mieszkania Mat-Bud RUMIA ALEJA dębowa

witam co sądzicie o tej inwestycji jesli ktos kupił prosze o informacje z góry dziękuje
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: OSIEDLE ALEJA DĘBOWA [RUMIA JANOWO]

Artur a Ty wchodzisz że tak powiem bez pytania na teren osiedla? wpuszczają??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: OSIEDLE ALEJA DĘBOWA [RUMIA JANOWO]

z Tego co widziałem to budynek nr 2 niema szns byc oddany na poczatku pazdziernika nawet niejest do konca otynkowany klatki nie wykonczone oraz brak nawet drzwi masakra gorzej niz pierwszy blok ale pewnie znowu 2 tygodnie zwłoki lub wiecej. Dajcie znać sąsiedzi z bloku nr 2 o ile sie przesunie odbiór budynku nr 2.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

OSIEDLE ALEJA DĘBOWA [RUMIA JANOWO]

Witam dziś byłem na naszym osiedlu na spacerze i jest już kostka brukowa przed budynkiem numer 1 mówię o parkingach oraz wjazd lecz położenie tej kostki zostawia wiele do życzenia bardzo nierówno. Wjazd do hali garażowej to fale dunaju. Może nie długo już mieszkańcy bede mogli parkować przed własnym blokiem oraz w hali garażowej

Re: OSIEDLE ALEJA DĘBOWA

Budynek nr 2 jest do odbioru 5 października.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wg umowy odbiór II budynku miał być 30 września
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pajaczku a przy odbiorze mialas jakies uwagi dotyczace mieszkania czy wszystko bylo wporzadku? i czy w protokole wskazali date oddania hali garazowej i piwnicy?

Hej z tego co zauważyłam w bud nr 1 juz ludzie mieszkają, albo lada dzień zamieszkają. A co do odbioru to wolałam odebrac i móc już urządzac, i z tego co zauważyłam większość mieszkańców tak zrobiło

Margot z tego co słyszałem od znajomych, którzy kupili mieszkania u innych developerów to nikt nie miał problemów z wypłatą kary umownej. Po prostu szli do biura, składali pismo i tyle. Te koszta dla każdego developera są śmieszne nawet przy opóźnieniu 1-2 miesiące. Jeśli chodzi o pozwolenie na użytkowanie to działać w mieszkaniu możesz, czyli możesz je Sobie remontować, urządzać itp. Nie możesz w nim tylko zamieszkać z tego co mi wiadomo. Wiadomo, że każdy jest w innej sytuacji i niektórzy musieli już teraz odebrać, niektórzy pewnie chcieli, ale uważam że takie rzeczy jak podłączenie gazu, liczniki od prądu czy też hala garażowa zaliczane jest do standardu i nie ma w umowie nic o tym napisane tak jak jest o otoczeniu budynku, że mają na to 6 miesięcy od odbioru.

a powiedzcie kiedy macie zaplanowany odbiór budynku nr 2??

BeLwi co do umownej kary za opóźnienie to nalezy walczyć, tylko że w pojedynkę to chyba się za dużo nie wywalczy, osobno brać prawnika to wysokie koszty. Lepiej jakby wszyscy co są niezadowoleni się jakoś zgrali. A ja jakoś nie widze możliwości odbioru skoro nie mogę tam zacząć działać, bo nie ma pozwolenia na użytkowanie, ani liczników. Nie wiem co o tym sądzić... I czy związku z tym że decyzja pozwolenia na użytkowanie się przesunie, to czy i podpisanie aktu notarialnego się nie przesunie...

róznica jest taka ze jak sa juz podłaczenia to jest łatwiej

z deweloperem ciezko wygrac bład ludzi z pierwszego budynku ze odebrali mieszkania ale to juz kazdego indywidualna sprawa

co to za roznica czy pierwsze czy ostatnie? ten sam deweloper te same problemy

tak to jest z pierwszymi budynkami z reszta besdzie juz lepiej

tak umowne 0,02 procent idzie sie bujac gdyz to nie ich wina tylko energi tylko nie rozumiem w czym zawinila Energa przy wykonczeniu hali garazowej i burdelu wokol tych budowli.

Margot czyli wynika z tego, że pozwolenia na użytkowanie nie ma również pierwszy budynek ponieważ tam liczniki również mają być podłączane na koniec października. Co do pytania o przybicie Inspektorów to z tego co mi wiadomo tylko Developer otrzyma karę i to chyba całkiem wysoką a nie Ty. Tłumaczenie, że zawiniła Energa jest co najmniej śmieszne, może jeszcze bym zrozumiał gdyby to było pierwsze osiedle stawiane przez Mat-Bud, ale trochę już maja na Swoim koncie i powinni wiedzieć jak takie sprawy się załatwia i z jakim wyprzedzeniem. Ja odbiór mieszkania w pierwszym budynku przełożyłem z początku na koniec września, ale teraz się zastanawiam czy jeszcze nie opóźnić. De facto jak nie ma pozwolenia na użytkowanie to nie ma możliwości zamieszkania (no chyba, że na "dziko"), więc nie wiem skąd możliwość meldowania się już w pierwszym budynku. Co do umownej kary za opóźnienie to moim zdaniem należy walczyć i nie odpuszczać.

a na kiedy macie odbiór budynku nr 2??

Witam, czy ktoś z II budynku dostał może już pismo z MATBUDU o odbiorze. Z niego wynika że odbiór mieszkania ma być mimo że MATBUD nie ma jeszcze z Powiatowego Inspoktoratu Budowlanego decyzji o pozwoleniu na użytkowanie. Czyli powiedzmy że: odbieram mieszkanie, urządzam, a na czas kiedy Inspektorzy z powiatowego przyjdą na kontrolę, mam mieszkanie opuścić??? Nie wiem czy w takiej sytuacji kiedy mieszkanie jest tak naprawdę niedokończone i defacto nie mogę w nim nic robić, czy odbierać je wogóle. I co to za tłumaczenie że zawiniła Enegia. To rozumiem że na umowne 0,002% za zwłokę w odbiorze idzie się bujać.... :(

Czyli będziecie dopłacać za nadwyżkę.

sami miezryliscie czy oni mierzyli przy was??

Inne tematy z forum

Rumia bar mleczny - gdzie? (18 odpowiedzi)

Gdzie w Rumii mozna zjeść smaczny,niedrogi domowy obiad. Przeprowadziłem się do Rumii ale z pracy...

Osiedle Archipelag (9 odpowiedzi)

Osiedle Archipelag powstaje blisko granicy Rumi i Gdyni. Dzielnica dysponuje pełną infrastrukturą...

Rumia Centralna (8 odpowiedzi)

Rumia Centralna, zgodnie ze swoją nazwą, powstanie w centralnej części Rumi, blisko Urzędu...