dom czy mieszkanie???

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie odstraszaja:( my młodzi ludzie przeciez dopiero zaczynamy a juz stawiaja nam takie poprzeczki.
A jak jest u was kupujecie cos czy stawiacie dom :)
A kasiorke z kad bierzecie ??? Kredyt czy dobra wola rodzicow
Jestem ciekawa ile kosztuje budowa małego domku!! TYlko zeby byc razem:):) a w nim ja dziecko maż i duzy piesek to moje marzenia:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Witam, ostatnio miałem nieprzyjemny pogotowie hydrauliczne bydgoszcz w domu, ale szybko znalazłem kontakty firmy w Internecie i ich pan szybko do mnie dotarł i naprawił wszystko, dlatego chcę wam doradzić tę wspaniałą usługę, która specjalizuje się w usługach domowych i drobnych usługach naprawczych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oferuję ubezpieczenia na życie, inwestycyjne, emerytalne, majątkowe dla Dzieci oraz ubezpieczenia grupowe.

Mój numer telefonu to 504875809

Zadzwoń a ofertę dopasuję do Twoich potrzeb.

Obszar działania cała Polska.

ubezpieczenia92@interia.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja z rodziną kupiłem dom w stanie dewloperskim, żeby się tym wszystkim nie przejmować i bardzo sobie chwalę. Ważne, by sprawdzić dewelopera, który buduje, żeby potem nie było niemiłych niespodzianek. My kupiliśmy od ekodewelopera dom w Gdańsku i jest wszystko super. I nie ma żadnych problemów z kosztami budowy itd ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeżeli zdecydowaliśmy się na budowę domu, to koniecznie trzeba zakupić kakakask. Bez kakakasku po budowie nie należy łazić. W tym miejscu ........wpisz sobie dowolny link sklepu z akcesoriami bhp.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

według mnie - dom. Sama wychowałam się w małym mieście i mieszkałam do momentu wyprowadzki na studia w domu jednorodzinnym. Jak wynajęłam pokój w kawalerce, no to był szok :D dlatego, jak założyłam rodzinę, to wiedziałam, że musimy mieć miejsce, gdzie dzieci będą miały przestrzeń. Oglądaliśmy z mężem domy Radomsko z pomocą pośrednika https://expertnieruchomosci.pl/lista-ofert/ i udało się znaleźć dom, który od razu wiedziałam, że będzie nasz :)

Punkt widzenia zawsze będzie zależał od punktu siedzenia. Każdy z nas ma trochę inne potrzeby dlatego jest tyle rozważań na temat tego czy wybrać mieszkania czy dom jednorodzinny. Moim zdaniem to ta druga opcja jest bardziej pożądana, przynajmniej w gronie ludzi w jakim się obracam na codzień. Kojarzy się bardziej ze spokojem bo przecież brak tam uciążliwych sąsiadów ;) Pytanie jakie trzeba sobie postawić to: ile jesteśmy w stanie zainwestować? W zależności od naszych oczekiwań co do wielkości domu, to można znaleźć w niektórych lokalizacjach dość tanie działki. Zazwyczaj znajdują się one bardziej na obrzeżach miast jednak każdy z nas ma w dzisiejszych czasach samochód więc to żaden problem. Wybierając projekt oraz ekipę budowlaną, zwróćmy uwagę na to czy wszystko wykonują zgodnie ze sztuką budowlaną. Nie można pominąć takich elementów jak izolacja pozioma fundamentów o której poczytamy więcej tutaj - https://suez.com.pl/pl/c/Izolacja-pozioma-fundamentow/23 Da nam to gwarancję bezproblemowego użytkowania budynku w przyszłości.

jeśli jest możliwość to dom, cenowo może wcale zbytnio nie odbiegać, a wiele rzeczy można wykonać samodzielnie - o ile ma się na to czas, ochotę i wymagane umiejętności
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dom! Nie ma nic cenniejszego w pandemii niż własny ogródek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: dom czy mieszkanie???

My z mężem postanowiliśmy postawić dom i teraz jesteśmy bardzo zadowoleni :) Najpierw myśleliśmy o mieszkaniu, ale jak tak popatrzyliśmy na koszty i warunki, postanowiliśmy zaryzykować i podjęliśmy ostateczną decyzję - stawiamy dom. Częściowo mieliśmy ułatwienie - mój starszy brat jest doświadczonym już architektem, po wyznaczeniu terenu, zrobił nam cały plan, doradził z materiałami itd. za jakieś grosze - za całą pomoc my praktycznie nic nie daliśmy, może odwdzięczyliśmy się jakąś inną przysługą. Potem budowa - tutaj musieliśmy wspomóc się fachowcami, którzy niestety "dobrze się cenią", ale jednak to co mogliśmy robiliśmy sami, więc nie kosztowało nas to aż tak dużo. Potem meble i znowu doradzał nam brat, większość kupowaliśmy w sklepach stacjonarnych, nie wybieraliśmy tych najbardziej ekskluzywnych, ale są proste i do dziś się trzymają (chociaż minęło dopiero 5 lat od początku budowy). Dom jest parterowy, bez pięter, nie pamiętam już dokładnie, ale nie jakiś duży, bo chyba 110m² (co jeśli chodzi o powierzchnie domów to mało), pomieszczenia: przedpokój, łazienka, salon połączony z kuchnią, nasza sypialnia, pokój 2 letniego synka, nieużywany leszcze pokój 3 miesięcznej córeczki i nawet "biuro" ;) Oczywiście pokoje też nie są ogromne, ale dobrze nam się mieszka. Nie pamiętam już dokładnej kwoty, ale budowa domu + meble i inne niezbędne rzeczy kosztowały jakieś 200tys, może trochę mniej. (niestety nie jest to mało, ale budowaliśmy powoli, w sumie 3 lata, więc rozłożyło się to na nie tak straszne kwoty i obeszło się bez kredytu ;)). Dom stoi na obrzeżach małego miasta (nie trójmiasto, ale okolice), a dla porównania, siostra mojego męża ma mieszkanie w centrum Gdańska o +/- tej samej powierzchni, a zapłaciła nawet więcej od nas, więc moim zdaniem bardziej opłacalny jest niewielki dom, chociaż niby trzeba się potem przejmować o stan budynku i wiele innych rzeczy, to ma chyba więcej plusów niż minusów :)

Szczerze powiedziawszy to ciężko powiedzieć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja przeprowadziłam się z domu na wsi do mieszkania w bloku ze względu na pracę. I sobie chwalę, jednak największy problem był podczas przeprowadzki, bo miałam wiele przedmiotów do zabrania. Ilość pudełek ze sklejki które mi przetransportowano mnie przeraziła, jednak poradziliśmy sobie z tym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oj tak, to jakiś obłęd ile trzeba teraz zapłacić za m2. Chyba lepiej zdecydować sie na własny dom. Jeszcze w zeszłym roku podjęliśmy tę decyzje i nie żałujemy. Poszło nawet szybko i sporo jednak taniej. W tej chwili zostało nam już tylko meblowanie i koniec. Co do mebli to chętnie pochwalę sie Wam np. https://scandicsofa.pl/pl/p/-Lozko-Magnolia-180X200-welurowe/545 z którego nie tylko jesteśmy zadowolenia ale i zachwyceni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Cenny nieruchomości poszły tak do góry, że o paaanie. Może za 20 lat będę w stanie cokolwiek kupić swojego:D

Ile osób tyle opinii...każdemu jest dobrze gdzie indziej. Także warto samemu przemyśleć jakie są plusy i minusy i indywidualnie podjąć decyzje, gdzie chcecie zamieszkać.

Re: dom czy mieszkanie???

@alynch to prawda. Niby robi ię szacunkowy kosztorys ale i tak zawsze dojdą nieprzewidziane wydatki. Najważniejsze jednak, że ma się te własne kąty, które można urządzić po swojemu i czuć się w nich dobrze. Powoli zbliżamy sie do efektu finałowego i na dniach wprowadzamy się. Dziś przyjechały nam kolejne meble ze scandicsofa.pl, w tym https://scandicsofa.pl/pl/p/Lozko-Delikate-160x200-welurowe/1512 - prawda, że jest śliczne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Trudno sie z tym nie zgodzi.c

Budujcie maly ale funkcjonalny domek, zaiwnwestujcie poprostu w materialy ja kupowalem na xplo.pl/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Budując dom nie da się przewidzieć kosztów. Na ogół wychodzi więcej niż zakładamy.

No i to jest największa zmora dyskusji, ludzie przykładają swoją miarę do innych. Zgadzam się z Tobą, że to zawsze indywidulna kwestia. Dlatego trzeba ją mocno przemyśleć, bo ceny działek zaskakują pozytywnie w porównaniu do ceny m2 za mieszkanie, już nawet nie w centrum, ale np. na Chyloni czy Matarni ale później człowiek narzeka, ze dom to tyle roboty. Ja nawet mieszkam pod 3miastem w Rozarium Tuchomskim lokum, ale własnie przez to, że od zawsze marzyłem o wlasnym domu i to w okolicach Trójmiasta nie narzekam na dojazdy, na to, ile pracy jest przy utrzymaniu domu i staram się cieszyć z realizacji tego, o czym zawsze marzyłem. Ale wiem, że dla innych spełnieniem snów może być po prostu mieszkanko I każdy ma prawo do własnych marzeń i własnego zdania. :) Finalnie to my spłacamy kredyt, nie nikt inny. Dlatego dużo pokory dla każdego z nas. :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ze względu na klimat jaki aktualnie mamy pojawiło się sporo glonów na elewacji i kostce brukowej. Warto się ich pozbyć jak najszybciej, aby elewacja odzyskała swój dawny blask. Jest wiele firm, które wykonują takie usługi. Samemu trudno cokolwiek zdziałać bez porządnego sprzętu. Osobiście korzystałem z firmy Elevatio, a ich ofertę może znaleźć tutaj https://www.elevatio.pl/mycie-elewacji-z-glonow

Inne tematy z forum

Kredyty na mieszkanie (43 odpowiedzi)

Hey powidzcie mi czy korzystaliście z usług pośredników kredytowych jeżeli tak to jakich...

Kartony do przeprowadzki (16 odpowiedzi)

Skąd najszybciej można wziąć kartony do przeprowadzki? Jakie sklepy maja ich dużo? Może...

Ozdoby,dekoracje na ścianę... (37 odpowiedzi)

Szukam inspiracji dotyczących tego co można umieścić na nowo wymalowanej ścianie... Czy ktoś mam...