intercyza-co o tym myslicie?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
jak przyjelybyscie propozycje waszego narzeczonego na krotko przed slubem o spisaniu intercyzy??? zaznaczam ze to on ma wiekszy majatek od swojej narzeczonej. to przytrafilo sie mojej kuzynce- slub na Boze Narodzenie, dziewczyna jest rozczarowana, zawiedziona, ma zal ze chlopak nie ma do niej zaufania, i jak oni teraz maja isc dalej razem przez zycie... ze swiadomoscia, ze "jak by co- to wiekszosc jest moja". ja tez jestem na niego za to wsciekla! jak moze robic jej cos takiego na krotko przed slubem, kompletny brak zaufania!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: intercyza-co o tym myslicie?

Intercyza wcale nie musi być oznaką braku zaufania... to tylko my sobie dorabiamy taką teorię spiskową, że on nas na pewno nie kocha tak bardzo i już planuje że znajdzie sobie ładniejszą mładszą bogatsza.... myślisz, że chciałby wtedy w ogle brać ślub z tą dziewczyną? po co by mu to było żyłby sobie w stanie kawalerskim i wyrywał co lepsze kąski ;) no trochę tutaj żartuję, ale tak na serio to myslę, że intercyza wcale nie jest taka straszna... jeżeli facet np inwestuje albo ma kredyt to to jest też zabazpieczenie dla tej dziewczyny... nie wlazie jej nikt na pensje bo mają wspólnotę majątkową./... ogólnie rzecz biorąc nie widzę w tym nic złego po prostu niech usiądą i szczerze pogadają .... dlaczego on chce tej intercyzy, jak wyobraża sobie prowadzenie finansów domowych.... itp. głowa do góry i niech się kuzynka cieszy przygotowaniami pozdrawiam

intercyza, jesli chca jej oboje malzonkowie jest ok, tym bardziej ze majatek wniesiony do malzenstwa (zalozmy samochod nabyty przedz slubem) i tak pozostaje wlasnoscia jednego tylko mazlonka a nie wspolna. Sa rozne powody, ktore powoduja, ze jest nawet konieczna- na przyklad przy kredycie, kiedy roznica w osiaganych przez maloznkow dochodow jest znaczaca, i nie maja zdolnosci kredytowej. Natomiast mnie sie to tez kojarzy z brakiem zaufania. I z takim zabezpieczaniem sie. I w ogole to nieladne... Uwazam, ze Twoja kuzynka powinna zapytac o powody, dla ktorych jej chlopak chce czegos takiego.

Ja mam intercyzję i myślę, że jest to konieczne np. gdy facet ma firmę lub nie daj Boże dziecko z pierwszego małżeństwa.

o właśnie popieram mile!! to też może działać w drugą stronę... jak babka ma firmę, albo jakiś interes to też lepiej podpisać intercyzę i wcalenie ma w tym nic złego... można to nie tylko odbierać jako brak zaufania, ale też jako troska o finansowe bezpieczeństwo partnera!

Zreszta trzeba przede wszystkim pogadać z drugą stroną i wyjaśnic co i jak a nie podsuwać papierki do podpisania bo wtedy to fakktycznie śmierdząca sprawa ;) no ale jesli wszystko opiera isę na szczerości to nie widzę w tym nic złego