ile dać księdzu?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Pytam dla orientacji, jakie są stawki w różnych parafiach? Jaki jest zakres "co łaska"?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ile dać księdzu?

u mnie, parafia Ojców Jezuitów, nie ma żadnej stawki, nie było powiedziane "co łaska". Proboszcz powiedział, że jak chcemy to damy, jak nie - też dobrze.
My chcemy dać - około 200zł. Damy chyba przed samym ślubem.
Z tego co wiem to stawki s różne, ale chyba od 200 zł wzwyż. A w Katedrze to jeszcze wiecej.
Pozdr.
A gdzie ślubujecie?

U nas chciał 100 zł.

W Redłowie. Ksiądz powiedział, że co łaska. Nie planujemy dać więcej niż 200 zł. Ale chciałam się dowiedzieć, jak to jest gdzie indziej. W centralnej Polsce ponoć 500 zł to minimum. To już uważam za zdzierstwo.

Podobno w Siedlcach (niedaleko Wa-wy) od 1000zl w góre :/ MASAKRA!!

W Polanach bez 1200zł to nawet nie podchodź.Szok dosłownie!!!Za same zapowiedzi jak koleżanka dawała 300zł to ksiądz zajrzał w kopertęi gdy zobaczył,ze TYLKO 300zł,to powiedział,ze tyle to może dać na lizaki dla dzieci z domu dziecka.Chamstwo w biały dzień!!

wszystko zalezy od księdza, niedaleko przytoczonych Siedlec, w mojej parafii był ksiadz do którego bez ponad 700 nie podchodx, teraz jest szalony księżulek który ekspresowo załatwia śluby, a pieniądze nierają roli:)

Ja też jestem z redłowa. Nasi księza są naprawdę sympatyczni i myślę, że jak dasz 200zł czy mniej- żaden w kopertę nie zajrzy i nie będzie komentował. Więc bez stresów :-) Pozdrawiam!!!

Mysmy dali 200 zł.

A my 100 zł, tak więc wszystko zależy od księdza.

My włożyliśmy do koperty 250 zł.

Ja idę dziś wieczorem z tą nieszczęsną kopertą. Nie mam pojęcia czy ksiądz mi zaśpiewa cenę czy powie co łaska. Jak co łaska to dam 300 zł (u nas podobno 200 zł to za mało , a na 500 zł jak dają niektórzy mnie zwyczajnie nie stać). Mieszkam poza trójmiastem więc u nas pewnie trochę inaczej sie to przedstawia. Dam ci znać jak poszło po powrocie.

Ostatecznie powiedział "co łaska" my daliśmy 300 zł. W tym całym zamieszaniu zapomniałam zostawić pieniądze za sprzątanie kosciła 20 zł (muszę dziś znowu tam iść!). Muszę jeszcze zamówić i zapłacić strojenie kościoła. Niestety kwiaciarnia najmniej kasuje za ten interes 300 zł.

nie polecam Garnizonowego. Drogo (450), ksiadz zazadał jeszcze wystroju kwiatów w kosciele a potem poslal jeszcze siostrzyczke z koszykiem. Wstyd!

rogusch

A KTOŚ ORIENTUJE SIĘ Z WAS JAKI JEST CENNIK W PARAFII NA SUCHANIENIE? NA OTWARTEJ I CO ZE STROJENIEM - CZY "KAŻĄ" CZY JAK KTO CHCE??

Kościelne opłaty

Koszty ślubu sprowadzają się do dobrowolnej ofiary. Najczęściej narzeczeni, którzy pytają księdza o należność słyszą w odpowiedzi: "co łaska". Ale zdarzają się parafie, w których ta odpowiedź jest inna: "co łaska, ale nie mniej niż 500 zł". A za co trzeba zapłacić?

Ksiądz - nie mniej niż 400 zł. Opłata za udzielenie ślubu.
Kościelny - ok. 100 zł. Obowiązkiem kościelnego jest otworzenie kościoła przed ceremonią, tak, aby goście mogli wcześniej zajmować miejsca w ławkach; zapalenie światła i świec. Jeśli państwo młodzi nie wyznaczyli wcześniej, innej osoby, kościelny w odpowiednim momencie ceremonii podaje obrączki. Ponad to obsługuje i pomaga księdzu podczas mszy.
Organista - ok. 50 zł. Gra "Marsza Mendelsona", "Ave Maria" i inne pieśni podczas mszy. Chór: ok. 50 zł. Taką samą opłatę należy wnieść, jeśli chcemy, aby śpiewał, np. ktoś z rodziny. Płacimy wtedy kościelnemu chórowi rekompensatę.

Inne opłaty:

Dokumenty: 50 zł (akt urodzenia, bierzmowania, chrztu)Zapowiedzi: 50 -100 zł (ogłaszane w dwie kolejne niedziele dwa tygodnie przed ślubem,
w parafiach obojga narzeczonych )
Licencja- dokument wystawiany w parafii obojga narzeczonych, który należy złożyć w kościele, w którym odbędzie się ślub, jeśli nie biorą w swoich parafiach.
Pozwolenie na filmowanie i fotografowanie w kościele- tę opłatę uzgadniają i uiszczają we własnym zakresie fotograf i kamerzysta. Fotograf i filmowanie sami załatwiają .

Za nie zbieranie na tacę- jeśli para młoda nie życzy sobie, aby podczas ceremonii ślubu, kościelny zbierał pieniądze na tacę , powinna uiścić dodatkową opłatę.

Za rozłożenie dywanu- Za firmę która ozdabia, np. za rozłozenie dywanu w kosciele.

Za to że jedna osoba niewierząca.

Za to ze w innej parafii niż Twoja.

P.S.
Ojojojoj duuuuuuuuuużo tego się nazbiera :(....

u nas ksiadz powiedzial wyraznie 50 dla odprawiajacego msze 70 dla organisty i 30 dla koscielnego czyli 150 zl, my dalismy 300 (dodatkowe 150 na budowe kosciola) ale jak dawalam koperte tp ksiadz nawet nie zajrzal

Słyszał ktoś może o zwyczajach NMP w Gdyni? Myslę, że mały Kościółek jest bardzo przyjemny, ale nie chciałabym wbic się na minę jeśli chodzi o kasę. Jak z Księdzem, organistą i kościelnym?

Czy to ten Kościół na przeciwko kina Warszawa???Jak tak to mam małe pytanko :)Na środku Kościoła tzn. na drodze do ołtarza stoji duże coś,nie wiem co to jest bo się nie przyglądałam (raz tylko tam byłam na ślubie).Czy nie przeszkadzałoby Ci to podczas marszu do ołtarza????

Hmm... Nie zastanawiałam się nad tym, ale zawsze można wystartować za tym czymś:) A jak było na ślubie, na którym byłaś?

Młodzi szli razem od wejścia,a nad tym to po prostu zrobili takie coś z rąk "^" i wyszło...no wiesz,kwestia gustu.No nie wiem czy da radę to coś przesunąć.Ale fajnie by było :)
Ja tam nie chciałabym mieć takiej przeszkody na drodze do "szczęścia" :)