forum Bojano - ciekawy byt

Witajcie,
chciałbym w tym poście wyrazić swoje ogromne wrażenie, które wystąpiło po przeglądnięciu tutejszych wypocin grupy społecznej "Bojano".
Mieszkam w okolicach, więc interesuję się co dzieje się w pobliskich wioskach. Trafiłem tutaj i przyznam, że z taką "atmosferą" na żadnym forum nie spotkałem się.
Tak dużo nieprzyjemnych słów, nieprzyjaznych osób, wrogości i poczucia wojny wśród ludzi to nie widziałem nigdzie.
Chciałbym do Was ludzi zaapelować, że w kupie siła, że razem możecie więcej. Mieszkacie w pięknej miejscowości. Po co się obrzucacie błotem? Po co gadacie na sąsiada na forum zamiast iść z sokiem do niego dogadać się?
Ogarnijcie się ludzie.

Serdecznie pozdrawiam i życzę więcej życzliwych ludzi na Waszych drogach, ścieżkach czy w sklepach.
Marek
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 6

Witam,
Rowniez przegladam to forum z racji bliskiej lokalizacji i tez jestem w szoku jak tu sie pisze. Niestety tak to jest w 21 wieku, ze w internecie mozna pisac glupoty niesprawdzone i tyle. Mozna klamac bezkarnie i obrazac.
Fakt jest taki, ze mnostwo ludzi jest zadowolonych z zycia w Bojanie. Oczywiscie zawsze sie znajdzie cos do ponarzekania, ale taka mentalnosc polakow. Po co tracic czas i nerwy na takie sprawy ? Zycie jest zbyt krotkie na takie wpisy, ale coz, niektorzy widac tylko w taki sposob potrafia sie wyrazic i potem schowac w piasek.
Pozdrawiam jednego z normalnych uzytkownikow forum - Marek ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Na tym forum wcale nie pisze się gorzej niż na innych, myślę że nawet jest lepiej. Kłamstw też nie ma panie B. Ludzie, którzy mieszkają tu 10-20 lat widzą że zamiast iść do przodu cofamy się. Wszędzie tylko powstają nowe domy, nawet po 8 na jednej działce, a przez ostatnie 20 lat położono tu jakieś 2 km asfaltu? Tysiące ludzi jeździ codziennie po płytach Majora Bojana do Gdyni lub Gdańska, a droga ma 4 m szerokości. Przeciętne auta się nie miną, trzeba wybierać: ryzykować uszkodzenie opony czy uszkodzenie lusterka? Autobus do Gdyni raz na godzinę i nigdy nie wiadomo o której dojedzie. Do Szemuda czy Wejherowa tylko samochodem. Na spacer czy na rower strach się wybrać bo wszędzie pędzące i kurzące auta albo okropny hałas na jumbach. Dzieci do szkoły trzeba wozić bo zbyt niebezpiecznie żeby szły same. Wieczny korek na rondzie na Warszawskiej, od strony kościoła wyjechać na Wybickiego w godzinach porannych to nie lada wyzwanie. Po prostu infrastruktura nie nadąża za rozwojem budownictwa mieszkaniowego. Nic więc dziwnego że ludzie wkurzają się jak widzą asfalt np. pod domem wójta, gdzie są tylko dwa domy i długo nic, ruchu praktycznie nie ma w porównaniu Bojana. Albo rozwalone schody do szkoły w Bojanie, a w Kielnie wszystko nowe i piękne. W centrum Kielna nawet są śmietniki na przystankach a u nas brak. Lista jest długa. Może powinniśmy zaprosić telewizję Szemud do zrobienia reportażu o naszych problemach, żeby dotarło to do władz gminy?
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 5

Oczywiscie ze sa klamstwa jak na kazdym forum i nie pisalem ze wszystko nim jest. Zgadzam sie z argumentami podanymi w wypowiedzi i nie twierdze ze wszyscy sa zadowoleni. Sam nie mieszkam poki co w Bojanie wiec nie moge sie jako mieszkaniec wypowiedziec. Natomiast odnosnie tego ze wokol wojta wszystko jest dobrze rozwiniete, a w Bojanie ktore chyba jest najwieksze w gminie raczej nie idzie na tym poziomie to rowniez sie zgodze. Niestety takie wypisywanie na forum nic nie zmieni i tylko zniecheci ludzi do tego miejsca. Najlepsza okazja sa kolejne wybory choc zdaje sobie sprawe ze pisanie o wojcie chociaz w minimalnym stopniu pomaga ludziom upuscic emocje. Dla mnie ciekawa opcja byloby oczywiscie poprawienie stanu drog i kanalizacji oraz internetu, ale rowniez polaczenie PKM. Byc moze tez kiedys wejscie do Gdyni, ale to juz kwestie do innego tematu ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

też swoje trzy grosze dodam, jak być zadowolonym i szczęśliwym, jeśli każdego dnia na swojej działce zbieram papiery po słodyczach, chipsach i butelki. Zrozumiałbym papier, folie wiatr może nanieść, ale butelki. Kilka lat wcześniej tego nie było, kto teraz się sprowadza na wieś. Chciałbym nadmienić że nie mieszkam przy głównych drogach.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po co tutaj zaglądasz i mieszasz? Nie mieszkasz tutaj to się nie wtrącaj.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: forum Bojano - ciekawy byt

Panie Marku, poziom wypowiedzi na forum oczywiście odbiega często od standardów. Jednak chciałbym trochę "usprawiedliwić" to frustracją mieszkańcow. Mieszkam tu ponad 20 lat, i widzę negatywne zmiany jakie zachodzą w naszej miejscowości i okolicy. Niech Pan spojrzy jak Bojano się zabudowuje. Mamy największy przyrost mieszkańców w Gminie i zarazem jesteśmy najludniejszą wioską. Nie ma to kompletnie odzwierciedlenia w inwestycjach gminnych. W Bojanie społeczność musi składać się na wyłożenie dróg płytami. Podczas gdy Wójt pod swój i swojej rodziny domostwa z publicznych pieniędzy wylewa asfalt. Gmina w żaden sposób nie blokuje a wręcz przyzwala na niekontrolowaną rozbudowę Bojana. Nie ma u nas chodników nawet w najbardziej zagęszczonych częściach wsi. I najgorsze jest to że radni z Bojana ślepo bronią Wójta, ludzie się już boją publicznie odzywać bo na spotkaniach wiejskich traktuje się ich jako rozczeniowych chamów.

Proszę spojrzeć na to z tej perspektywy i postarać się zrozumieć skąd ta cała frustracja na tym forum.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: forum Bojano - ciekawy byt

Tego również kompletnie nie rozumiem. Jak to możliwe że największą wieś w gminie z najszybszym przyrostem może być tak pomijana w inwestycjach. Nie mam pojęcia jak na ten moment coś zmienić, ale chyba póki co jedynym ratunkiem jest odpowiednie głosowanie w najbliższych wyborach. Radni z Bojana to musi być niezla parodia, że nie potrafią zadbać o swoje. Tu drogi i chodniki to podstawa, jakieś place zabaw, infrastruktura powinna być rozwijana bo wprowadzają się ludzie w większości młodzi.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się z postami przedmówców - inwestycje w miejscowościach poza Kielnem i Szemudem są traktowane po macoszemu. Ludzie są tym sfrustrowani i to widać na forum. Nie chcę siać defetyzmu, ale nie widzę żeby coś w najbliższych latach miało zmienić się na lepsze. Samorząd ma za zadanie "rządzić się sam", to jest stanowisko NIK'u. Jeśli w jednej wsi powstanie lotnisko a pozostałe nadal czerpią wodę ze studni i wywożą szambo to nikt do tego wtrącał się nie będzie. Oznacza to tyle, że albo mamy "swój" samorząd, albo możemy wylewać frustrację na forum i znosić trudy codzienności.
Z drugiej strony nie widzę nikogo chętnego ani z Bojana ani z Koleczkowa, kto chciałby zaangażować się w samorządzie. Zostanie wójtem z poparciem tych dwóch miejscowości nie stanowi żadnego problemu - wystarczy zająć się rondem w Koleczkowie i ulicą Majora Bojana w Bojanie. Wydzielenie nowej gminy (z wszystkimi tego konsekwencjami) też nie będzie stanowić kłopotu. Problemem jest brak chętnych. Od razu dodam, że biję się w piersi bo mnie też do samorządu nie ciągnie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przecież rondo w Koleczkowo jest już w trakcie realizacji projektu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chodnika na ul. Chylońskiej w Koleczkowie to doprosić się nie można od 20lat. 15 lat temu był projekt zrobiony i się przeterminował (na chodnik podobno kasy nigdy nie ma, a na asfalt pod domem wójta to wróżka dała) tak to wygląda. Teraz jest tam korek więc jest bezpieczniej chodzić wzdłuż drogi. Poza tym pasy do zakazu wyprzedzania, nie zdają egzaminu, notoryczne wyprzedzanie w godzinach wieczornych i porannych) spieszących do Gdyni i z Gdyni. Pod tym co napisałem podpisało by się 70 domów z okolicy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Ferma drobiu (24 odpowiedzi)

Witam, planuję zakup domu oddalonego ok 400 m od fermy drobiu. Czy zapach w ciepłych miesiącach...

Budżet gminy 2025 - drogi Bojano (16 odpowiedzi)

Witam. Niestety w budżecie gminy na 2025 modernizacja dróg w Bojanie wygląda cienko. Praktyczbie...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (697 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...