To muszę spróbować Twojej wersji sałatki :)))
ja robiłam wg tego przepisu ale gdzieś mi cebula uciekła i tak już zostało ;) taka słodko-winna mocno chrupiąca :]
http://wwwbdb2.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1063716
**** PIECZONY KALAFIOR Z SEZAMEM ****
przepis latem podała _Sylwia_ w wątku obiadowym :)))
"Kalafior, mieszanka ziołowa (jaką kto lubi np. zioła prowansalskie, czerwona słodka papryka, tymianek), sezam, masło, odrobina oleju, sól
kalafiora myjesz, dzielisz na różyczki
mieszankę ziół suszonych mieszasz z olejem (ja daje z. prowansalskie)
naczynie do pieczenia smarujesz olejem(lekko), układasz kalafior "koronami" do góry, solisz odrobiną soli, smarujesz ziołami, przykrywasz folią aluminiową, (folię podziurawić), i do piekarnika na ok 40 min w ok 160stC
po tym wyjmujesz, smarujesz "korony" masłem (lub obkładasz strużynami, jak jest twarde), posypujesz sezamem i do piekarnika na kolejne 15 min
i gotowe
kalafior ma wyraźny smak, jest słodkawy, soczysty, pyyszny :))
w wersji "na bogato" można obłożyć serkiem pleśniowym - będzie bardziej ostry w smaku"
kotlety tego lata robiłam pierwszy raz od grubych kilku lat ;) nie pamiętam dokładnie wg którego przepisu(może robiłam z głowy?) - ale coś w ten deseń :] i dałam koperek ;) nie dałam sera :]
http://alicja.przepisy.net/kotlety-z-kalafiora/