jak nauczyć dziecko na Nocnik?(topek)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Moj syn ma 16 miesiecy chce do oduczyc od pampersów.Całe wakacje walczyłam z nim zeby choc raz zrobił siku albo kupe na nocnik ale on ani mysli.Zrobił sobie z niego krzesełko siada i siedzi ale nic ni robi kupiłam mu nawet krzesełko i tłumacze ze topek jest na ee a krzesełko do siadania nawet jesli uda mi sie go dłuzej potrzymac na nocniku on nic nie zrobi wstanie i pojdzie zrobi kupe czy siku na podłoge nawet juz sadzałam go ze mna w wc zeby widział ze ja tez robie ale nic nie pomaga pokazywałam mu nawet ze mama nosi majtki a nie pampersa ale efekt zerowy.na ubikacje dorosła tez sadzałam ale sie boi.A jakie wy macie sposoby na nocniki kupki i siku ???????prosze o odpowiedzi dziekuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: jak nauczyć dziecko na Nocnik?(topek)

16 miesięczniak jest jeszcze według mnie za młody po prostu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mój synek ma 2 lata i przez wakacje próbowałam go uczyć na nocnik,niestety nic z tego na nocniku siedział i tylko w galotkach i nic jak wstał to po chwili "walił" w gacie ,córka mojej siostry też ma 2 lata i ani myśli na nocnik ,dziecko samo decyduje kiedy na nocnik i najlepszy wiek na naukę to 2 lata , http://www.babyboom.pl/dzieci_1_2/wychowanie/czas_na_nocnik.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja moją sadzam odkąd skończyła 8 m-cy. Sadzałam dla przyzwyczajenia i od samego początku załatwia się na nocnik. Nie świadomie, ale wie, że po pobudce jest sadzana, jak obudzi się z drzemki, to czeka na nocnik. Czasem nawet pół dnia nosi tę samą pieluszkę, bo załatwia się na nocnik. Już nie pamiętam kiedy "dwójkę" zrobiła w pieluszkę...
Dziecko powinno być przyzwyczajane do sadzania na nocnik jak zacznie samo pewnie siedzieć, żeby potem właśnie nie było problemu...
Ja moją na początku od razu zajmowałam zabawkami - to miś, to książeczka. Nigdy nie nudzi się siedząc na kibelku...
Aaa i sadzam ją w jej pokoiku, a nie w łazience.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pzede wszystkim zacznij od kupienia zwykłego nocniczka /z bajerami rozpraszają\ nie nalegaj na malca wysadzaj malucha na nocnik jak sie obudzi wtedy napewno siusiu poleci nagradzaj barwami . Moja córcia robi na nocnik jak skończyła 1,5 roku i od tego momentu nie nosi pampków nie robi siusiu w majtki ani w łóżeczko . Mysle ze trzeba dopingowować ale nie naciskać powodzenia

Gorzej jak dziecko ucieka na widok nocnika i nie chce na nim usiąśc ani na chwilę a już o zrobieniu siku w ogóle mowy nie ma.

Tak zachowywała się moja Natalia:) nigdy nie usiadła na nocniku no przepraszam jeden raz udało się to mojej mamie ale po powrocie do domu znów nie chciała za to w wieku 2 lat usiadła na ubikację i od pierwszego razu załapała i przestała robic siku w pampersa.

Także i bez przyzwyczajania kilkumiesięcznego malucha można łatwo przejśc odpieluchowanie,nie ma reguły bo każde dziecko jest inne w tej kwestii.

"od tego momentu nie nosi pampków nie robi siusiu w majtki ani w łóżeczko "

A jak nocki,wytrzymuje tak długo? Czy wysadzasz?

Bo moja ma ponad 3 latka i jeszcze w wakacje gdy nie zaniosłam siku w nocy do łazienki to zdarzały się wpadki więc zawsze mam na 1 budzik i niosę na śpiocha siku:)

moja w nocy sie nie budzi na siusu przesypia całą noc rano jak wstaje krzyczy siema he he i robi siusiu na nocnik

Dziekuje bardzo za odpowiedzi.Hmm Mateusz siada na chwile na nocnik ale zaraz wstaje i koniec siedzenia. nocnik ciagle jest na ziemi i przypominam ma ze ma robic siku na topek zastranawia mnie jedno ze teraz ja scigam mu pampersa i tak go zostawie to nie robi siku na ziemie tylko trzyma tak długo az załoze pampersa no chyba ze juz jest za długo to sika ale tak mniej wiecej wiem kiedy chce siku bo łapie sie za klejnoty albo klepie po nich.Pisaliscie o nagradzaniu tak wiadomo tylko problem tkwi w tym JAK UTRZYMAC DZIECKO NA NOCNIKU JAK SIEDZI 30 sec i zaraz wstaje moj wedrownik musi byc ciagle w ruchu?????Dziekuje za odpowiedzi

moja mała sama brała sobie książeczkę albo zabawkę a może niech inicjatywe wezmie tato ? a po domku niech synek biega w majteczkach?teraz już zimno sie robi ale sprobój

Już tata próbował i babcia tez :) i nie da rady siada chwile i koniec hmm moze go przykleje ka kropelke a jak zrobi to odkleje :) zart) nie no zmuszac go nie zmuszam bo sie od razu denerwuje i pokazuje swoje rogi poczytam moze jeszcze ktos cos ciekawego napisze i bede probowac dziekuje

jak miał 4 czy 5 miesiacy Babcia nam kupiła nocnik powiedziała ze mnie tez tak wczas uczyła i bardzo szybko zacvzełam robic na topek wiec posadziłam Mateusza i zrobił !! nawet zdjecie mamy z pierwsza kupka w nocniczku ale to chyba był przypadek??? A moze moj bład bo miałam go uczyc nie iwem byłam za leniwa i doszłam do wniosku ze i tak to nic nie da a moze to lenistwo wzieło góre nie wiem az wsztyd sie przyznac ze matka leniwa :(

ja podobnie jak ewwa sadzałam Synka jak potrafił siedzieć- ok. 6-7 m-ca, o dziwo-to co piszecie, że dopiero dziecko w wieku 2 lat wie co to kupa czy siku...., Nasz Synek wie..., że chce na nocnik-denerwuje się i patrzy w moją stronę! Siku w nocy w pieluszkę zrobi owszem ale w ciągu dnia mam pieluszki suchutkie!!!!

No to nic tylko pogratulowac cierpliwa musiałas byc ja troche załuje ze tak z tym zwlekałam no ale jak to mówia Madry Polak po szkodzie :)

to moze odpuść na razie i spróbuj za jakis czas

Byffcia , ja też zrobiłam zdjątko z tego "przełomowego" dnia :)

Byffcia, z natury jestem choleryczką-zobacz jak MATKA NATURA zmienia ludzi ... :)

"o dziwo-to co piszecie, że dopiero dziecko w wieku 2 lat wie co to kupa czy siku..."

Nie przesadzajmy,że 2 latek który jest dopiero odpieluchowany to takie dziwadło.
Każdy ma swoje metody i nie ma się tu co dziwic tylko robic jak nam intuicja podpowiada i jak reaguje na to dziecko.

Dla mnie osobiście dziwne może byc sadzanie na nocnik 6 miesięczne dziecko bo moja córeczka sama bez podpierania zaczęła siedziec w wieku 9 miesięcy więc nie wyobrażam sobie jak miałaby niby siedziec wcześniej na nocniku.

Poza tym siłą dziecka na nocnik się nie posadzi ani nie przyklei na kropelkę:)
Musi nadejśc ten moment i osobiście byłam bardzo zadowolona,że była to kwestia dosłownie 2 dni - nie męczyliśmy się ani ja ani córcia.Po prostu pewnego dnia usiadła na deskę i koniec z sikaniem w pieluchę.

"moja w nocy sie nie budzi na siusu przesypia całą noc rano jak wstaje krzyczy siema he he i robi siusiu na nocnik"

No to super:)

moja corcia w wieku 1,5 nie chciala pampa aby jej zakladac wczesniej zaczelismy trening z nocnikiem i jest git pamietam ze synek nie chcial na nocniku siedziec to kupilam nakadke dla dziecka na kibelek i tam robil a najwieksza frajde mnial gdy bylismy na dzialce i siusial na krzeczek he he

"Dla mnie osobiście dziwne może byc sadzanie na nocnik 6 miesięczne dziecko bo moja córeczka sama bez podpierania zaczęła siedziec w wieku 9 miesięcy więc nie wyobrażam sobie jak miałaby niby siedziec wcześniej na nocniku"

-proszę czytać ze zrozumieniem..., czy napisałam, żeby każde dziecko było sadzane na nocnik w wieku 6-7 m-cy (bez względu czy ogólnie potrafi siedzieć czy nie?)??

Moj maly przestal robic w pieluchy w wieku skonczonych 2 lat.
Wczesniej gadalam,krzyczalam,zmuszalam i dopiero wtedy jak odpuscilam,nagle po kilku dniach moj maly sam zaczal wolac jedno i drugie.
Tylko na noc jeszcze mu zakladam pieluche.
Mysle ze wczesniej nie ma co dzieci zmuszac.Mozna ewentualnie spytac czy chce siusiu albo czy chce usiasc na nocnik i dac np.ksiazeczke lub wlaczyc bajke.
U nas to skutkowalo zanim sam zaczal wolac.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja go własnie tez nie zmuszam bo efekt jest przeciwny tylko sie denerwuje i na tym koniec a nie chce go zniechecic ale tez nie chce (ja to widziałam w lato na placu zabaw) zeby miał 3 lata i nosił pampersy bo to wyglda dziwnie.Ja myslałam ze to łatwo pojdzie ze pare dni pare siku na zieme i pieluszka zrobimy pa-pa a teraz widze ze to nie jest takie łatwe jeszcze ja taka nerwowa jestem i niecierpliwa chciała bym wszystko szybkoi na juz no to ciekwie sie zapowiada pozegnanie pieluszki. dziekuje wszystkim tym którzy odpowidzieli na moje pytanie.

Walczymy od rana załozyłam mu majtki i mowie ze Mateusz jest duzy i ma majtki i pokazuje mu kawałek swoich i mowie ze mama tez ma majtki hmm ciekawe czy cos pomoze niech zrobi chociaz raz na topek i zrobie mu wielka fieste z tego powodu to moze go zachece do robienia siku :) teraz czekamy potem napisze jaki efekt choc przyznam szczerze ze nie licze na wiele :)

Byffcia ja osobiście odpuściłabym jeszcze i wróciła do tematu za kilka miesięcy co nie wyklucza pokazywania,zachęcania i mówienia że siku robimy do nocniczka/ubikacji ale bez zbędnego nacisku.
Na tym etapie strach,że jako 3 latek będzie sikał w pampersa jest nieuzasadniony.

2-3 miesiące w rozwoju takiego dziecka to ogromne zmiany.No ale zrobisz jak uważasz.

No własnie teraz cały wrzesien schwałam topek zeby mu o nim nie przypominac i teraz wole go przyzwyczajac bo potem przyjdzie zima i bedzie juz zimno to mały w samych majtkach z obsikanymi nogamy zamarznie :) marazie jestem na etapie utrzymania go na topku dłuzej niz 30 sekund bo wiecej nie usiedzi nawet miejsca nie zagrzeje krok po kroku i moze cos nam wyjdzie jakby tylko raz zrobił to juz by było cos :) taka zacheta dla niego i dla mnie a tak wiecznie topek suchy i to zniecheca maskarycznie :(

A nakładka na ubikację?
U nas się sprawdziła rewelacyjnie bo Natalka widziała że my załatwiamy się w łazience na ubikacji a nie na jakichś nocnikach:) i chciała tak jak my dorośli.Jak tylko raz zrobiła to chwaliliśmy ją bardzo,że już taka duża i w ogóle:) no i efekt był super.

A do tego dodam ze jak mu mówie gdzie sie robi siku to łapie sie za siska i pokazuje albo siada na topek teraz pierdnoł czyli bedzie robił kupe poranna mowie mu rób ee na topek on go wzieoł i poszedł z nim do kuchni.Dałam mu hohle i pare kuchennych przyrzadów moze tam zrobi ??

Nakładka moze i fajny pomysł ale on wogóle sie boi na kibelek usiasc moze za wysoko i nie czuje ziemi

My mieliśmy przy starszej takie cos ze schodkami
http://allegro.pl/nakladka-na-sedes-z-drabinka-od-1zl-bcm-i1230895628.html

Pamiętam, jak chciałam żeby Martusia zrobiła siusiu do nocnika i kolejny raz był suchy to jak wstawała wlałam trochę wody strzykawką i biłam brawo :p

Podziałało :) Moja córa na nocnik robiła regularnie od ok. 9 miesiaca, jak skoczyła 16-18 miesięcy to już nie robiła w pieluche :)

no i duzo sie nie pomyliłam topek suchy Mate siedziec juz nie chce hmm...za to jak tam siedział w tej kuchni to nauczył sie mówic okap :D dalej lata bez pampersa i jeszcze nie zrobił na ziemie.to znaczy ze umie utzrymac siku???

z kazdym dzieckiem inacze-najstarszy nuczył sie w wieku dwa i pół roczku a chodził jak miał rok skończony,sredni nauczył się na nocnik mając 10 miesiecy i już nawet do łózka nie zrobił a zaczął chodzic mając też 10 miesięcy,najmłodszy nauczył się na nocnik jak miał 2 lata i 8 miesięcy a chodził mając już 8 miesięcy-tak więc chodzenie inaczej i siadanie tez zupełnie inaczej :)

Inne tematy z forum

Problem z głośnymi dziećmi sąsiadów (42 odpowiedzi)

Niedawno do mieszkania nade mną wprowadziło sie małżeństwo z dwojgiem bardzo hałaśliwych dzieci....

Młyny Gdańskie (26 odpowiedzi)

Inwestycja powstaje blisko Śródmieścia Gdańska oraz w dobrze skomunikowanej lokalizacji (autobusy...

Scarpa (10 odpowiedzi)

Dwa budynki inwestycji Scarpa powstaną niedaleko zbiegu ulic Kartuskiej, z Zakopiańską i...