róg obfitości- znacie taki zwyczaj??

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
koleżanka mi powiedziała że u niej w szkole do dzieci z 1 kl rodzice kupują róg obfitości
http://allegro.pl/rog-obfitosci-tyta-pierwszoklasisty-71cm-5kt-lic-i3496764439.html

gdzie ew mogę takie cos kupić??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: róg obfitości- znacie taki zwyczaj??

W Auchan i innych marketach większych.

U nas w rodzinie każde rozpoczęcie i zakończenie roku szkolnego to wspólny wypad na wielkie lody :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

na stronie tchiba sa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

szczerze mówiąc dopiero w tym roku gdzieś wyczytałam , ze coś takiego istnieje ...pojęcia nie miałam o tym ..u nas też tradycją jest ze po zakończeniu i rozpoczeciu roku szkolnego idziemy sobie z synem na dobre lody
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas w szkole na pasowaniu dzieci dostawały, ale takie małe, symboliczne

zamawiały panie nauczycielki, wyznaczeni rodzice kupowali słodycze do tych rogów

w mojej rodzinie taki zwyczaj jest od wielu lat . miałam ja i moje rodzeństwo,wszystkie kuzynki , mama i jej brat kiedy zaczynali szkole i chyba nawet babcia bo zaczynala szkole jeszcze przed wojna . To chyba jest niemiecki zwyczaj .
W zeszłym roku kupowałam dla chrześnicy . Były w
klifie i galerii bałtyckiej w notabene.
Pamietam ze mój był caly srebrny , zrobiony własnoręcznie przez ciotke bo to był czas kiedy w Polsce jeszcze nic nie było :-)
Dostalam po przyjściu do domu po rozpoczeniu roku szkolnego , i wlasnie to pamiętam najbardziej z tego dnia:-)

Dobrze Koleżanka powyżej napisała, to jest niemiecki zwyczaj :)

mam Rodzinę w Niemczech i wiem, że tam każde Dziecko po rozpoczęciu roku szkolnego coś takiego dostaje... Ale nie musisz przecież tego kupować, można samemu taki róg bardzo łatwo zrobić np. z brystolu do środka kupić jakieś słodycze i przybory szkolne i zawinąć go bezbarwnym papierem ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

do Eskimo :D

Inne tematy z forum

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...