piekę chleby od 2m-cy :) nigdy nie używałam mąki "gotowca" ;)
kupuję krupczatkę, zwykłą mąkę tortową(ja używam witaminową), mąkę graham i razową :)
wykorzystuję 2 przepisy polecane przez inne forumki :)
wprowadzam też swoje zmiany - mieszam mąki, daję otręby(a w przepisie ich nie ma), zamiast nasion daję olej i np. żurawiny suszone lub śliwki :) albo prażoną cebulkę :)
przepis od AGA111
http://mojewypieki.blox.pl/2008/01/Chleb-wieloziarnisty.html (drogą eksperymentów doszłam do dobrej mieszanki 660g krupczatki i 340g mąki razowej lub graham, robię z ziarnami lub 2 łyżkami oleju zamiast ziaren, w to miejsce suszona żurawina, śliwki lub prażona cebulka)
po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągam z foremek i wierzch obficie smaruję mlekiem (skórka chrupiąca ale nie twarda)
drugi przepis - od Mada284 :)
1 kg maki (650)
40g drożdży
łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
600ml ciepłej wody
i mleko lub jajko do posmarowania, można też posypać makiem, sezamem...
1 Drożdże utrzeć z miodem i 100ml ciepłej wody - odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut
2 W dużej misce wymieszać mąkę z solą
Dodać przygotowane drożdże, olej i resztę wody
Wyrobić elastyczne ciasto (ja na początku zagniatam w misce, żeby składniki się połączyły, a później ugniatam na blacie kuchennym - łatwiej niż w misce - strasznie się cholerstwo do rąk klei)
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - w przepisie jest, że na godzinę ale u mnie zwykle pół wystarcza tak do 40 minut zależy jak wyrośnie...
3 Wyłożyć ciasto na stolnice podzielić na pół, włożyć do foremek i odstawić na pół godziny jeszcze (w praktyce 15-25minut)
4 przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem / jajkiem i ew. posypać ziarnami
Piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 220 - 240max
ja daję łyżkę soli, 5dkg drożdży(pół kostki) i ostatnio mąkę tortową mieszam z orkiszową/graham/razową - w proporcji takiej jak w 1 przepisie :)
zawsze przesiewam mąkę, żeby była bardziej puszysta :) mam taką super przesiewaczkę z Tupperware i to żaden problem ;)