duża głowka a mały brzuszek u dziecka podczas badania usg

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Witam mam do was pytanie o czym może świadczyć większy obwód głowki od brzuszka , lekarz powiedział ze to taka uroda ale ja sie zamartwiam czy moje dzieciątko jest zdrowe, zaznacze ze na usg w 13 i 22 tygodniu jak i pomiedzy zawsze była jakaś rożnica ale nikt nigdy mi nic nie sugerował i teraz nie wiem co mam myślec?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: duża głowka a mały brzuszek u dziecka podczas badania usg

u nas zawsze byla roznica a w ostatnich tyg. ciazy dochodzila nawet do 4 tyg a coreczka zdrowiutka...pamietaj ze im wieksze dziecko tym trudniej zmierzyc dzidziusia!;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dokladnie, odhylenia +/- 2 tygodnie od terminu OM sa normalne. Poza tym główke na prawde trudno zmierzyc, szczegolnie w III trymestrze :)

u nas też zawsze główka była większa (o ok.2 tyg), nawet robiliśmy usg dopplera,na wszelki wypadek,ale nic nie wykazało niepokojącego. Synek urodził się cały i zdrowy (i nawet nie miał jakiejś wielkiej głowy hehe)

dziękuje za informacje, uspokoiło mnie to troszkę , teraz czekam na mojego maluszka

Dorota, nic się nie martw - u mnie było to samo - wszystkie usg pokazywały nieco mniejszą kość udową i brzuszek, ale nikt nic nie sugerował, wszystko było ok. W 36 tygodniu zaczęli mnie straszyć i wylądowałam na PC na tydzień całkiem niepotrzebnie, ale na obserwacji, ale co sie tam namęczyłam to tylko ja wiem :/ A synek się urodził jak najbardziej proporcjonalny, może grubaskiem nie jest, ale nie jest też chudzielcem :) Takie dysproporcje się zdarzają bardzo często, przecież nie każdy dorosły jest taki sam - tak samo u dzieciaczków :) Powodzenia

pewnie bedziesz miala poprostu chudsze dziecko :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dorota, nie przejmuj się. Ja po USG w 37 tc tydzień płakałam. Usłyszałam, ze dziecko ma duży rozszep wargi. Tydzień później urodziłam córcię z najpiękniejszymi usteczkami na świecie :)

Inne tematy z forum

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Woda na oknach - mam dość. (96 odpowiedzi)

codziennie rano musze wycierac okna i wode na parapecie. wedlug wlascicielki mieszkania wplyw na...

Czynna logopeda z Rumi z przedszkola "Pod Topolą" na showup (3 odpowiedzi)

Zróbcie co chcecie z tą informacją, ale Pani i występuje na żywo i pracuje z dziećmi...