myślimy nad wyremontowaniem mieszkanka i albo bedziemy go wynajmować albo sprzedamy bo nam się marzy jednak własny domek i albo kupimy ziemie i się wybudujemy albo odkupimy od kogoś dom w surowym stanie bo równiez się opłaca :) pozdrawiam

no chyba , ze ma sie zaprzyjazniona ekipe i dostep do tanszych materialow, to da sie za to wybudowac na szczescie. My jeszcze nie zaczelismy !!! Tylko podkreslam, ze moj Piotr pracuje w firmie deweloperskiej no i mamy przez to duzo latwiej i taniej.

No to musieliscie budowac dosc dawno, teraz za 320 tys domu nie wybudujesz, no chyba, ze z jakiegos badziewia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

no my za 6 pokoi z garazem zaplacimy jakies 320 tys plus mebelki. Wiec nie jest tak zle. Tylko w dzisiejszych czasach trzeba miec teraz wtyki u kogos, kto ma materialy budpwlane, bo z tym faktycznie ciezko...

Juz maja przestac, gdyz za duze mieszkania w tej chwili placi sie tyle co za wybudowanie domu. Z tym sie akurat zgodze, bo za wybudowanie domu z 4 pokojami o powierzchni powiedzmy 120 m + garaz to koszt na oko 400 000 zl.

teraz wszystko rosnie (tzn ceny) ceny i mieszkan malych i duzych i dzialek i materialow budowlanych - szczesliwi ci, co juz maja mieszkanie/dom....
my kupowalismy dzialke za 40 zl za metr a teraz juz w tamtych (moich) rejonach chcą nawet po 160/180zl.... niezle.....

Agusia, ceny dużych mieszkań też rosną

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

My chcielismy budowac ale ceny dzialek sa tak wysokie, ze 400 000 zl kredytu mogloby nie wystarczyc, poza tym rata byla tak wysoka, ze zrezygnowalismy. Kupujemy 2 pokojowe mieszkanie na kredyt. Trudno, co ma byc to bedzie. Na razie musimy miec jakis wlasny kat. A z czasem sie pomysli. DOcelowo tez chcemy dom ale na razie poczekamy az sie sytuacja wyklaruje w budownictwie. Poki co wiem, ze na materialy budowlane trzeba czekan min pol roku:/ Poza tym kupujemy mieszkanie w tak dobrej lokazlizacji, ze jak je zrobimy to za pare lat sprzedamy z niezla nadwyzka. Male mieszkania zawsze beda w cenie no i poki co dalej beda rosly, w przeciwienstwie do cen duzych.

my zrezygnowalismy z budowy i kupna mieszkania i zostajemy z tesciami
niestety ale nie stac nas na dzien dzisiejszy na rate 1200 zł

my okolo 4 lat temu kupilismy dzialke (jak ceny byly jeszcze w miare normalne) a mieszkanie 1,5roku temu na kredyt oczywiscie
fajnie by bylo sie wybudowac ale tem kredyt na mieszkanie... jeszcze zostalo nam ok 27 lat sp[laacania :)))

moim zdaniem tylko i wyłącznie opłaca się postawić dom, ceny mieszkań sa tak wysokie , że wybudowanie domu już w tych czasach napewno będzie tańsze niż zakup nowego mieszkania.
dom można zbudować około 2000 - 3000 zł za metr, a mieszkanie za metr w tych czasach około 6000 - 8000 zł a jeszcze trzeba je wyposażyć:( porażka.
Podsumuwując , dom i tylko dom - ja tak robie i się nie boje, biorę kredyt i ma mi wystarczyć.
Pozdrawiam

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

my kupiliśmy 3 pokojowe w zeszłym roku, niedawno sprzedaliśmy i niebawem wyprowadzamy się do 2 pokojowego, za pieniądze uzyskane ze sprzedaży pierwszego mieszkania spłacimy kredyt, długi, a resztę przeznaczamy na interes męża.

gosiu, skoro masz juz dzialke, to nic innego tylko budowac !!! Ja gdybym nie miala dzialki, to kupilabym pewnie mieszkanie na kredyt, ale ze dzialeczka jest, to nawet chwili sie nie zastanawialam, tylko domek budujemy. A propos kaski, to wyjdzie nas tyle samo co mieszkanko

firma Danmar takie robi, ta ze Stężycy. Pewnie mają stronę w necie, oni mają małe i duże domy, z wyposażeniem i bez

hm....pewnie to tansza forma domu tak mi sie zdaje !!! ciekawe jak jest w praktyce:)

Inne tematy z forum

Deweloper w Pucku (6 odpowiedzi)

Dzień dobry, planuje zakup mieszkania w Pucku i mam pytanie do Was. Czy ktoś może kupił albo...

Czy ktoś zna firmę verte invest? (4 odpowiedzi)

Chodzi mi o jakość i współpracę?

Gdzie kupić mieszkanie?? (36 odpowiedzi)

Chciałabym kupić mieszkanie w Gdańsku.. Które dzielnice polecacie, a które odradzacie i...