1. Wykupiłem sobie prywatne ubezpieczenie medyczne, nie chcąc polegać na NFZ. Zajmuję się zawodowo ubezpieczeniami, zatem dobrałem sobie taki pakiet, jaki był mi potrzebny, za sensowną cenę (ok. 70 zł/m-c). Cena ubezpieczenia zwróciła mi się przynajmniej 10-krotnie (sprawdzałem w cenniku LuxMedu). Plus ubezpieczenia prywatnego jest taki, że w przeciwieństwie do NFZ, lekarze bardzo chętnie kieruja na wszelkie możliwe badania - bo za każde badanie dostają niemałą kasę od Ubezpieczyciela. Przez ok. pół roku zrobiłem sobie wszystkie badania, jakie tylko mogłem sobie wymyśleć (łącznie z np. czynnościowym rtg całego kregosłupa oraz jego rezonansem magnetycznym). Trochę to trwało, bo robili mi to po kawałku, w kilkutygodnowych odstępach. Jak zacząłem robić lekarzowi wyrzuty, żeby zrobili mi to za jednym zamachem - zgasił mnie krótko: "Chcesz Pan świecić po nocy?" :)
Tutaj:
http://dobra-polisa.pomorskie.pl/kalkulacja-zdrowotne# znajdziesz proponowane przeze mnie moim Klientom pakiety medyczne. Dwa najtańsze (XC i LO) nie wchodzą w rachubę, bo w XC nie ma reumatologa - a w obu: rezonansu magnetycznego.
Ja korzystałem z CP - mieszkam we Wrzeszczu zatem LuxMed był mi bardzo po drodze.
2. Niestety nie pamiętam, jak nazywa sie pani reumatolog.
Przyjmuje w Medycynie Rodzinnej na Pomorskiej, na Żabiance. Raz w tygodniu (bodaj we wtorki, ale pewien nie jestem). Jak do nich podjedziesz albo zadzwonisz, to Ci na pewno podadza jej nazwisko.
Starsza Pani - może być pod 60-tkę
Czy mogę ją polecić? Hmm.. Zdiagnozowała mnie świetnie, ale jej propozycji leczenia nie zaakceptowałem.
3. Nie mam pod ręką dokumentacji medycznej - zatem nie powiem Ci, jakie badania krwi robiłem. Ale to własnie pani reumatolog mnie na nie skierowała (a także na dodatkowe rtg stawów biodrowych)
4. Niestety - moja znajoma masażystka wyprowadziła się z Trójmiasta na południe Polski. Teraz korzystam w wolnych chwilach z masażu mechanicznego na fotelu masującym albo rąk mojej kobiety :)
Jednak oczywiście to tylko namiastka.
Prędzej czy później będę musiał wyszukac jakieś fachowe i silne ręce :)