mruganie/mrużenie oczów u 3 latki

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
witam ,chciałam zapytać czy ktoś się spotkał u swoich dzieci z mruganiem/mrużeniem oczów tak jakby robiła klik klik i zaciska oczy. nawet od razu po przebudzeniu dziecko ma taki tik , kiedy patrzy na tv albo komórkę, natomiast kiedy się bawi tak jakby zapominała o tym tiku. Kiedyś juz tak miała to minęło po ok 2tyg, teraz to się już ciągnie prawie 4 tydz. proszę o pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój synek niedawno tak miał, byliśmy u okulisty na bardzo szczegółowym badaniu i wyszło, że jest wszystko ok. Kazała nawilżać oczka solą filologiczną i jeszcze dodatkowo podawałam magnez i samo przeszło. Nasilało się wieczorem przy sztucznym świetle. Ograniczcie tv, tableta, komórkę itp.

dziekuje za odp a prosze mi powiedziec zakrapaiałam pani oczy czy przemywała?

Jj ma racje. Moj tez tak mrugal i okulista nic nie stwierdzil. Mowila ze w tym wieku czesto pojawiaja sie tiki. Rzeczywiscie po kilku tygod samo minelo.

Synek 3 letni też tak miał. Oglądanie telewizora, tableta, itp.wysusza oko, bo dziecko oglądając mało wtedy mruga. Ogrzewanie w mieszkaniu wysusza powietrze, może mieć to wpływ na nawilżenie oczu u dziecka. Ograniczenie oglądania na tablecie, laptopie,itp.bajek, częstsze wychodzenie na spacer, oczy patrząc w dal na spacerze się regenerują, no i klima w galeriach h. też nie jest ok., to mi powiedział okulista. Ja ograniczyłam bajki i więcej spacerów i przeszło. Krople nawilżające do oczu dla dzieci można podać, jeżeli mały pozwoli, nie zaszkodzą pomóc mogą.

Zakraplałam. On tak średnio pozwalał ale coś tam zawsze wpadło ;-)

u nas jest taki problem że od 2tyg córka ma ospę i pewnie jeszcze troszkę posiedzimy a później święta i urlopy. kupiłam magnez w syropie. i tak jak Panie radzą ogranicze tv i tablety. a czy wada wzroku tez tak sie objawia takim klikanie/mruganiem oczów?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

*oczU
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

przepraszam za błąd!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Krople nawilżające tak zwane "sztuczne łzy" do oczu, które nadają się dla dzieci np. Lacrimal Polfa Warszawa mogą pomóc i w cale nie jest to reklama. Jak mała nie daje sobie zaaplikować to chociaż okłady z ziela świetlika lub rumianku, herbaty. Jeżeli ograniczenie tv i okłady lub krople nie pomogą to jak córka wyzdrowieje to wybrać się najlepiej do okulisty. Wady wzroku wyklucza okulista po zakropieniu oczu dziecka atropiną i dokładnych badaniach. Tak badał moją córkę.

Inne tematy z forum

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...