Re: odpieluchowanie-POMOCY!!!
Mi cała "operacja" zajęła około 2 tygodni. Dodam, że nauczyłam korzystania z nocnika cudze dziecko, którym się opiekowałam. Zakładałam tylko majteczki i rajstopy. Bardzo często opuszczałam dziecku rajstopy i majteczki i sadzałam na nocnik. Dziecko w tym wieku rozumie wiele, więc po iluś razach kiedy mówiłam, żeby dziecko zdjęło rajstopki i majtki, robiło to samo, ja ewentualnie pomagałam i mówiłam, żeby dziecko usiadło na nocniku. Jak zrobiło coś to się cieszyłam, okazywałam dziecku, że jestem dumna z niego, mówiłam brawo itp. Dziecko się uśmiechało i też cieszyło. Kilka razy narobiło w majtki, to płakało. Mówiłam, że ma mokro, pokazywałam, że trzeba na nocnik chodzić, pytałam, czy chce siku, często sadzałam, nawet jak bajkę oglądało. W nocy spało bez pieluchy. Zdarzało się, że nasikało do łóżka, choć nocnik stał obok, ale wiadomo - dziecko zaspane, nie jest w stanie od razu skojarzyć. Rano od razu sadzałam na nocnik i zawsze dziecko robiło siku, aż się samo nauczyło, że wstaje i siada na nocnik. Powodzenia
1
0