formalności poślubne

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
czy ktoś mi może pomóc
jaka jest kolejność
akt małżeństwa będzie w usc gdynia
teraz muszę:
zmienić meldunek na gdańsk
zmienić dowód w związku ze zmianą nazwiska i meldunku
prawo jazdy j.w.

jaka jest kolejność?
kto jest po niech się podzieli wskazówkami

DZIĘKI!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: formalności poślubne

NAJPIERW SIĘ ODEBRAĆ AKT MAŁŻEŃSTWA.
WYMELDOWAĆ SIĘ Z POPRZEDNIEGO MELDUNKU
ZAMELDOWAĆ I JUŻ MOŻNA SKŁADAĆ PODANIE O
PRAWO JAZDY
DOWÓD OSOBISTY
ZMIENIĆ DANE Z BANKU, KARTY ITP. (DOTYCZY ZMIANY NAZWISKA)
ZAWIADOMIC ZAKŁAD PRACY W ZWIĄZKU Z ZUSEM
ZMIENIĆ KSIĄŻECZKĘ RUM
ZMIENIĆ PRZY OKAZJI DANE W PRZYCHODNI
WSZELKIE WKŁADKI NA BILETY MIESIĘCZNE
PASZPORT I TO CHYBA KONIEC.

dzięki wielkie :))

I jeszcze urząd skarbowy :o) Trzeba złożyć aktualizujący NIP-3.

Na NIP- 3 masz 30 dni od dnia zmiany czyli od dnia ślubu!!!!
Trzeba o tym pamiętać bo za niezłożenie w terminie grozi kara!

Czy to znaczy, że NIP-3 powinnam złożyć po otrzymaniu aktu ślubu, a jeszcze przed zmianą dowodu osobistego? Z tym że w formularzu NIP-3 jest rubryka na serię i nr dowodu. Wydaje mi się, że w takim przypadku trzeba by było złożyć NIP-3 dwukrotnie, żeby dotrzymać terminu 30 dniowego. Raz po akcie ślubu, podając nowe nazwisko i ewentualnie miejsce zameldowania. Drugi raz natomiast, żeby podać nową serię i nr dowodu. Ja myślałam, że złożę NIP-3 dopiero po otrzymaniu nowego dowodu, ale jeśli mam za to płacić karę... Jak to tak naprawdę wygląda w praktyce?

Dokładnie tak jak piszesz- na każdśą zmianę masz 30 dni. Jeśli zdąrzysz ze wszystkim w ciągu 30 dni od daty ślubu to złożysz NIP-3 tylko raz. Ale wiem że na dowód czeka sie około 4 tygodni więc raczej trzeba będzie zrobić to dwa razy:(

niech ktoś jeszcze dokładnie mi wyjaśni jak to jest z tym NIP-em 3, czy trzeba od razu zgłaszać zmiany do US, skoro nie zmienię wszystkich dokumentów na nowe?

czy muszę od razu po ślubie zmieniać wszystkie dokumenty na nowe, czy mogę to zrobić po jakimś czasie???

a jak to wygląda, gdy ślub biorę 11 września, będziemy dalej mieszkać, gdzie mieszkamy, ale w grudniu zmieniam mieszkanie i zameldowanie. Dwa razy wszystko robić i płacić? Jak myslicie?
Chodzi mi przede wszystkim o zmianę dokumentów

Ja slub bralam rok temu we wrzesniu, dowod i prawko jazdy zmienialam dopiero w lutym i nikt mi slowa nie powiedzial ze tak pozno. Paszport dalej mam stary, jest jeszcze kilka lat aktualny i nie mam zamiaru zmienac go przed czasem. Trzeba jednak pamietac o tym papierku do urzedu skarbowego, trzeba go wypelnic w ciagu miesiaca od odebrania nowego dowodu.

Nie musisz zmieniać dowodu i prawa jazdy. Ślubowałam rok temu a do tej pory nie zmieniłam prawka. Dowód mam nowy,ale to ze względu na to,że musiałam.A do Urzędu zgłoś tylko że zmieniłaś nazwisko,a jak pozmieniasz dokumenty itd.to złożysz NIP-3 z tymi zmianami.

Więc właśnie.Po ślubie nie musisz od razu biec do urzędu miejskiego i zmieniać nazwisko i adres.Najpierw zajmi sie skarbówką,a dopiero potem dokumentami jak wszystkich formalności dopełnisz.Wiesz,w urzędzie miejskim nic takiego Ci nie powiedzą,że późno zmieniasz dokumenty a w US będziesz miała kłopoty.Ja też tak zrobię.

dzięki dziewczyny:-)

dzięki za odpowiedzi :))))))))))))0

cale szczescie ze przeczytalam to, bo tez chce odwlec wymiane dokumentow(w kwietniu nowy adresik) i nie mialam pojecie ze w US taki rygor!a mi konczy sie 3 tydzien poslubny!!!w pon zalatwiam!

ja ślub brałam w czerwcu 2003 a NIP-3 złożyłam dopiero w kwietniu jak rozliczałam się z dochodu za 2003 r. i zadnej kary nie dostałam a co do dokumentów to nadal wszystkie mam na nazwisko panieńskie o nie mam czasu ich zmienić i też nie mam z tego powodu żadnych problemów, jedynie co to muszę nosić w dowodzie odpis z aktu ślubu. Nie panikujcie dziewczyny!!!!!myffa napisał(a):

jeszcze jedno pytanie? skoro w US podam nowe nazwisko, a cały czas będę się posługiwać starym - do czasu zmiany wszystkich dokumentów, to nie będzie z tego powodu jakiś problemów? np. nie zmienię nazwiska u pracodawcy i wszystkie dokumenty będą wysyłane do US ze starym nazwiskiem

Inne tematy z forum

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...