ile za protokół???

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Kobitki! Dziś dowiedzialam się ,że od księdza ktory będzie udzielał nam ślubu,ze możemy juz spisywać protokół! Największym problem w tym,że po 1- to znajomy ksiądz,po 2-bardzo Go lubimy! Ile dać w kopertę ?! hmmm....... może ktoraś z was ma to juz za sobą? A może bierze lub brała już ślub w kościele św.Bernarda w Sopocie?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ile za protokół???

My daliśmy 200 bo taki był cennik u nas w kościele

hmm......może tam tez jest,sprawdze! dzięki

Ja biorę tam ślub, mamy już spisany protokół, ale jeszcze nic nie płaciliśmy. Kto będzie wam udzielał ślubu? Proboszcz?

słuchajcie, a ten protokół to się spisuje w kościele, którym bierzemy ślub, czy tym gdzie dają nam licencję? bo już mi się miesza... znaczy, że i za licencję przyjdzie nam zapłacić -w moim kościele -i za protokół w kościele gdzie się pobieramy.....??
Czy ktoś wie ile "chcą co łaska" w kościele garnizonowym w Sopocie?

spisujesz protokół tam gdzie otrzymasz licencję, z licencją idziecie tam gdzie bedziecie mieli slub - i tam was czeka tylko uroczystośc właściwie zero formalnosci tylko podpisy

ale za udzielenie ślubu też się coś płaci przecież..?

DOKŁADNIE :( WIEM COŚ O TYM WIESZ TAM GGDZIE JEST LICENJA TO CAŁA ROBOTA JEST ROBIONA WŁAŚNIE TAM A SLUB TO INNA BAJKA

A PŁCAISZ ZA JEDNO I DRUGIE - NIESTETY

Czerwcowa pierwszy raz słyszę, ze protokół spisujesz tam gdzie licence. My mamy już licencję i umówione mamy spotkanie na protokół tam gdzie się pobieramy. Coś chyba się pomieszało. A tak ogólnie to ile jest ważna licencja?? Może któraś wie

My spisywaliśmy protokół tam gdzie bierzemy ślub, a nie jest to ani moja oni lubego parafia.... Co kraj to obyczaj !! :)

u nas też powiedzieli nam, że daje się 200zł, taka ustalona kwota.

to my chyba trafilismy na jakis dobry dzien.. nic nie zaplacilismy za spisanie protokolu, na dodatek spisywalismy go tam gdzie nie mielismy tego robic... Ksiadz sie nie zajaknal, a my chyba nawet nie pomyslelismy ;)

Izak28 ,czy wam też daje ślub proboszcz?! ;o)))) A można wiedzieć ile daliście w tzw. "kopertę"?

Baśka, bardzo byśmy chcieli, żeby to proboszcz udzielał nam ślubu, bo go bardzo lubimy ;) ale jeszcze nie załatwiliśmy tego,tak samo jak jeszcze nie rozmawialiśmy o pieniądzach :))) Liczę na to że będzie to ok. 200- 300 zł.

Kurcze ja się juz pogubilam...
Ja wzielam od ksiedza z mojej parafii licencje (pozwolenie, zebym mogla brac slub w innym kosciele) - 20 zł "co łaska", potem jeszcze z innego kosciola swiadectwo chrztu - (0 zł), w czerwcu zaczynamy (4 dni) nauki i ksiadz powiedzial ze zanim zaczniemy spiszemy licencje. Nasz ksiadz jest tez znajomy i calkiem juz nie wiem czy mam placic pieniadze za ślub wlasnie przy spisaniu protokolu, czy placi sie ksiedzu czy siostrze i czy to jest jednoznaczne z zaplata za slub ? Czy mam osobno placic za udzielenie slubu jeszcze jakies 200 zł "co łaska" ? Moja znajomowa w naszym koscióku (Okrąglak na Przymorzu) zaplacila wlasnie za ceremonie slubu nie przy spisaniu protokolu ale w dniu slubu jak podpisywali papiery (50 zł)...nikt nie robil problemu...