rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: do AGATHY

To przedszkole realizuje taki sam program jak państwowe i identycznie jest zorganizowane.

I nie gadaj mi tu o ładnych zabawkach, błagam, nie masz do czynienia z sześciolatką - patrzyłam, czy jest bezpiecznie, czysto, czy opiekunki maja właściwy stosunek do dzieci i czy dzieci są z nimi pozytywnie związane.

Ale właśnie - paniom w prywatnych przedszkolach musi się chcieć. Te w państwowych "rządzą" - przecież i tak będzie nadmiar chętnych. Chyba co niektórym się w głowach poprzewracało z nadmairu "popularności".

Pani nauczycielka przedszkolna mogłaby też opanować słownictwo - UBIERA się dziecko, częsci garderoby się wkłada/zakłada/nakłada.

We wrześniu maluchy i tak będą bezradne, z zasady, a nie dlatego, że źli rodzice nie wytrenowali ich jak do wojska.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

rekrutacja

Nie oszukujmy się , że personel przedszkola będzie sprawdzał kto faktycznie jest samotnym rodzicem. Nie ma na to czasu , chęci i funduszy. Tak naprawdę jest im to zupełnie obojętne , bo każde dziecko to jedno z wielu a nie indywidualny przypadek.
Koleżanka żyje w konkubinacie , maluch bez problemu dostał się do państwowej placówki (ona oświadczyła , że jest samotną matką) i nie miała żadnej kontroli.. Teoria teorią a życie weryfikuje ją brutalnie..
Gdyby kadry kierowały się zasadą "Dzieci są dla przedszkola a nie przedszkole jest dla dzieci " inaczej wyglądałyby kryteria i ich weryfikacja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: do ZENONA

tak powinno być. kiedyś tak było.

ale nie sądzę żebyśmy znowu tego doczekali :(

dla mnie to jest kpina w ogóle, powinno być miejsce dla każdego dziecka z rejonu w rejonie....tak ja są w szkole.

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

Z tego co ja się dowiadywałam się w przedszkolu to jeżeli jest samotna matka to trzeba to udowodnić najlepiej wyrokiem sądowym jeżeli jest się po rozwodzie(ojciec ma odebrane prawa do dziecka) a jeżeli jesteś trakcie rozwodu to przedstawić papier że jest sprawa w sądzie ale właśnie też się zastanawiam jak to jest jeżeli ktoś nie miał ślubu to jak ma udowodnić że jest samotnym rodzicem?

no i właśnie przez takich pseudo "samotnych" rodziców inni mają mniejsze szanse na miejsce dla swoich dzieci w przedszkolach...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

do ZENONA

Przeczytaj to, co napisałam wczoraj- będziecie musieli dyrektorowi przedłożyć akty urodzenia dzieci i żona musi dostarczyć dokument potwierdzający, że nie jest osobą zamężną. Ponadto- nie radzę kombinować, bo mi jeden taki mądry tata wpisał w papiery, że sam wychowuje dziecko, a mama nie podała swojego miejsca zamieszkania, ani żadnych innych informacji.Efekt był taki, że gdy pojawiła się,aby dziecko odebrać, to bardzo się zdziwiłam, zadzwoniłam po ojca, musiał przyjechać.Mama nie miała upoważnienia do odbioru dziecka i koniec. I po co była ta afera na całe przedszkole? Okazało się, że są parą, żyją, mieszkają, wychowują... A przykłady można mnożyć.W Gdańsku rekrutacja-po raz kolejny to powiem- jest elektroniczna i wyklucza możliwość kombinacji przez dyrektorów.Za to fantazja rodziców-jak widać-jest nieograniczona...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

to pytanie to prowokacja chyba była :D

ale moim zdaniem, chociaż mogę się mylić, oni nie mają jak i nie sprawdzają tego, czy samotna matka to rzeczywiście samotna matka, a czy osoba z zaświadczeniem, że pracuje, pracuje naprawdę ..

coś kiedyś gdzieś słyszałam czy czytałam, że samotne matki mają przedstawiać(czy już tego oczekują) PITy?

(coś mi gdzieś dzwoni ale dokładnie nie wiem gdzie)

Nie, wystarczy że rozpytają sąsiadów.

Te kryteria są żadne, a i tak niestety decydują znajomości.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam. Czy ktoś wie jak oni sprawdzają czy samotna matka czy nie? Mamy ślub, ale żona ma panieńskie nazwisko. Dzieciaki mają moje nazwisko. Czy myślicie, że jak wpiszemy, że żona samotnie wychowuje, to sprawdzą to jakoś? Musieliby od Urzędu Miasta dostać nasz akt małżeństwa, albo informacje ze Skarbówki. Sprawdzają to, czy nie? Ktoś wie? Pozdrawiam! Zenek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

do AGATHY

Właśnie- PRYWATNEGO- co oznacza, ze trzeba się sprzedać, a żeby się sprzedać, trzeba się reklamować i cudować. Ja nie mam czasu na oprowadzanie wycieczek, może dlatego, że pracuję w państwowej placówce, mam podstawę programową do "przerobienia", masę zajęć dodatkowych i obowiązków,których Panie w prywatnych przedszkolach nie mają. U nas jest zebranie w czerwcu, dwa dni adaptacyjne też w czerwcu, jeden w sierpniu i zawsze można nas odwiedzić podczas zabaw w ogrodzie przedszkolnym, bo wtedy jest szansa na dwie minuty rozmowy.Kiedyś w ogóle nie było dni otwartych... Proponuję raczej skupić się na tym, żeby dziecko samo potrafiło skorzystać z toalety, jeść, podciągać majty, ubierać buty, zdejmować kurtkę, a nie na tym, czy są ładne zabawki w sali. Bo problemy pojawiają się wtedy, gdy we wrześniu pojawia się dwudziestka bezradnych maluchów, które były obsługiwane we wszystkim, które są wystraszone, bo nie wiedzą, po co właściwie mają nagle chodzić do przedszkola. Nawet najładniejsze sale i zabawki i najmilsza pani nie będą w stanie szybko wyeliminować strachu, stresu- dzieci oraz Waszego, drodzy rodzice.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Panie Ponury,

KRYTERIA NABORU dzieci do placówek obowiązujące na terenie miasta Gdańsk:

Kryteria główne (zgodne z przepisami prawa oświatowego)

Dziecko pięcioletnie lub sześcioletnie odbywające roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne,
Dziecko matki lub ojca samotnie je wychowującego (Przez osobę samotnie wychowującą rozumie się pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną),
Dziecko matki lub ojca, wobec którego orzeczono znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności, bądź całkowitą niezdolność do pracy oraz niezdolność do samodzielnej egzystencji na podstawie odrębnych przepisów,
Dziecko umieszczone w rodzinie zastępczej.
Kryteria dodatkowe (obowiązujące w przedszkolach na terenie miasta Gdańsk)

Dziecko obojga rodziców/prawnych opiekunów pracujących (w wymiarze pełnego etatu)/rodziców studiujących/uczących się (w systemie dziennym),
Dziecko posiadające rodzeństwo w przedszkolu pierwszego wyboru,
Dziecko, które będzie korzystało z pełnej oferty przedszkola (powyżej podstawy programowej wraz z posiłkami),
Dziecko z rodzin wielodzietnych (troje i więcej dzieci).

JESZCZE RAZ ZAPEWNIAM, ZE RODZICE RZETELNIE SPRAWDZAJĄ LISTY REZERWOWE, A URZĘDNICY DYREKTORÓW.

Re: do wikunia 50

hehheh to nie jest wyrzucenie - i znam ten przypadek

do wikunia 50

Dziecka nie można wyrzucić z przedszkola. Nawet w sytuacji, gdyby się okazało, że rodzice "minęli się z prawdą". To nie jest przedmiot, a dyrektorów, nauczycieli, obowiązują procedury, statut przedszkola itp.itd... Nie wypisuj takich bzdur.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

wiecie biedne te dzieci bo jednak to dla nich stres nowe miejsce a tu rodzice oszukują i dziecko wyrzucają z ich winy i z nowu stres dla malucha

moze i nie da sie na pierwszy rzut oka sprawdzic - ale znam przypadek ze dziecko samotnej mamy opowiadalo o tatusiu w krotkim czasie miejsce dziecka zajelo inne

drugi przypadek dziecko samotnej mamy odbieraj tatus bez skrepowania ;)

no to fakt w gdansku pewnie losuje komputer, no i fakt te samotne matki na pewno nie sprawdzaja
ja naprzyklad tez jestem prawie samotną matką bo mój mąz wyjeżdza do pracy i niema go w domu 2 tygodnie a w pracy 2 tygodnie wiec ja jestem sama pół miesiąca i pytanko tez sie kwalifikuje jako samotna matka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

hej no ale to nie jedyne kryterium przyjęcia przecież
ja też mam marne szanse ale mam nadzieje że będziemy mieli szczęście mały nic prawie nie gada i stałe przebywanie z dziecmi by było super
niewaruijmy i pożyjemy i zobaczymy.
pozdrawiam

a jak można udowodnić, że jest się samotną matką?
przecież duża część tych matek, nie była nawet po ślubie, nie ma żadnych alimentów, więc co?
zaprosić do domu pokazać, że tatuś nie mieszka?

moim zdaniem to nie do końca jest sprawdzalne ...

i zgadzam się z Ponurym, co w sytuacji kiedy wszystkie osoby spełniają te same kryteria a jest więcej zgłoszeń? Losują, które dziecko przyjąć?

Inne tematy z forum

Poradźcie coś na wypadające włosy :( (15 odpowiedzi)

Dziewczyny, jak w temacie... proszę pomóżcie, bo sama nie wiem co robić. Karmię piersią od 5ciu...

Cukrzyca ciążowa - pytanie (37 odpowiedzi)

moja cukrzyca ciążowa jest bardzo dziwna :) po glukozie 75g mój wynik po 2h wynosił 154, na czczo...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (56 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...