dom czy mieszkanie???

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie odstraszaja:( my młodzi ludzie przeciez dopiero zaczynamy a juz stawiaja nam takie poprzeczki.
A jak jest u was kupujecie cos czy stawiacie dom :)
A kasiorke z kad bierzecie ??? Kredyt czy dobra wola rodzicow
Jestem ciekawa ile kosztuje budowa małego domku!! TYlko zeby byc razem:):) a w nim ja dziecko maż i duzy piesek to moje marzenia:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Oferta na niedrogie domy z bali wraz z galerią zdjęć dostępna jest na stronie:

http://www.fides.gda.pl/

Fides

ul. Beethovena 121
80-171 Gdańsk

tel. +48 58 710 1575
kom. +48 508 734 133
kom. +48 604 351 940
biuro@fides.gda.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: dom czy mieszkanie???

Majka,

mój znajomy kupił w Wiślince ostatnio działkę za 49.000, teraz są podobno już po 60.000...

ale domki drewniane maja to cos:)

co do cen tych domków z drewna to pamietajcie ze oni stawiaja stan surowy - reszta tez baaaaardzo duzo kosztuje. moja ciotka budowala - wydawalo jej sie ze tanie a w sumie wyszlo drozej niz murowany

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

my planujemy budowe domu oczywiscie na kredyt.moj ukochany ma dzialke za warszawa.nasz domek ok.120 m wyjdzie nam za ok 200 tys. czyli tyle ile u nas mieszkanie 50 m.
image

Zdecydowanie dom, znaczy jak będą już dzieci. bo do tego czasu mieszkanie wystarczy.

ok, tworze kolo milosnikow drewnianych domkow. moj jest w wersji skandynawskiej a nie goralskiej ani kaszubskiej uprzedzam ale sa rozne konwencje. Ja bede miala ogrzewanie podlogowe tam gdzie kafle a w innych miejscach normalnie grzejniki. wsz. instalacje sa normalne tylko wiecej norm bezpieczenstwa musza spelnic. np wsz. kable w oslonach itp. reszta standardowa jak w normalnym domku.

ja tez jestem na etapie marzen takich niesmialych o drewnianym domku:) narazie nie znam sie na tym, ale szybko nadrabiam:) kamienna, jakby co, to bede odzywac sie do Ciebie z pytaniami, ok?

A jak wyglada w tych domach ogrzewanie?? tzn. sa grzejniki??

image

ja mam ubezpieczony dom w allianz, oni normalnie mi ubezpieczyli, ten dom nie jest palny, byl moczony w solach boru,impregnowany bedzie jest tak samo palny jak normalny takze bez obaw.

chyba wszystkie domy łatwo puscis z dymem tak mi sie zdaje:(

Te domki sa fajne ale mieszkac w takim bym nie chciala.

Dokladnie identyczne pytanie mi sie nasuwa (o ubezpieczenie),bo przeciez to tak latwo puscic z dymem itd...

Mam pytanie jak wyglada sprawa ubezpieczenia takiego domu slyszalam ze ubezpieczalnie nie chca ich ubezpieczac. Moze ma ktos jakies informacje na ten temat :)

czekamy na jakieś fotki:):) a powiedz mi wiesz juz ile wyjdzie ci koszt takiego domku

dostaje sie normalne pozwolenie na budowe tak jak ja dostalam. Wykancz sie normalnie. Mozna zostawic drewno lub polozyc plyty gipsowe i pomalowac na kolory.. ja wlasnie tak robie. Zeby wewnatrz nie bylo przesytu drewna. Jutro jade na budowe takze wkleje juz zdjecia - wszystkich scian parteru bo doszly mnie sluchy ze juz ekipa poczynila duzy postep od niedzieli ;-)

duzy plus tych domkow - to szybkosc budowy. Ja w tydzien no poltora mam sciany parteru. Oczywiscie trzeba jeszcze fundament poostwic a to troszke trwa.

Agnieszka,jak kupiony w zeszłym roku to płacisz na starych zasadach czyli 2%, a jak kupiony w tym roku to na nowych zasadach, czyli 10%. Są zwolnienia od zapłaty tego podatku, np. jeżeli zdeklarujesz, że w ciągu 2 lat kupisz następne mieszkanie.

http://www.money.pl/podatki/poradniki/artykul/kto;zaplaci;10;procent;od;sprzedazy;mieszkania,120,0,178552.html

hehe :)
ja ta tylko orintacyjnie, bo pojecia nie mam jak to z tymi domami jest :)

kurcze nie wiem :( ja ci w tym nie pomoge moze inna osoba z forum

Inne tematy z forum

Jaki jest koszt budowy domu? (125 odpowiedzi)

Jaki jest mniej więcej koszt budowy domu? Posiadam działkę około 1000 m2 kilka km od Trójmiasta....

akcesoria kuchenne (9 odpowiedzi)

Cześć, polecicie mi jakiś sklep internetowy z akcesoriami kuchennymi. W tych stacjonarnych...

Aplikacja mobilna do zarządzania pracami budowlanymi - co o tym myślicie? (4 odpowiedzi)

Witam. Jestem właścicielem firmy remontowo-budowlanej. Zatrudniam obecnie kilkunastu pracowników....