fajne dania z kalafiora

Hej, kupiłam kalafiora, bo tak bardzo miałam na niego ochotę, a teraz leży w lodówce i czeka na wenę twórczą. Może macie jakieś fajne przepisy. Moja zupa jest zawsze zbyt mdła, sałatka z surowego kalafiora przejadła się...licze na Was
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: fajne dania z kalafiora

kotlety kalafiorowe, kalafior pieczony z sezamem :]

jak robisz sałatkę z surowego kalafiora? bo ja tylko z jabłkiem i koperkiem :P (sól, cukier, majonez)

daj przepis na kotlety i k z sezamem
Moja sałatka:
kalafior- surowy, pokrojony w 1 cm kawałki , jajka pokrojone w kostke, kukurydza z puszki, trochę pora lub selera dla zaostrzenia smaku, sol pieprz, majonez

Zupa krem z kalafiora na ostro.
Ugotować na dowolnym wywarze (warzywnym, mięsnym, co kto lubi) zmiksować, dodać imbir, chilli albo inną ulubioną ostrą paprykę, może być proszek, ale wiadomo - najlepsza świeża. Na wierzch dla smaku / ozdoby parę grzanek z chleba podpieczonego na patelni na maśle/ oliwie / oleju sezamowym z ziarnem sezamu lub czarnuszki. Na koniec można sypnąć jakimś zielskiem: drobnym szczypiorkiem, kolendrą lub kiełkami słonecznika, czy zielonego groszku.
Można zabielić słodką śmietaną, ale to już wedle sumienia.

To muszę spróbować Twojej wersji sałatki :)))

ja robiłam wg tego przepisu ale gdzieś mi cebula uciekła i tak już zostało ;) taka słodko-winna mocno chrupiąca :] http://wwwbdb2.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1063716

**** PIECZONY KALAFIOR Z SEZAMEM ****

przepis latem podała _Sylwia_ w wątku obiadowym :)))

"Kalafior, mieszanka ziołowa (jaką kto lubi np. zioła prowansalskie, czerwona słodka papryka, tymianek), sezam, masło, odrobina oleju, sól

kalafiora myjesz, dzielisz na różyczki
mieszankę ziół suszonych mieszasz z olejem (ja daje z. prowansalskie)
naczynie do pieczenia smarujesz olejem(lekko), układasz kalafior "koronami" do góry, solisz odrobiną soli, smarujesz ziołami, przykrywasz folią aluminiową, (folię podziurawić), i do piekarnika na ok 40 min w ok 160stC
po tym wyjmujesz, smarujesz "korony" masłem (lub obkładasz strużynami, jak jest twarde), posypujesz sezamem i do piekarnika na kolejne 15 min
i gotowe

kalafior ma wyraźny smak, jest słodkawy, soczysty, pyyszny :))

w wersji "na bogato" można obłożyć serkiem pleśniowym - będzie bardziej ostry w smaku"

kotlety tego lata robiłam pierwszy raz od grubych kilku lat ;) nie pamiętam dokładnie wg którego przepisu(może robiłam z głowy?) - ale coś w ten deseń :] i dałam koperek ;) nie dałam sera :] http://alicja.przepisy.net/kotlety-z-kalafiora/

Ja bede robic w niedziele curry z kalafiora z mlekiem kokosowym - dam znac jesli wyjdzie dobre - nowy przepis!

Jakieś nowe przepisy? :)

u mnie tesciowa fajne danie robi...

lekko podgotowuje kalafiorka...układa go na talerzu...robiąc taki kopec kreta jakby:) mocno jest posypany koperkiem i posmarowany naookoło majonezem...(jak tort kremem) następnie obłożony plastrami pomidorka- ważne zeby pomidor był smaczny np. maliniak - i posypane na wierzchu drobno posiekaną cebulką....mówię Wam pychota i prostota w jednym:)

Ja polecacam salatke:
Gotujemy kalafiora odcedzamy i studzimy.
W misce ukladamy polowe kalafiora,sol,pieprz, smarujemy majonezem,
nastepna warstwa to kiszone lub malosone ogorki, smarujemy majonezem
-Jajka ugotowane ok 6-8 szt pokrojone w plastry, sol, pieprz majonez,
-pomidory 2 duze w polplasterkach, sol,pieprz,majonez,
na wierzch reszte kalafiora,sol,pieprz, majonez i posypujemy spora iloscia koperku
Polecam bo salatka jest przepyszna, swietna na lato:)

mmm, chyba zrobię tego pieczonego z serem pleśniowym!
Ja robię sałatkę z surowego z rzodkiewką, szczypiorkiem, koperkiem i majonezem
z ugotowanego z ziemniakami, majonezem i grzankami czosnkowymi - trzeba zjeść od razu bo grzanki namokną i już sałatka chrupiąca nie jest:-(

Polecam łatwą i pyszną sałatkę
Kalafiora dzielimy na różyczki,gotujemy na półmiękko w osolonym wrzątku z ząbkiem czosnku, studzimy. Dodajemy kukurydzę z puszki, pęczek koperku ,2 łyżki majonezu ,łyżkę jogurtu naturalnego, sporo pieprzu, soli do smaku. Gotowe.

moja ulubiona z kalafiora to ta :
kalafiora ugotować (nie rozgotować),ostudzić pokroić na części do tego 2 ogórki szklarniowe pokroić w kostkę ,pęczek posiekanego kopru + majonez ,sól,pieprz do smaku wymieszać i jeść :)
Jezeli ktoś lubi może doodac czosnek .
Smacznego

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?