Re: "rezerwacja terminu w kościele"
my tez mamy w Bernardzie w sierpniu tego roku i rezerwowalismy termin na poczatku grudnia zeszlego roku i ledwo co bo tylko 2 godz. byly wolne - na szczescie akurat jedna z nich nam pasowala. W tym roku najbardziej oblegany jest (podaje w kolejnosci najwiekszej ilosci slubow) czerwiec, lipiec,wrzesien,sierpien - dane z konca lutego.
W polowie lutego bylismy z papierami - swiadectwo chrztu aktualne, jesli na swiadectwie nie ma wzmianki o komunii i bierzmowaniu to osobno na to papiery - wszystko do pokazania, nie trzeba nic kserowac.
Po podpisaniu protokolu i odpowiedzi na wiele pytan dostalismy od ksiedza karteczki do spowiedzi, i kartke na nauki i poradnictwo przedmalzenskie.
Spis kiedy i gdzie sie odbywaja nauki (4 spokania )dostalismy od ksiedza, a poradnictwo odbywa sie w salce w Kosciele - 3 spotkania.
Mozna je robic w dowolnej kolejnosci, nie trzeba czekac az skoncza sie nauki by moc zrobic poradnictwo.
A i dostalismy jeszcze kartke na zapowiedzi do parafii narzeczonego - odbieramy ja jutro.
Teraz najwczesniej 3 m-ce przed slubem (dlatego ze zaswiadczenie jest wazne tylko 3 m-ce) nalezy stawic sie razem w urzedzie stanu cywilnego z dowodem osobistym i aktem urodzenia - nie musi byc aktualne, ale musi byc oryginal i niezniszczone w celu napisania zaswiadczenia o braku przeszkod i zdecydowania o nazwisku. Koszt 75 zł + 5 zł =80zl + za kazdy zalacznik, jesli takie sa, ale nie wiem ile. Znaczki kupuje sie w urzedzie. Godz otwarcia 8- 15.30.
Wlasciwym urzedem do ktorego nalezy sie udac to urzad stanu cywlnego w miejscu zamieszkania jednego z narzeczonych, a najlepiej tam gdzie odbywa sie slub, chyba ze miejsce slubu jest inne niz miejsce zamieszkania ktoregos z narzeczonych.
Z takim zaswiadczeniem z urzedu stanu cywilnego, potwierdzeniem odbycia nauk i poradnictwa oraz zaswiadczeniem o braku jakichkolwiek przeszkod wynikajacych z zapowiedzi w parafii narzeczonego idzie sie do ksiedza.
co do kateczek ze spowiedzi, to chyba daje sie ksiedzu na ostatniej spowiedzi albo oddaje sie w przed slubem - tego jeszcze nie wiem, ale ostatnia spowiedz zalecana jest 1 dzien przed lub w dzien slubu.
Biuro jest otwarte pon i wto 16-17 i pia i sob 9-10 tel. 551-41-32.
To chyba tyle na podsumowanie biurokracji :)))))
pozdrawiam wszystkich. Dane dotycza kosciola Sw. Bernard w Sopocie i urzedu stanu cywilnego w Sopocie.
0
0