jak szeroko pieluchować bioderka?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Mój szkrab ma dysplazję prawego bioderka i przy wypisie ze szpitala mówili żeby szeroko pieluchować. Ja przez emocje nie zapytałam jak to robić? Wiem że muszę zakładać pieluchę tetrową na pampersa ale jak to robić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak szeroko pieluchować bioderka?

ja zakładałam na ciuszki drugiego pamperska a mała miała zwichnięte bioderko. Idz najlepiej na usg bioderek i tam ci powiedzą wszystko

Nieumiejętne pieluchowanie może bardzo pogorszyć sprawę. Pielucha działa jak dźwignia która powiększa dysplazję. Najlepszy ortopeda od bioderek w trójmieście wogóle odradza pieluchowania. Nawet dobrze załozona pielucha ma to do siebie że może się przesunąć. NAjlepiej idż do ortopedy. Polecem Sieliwończyka, jest najlepszy.

ja byłam na wałowej u pediatry nie ma wcale dużych kolejek i za free

zakładać sztywną pieluszkę, stare dada świetnie sie sprawdzały a teraz hmm huggisy najsztywniejsze?

Nam tez mówili w szpitalu powiedzieli aby szeroko pieluchować a ortopeda (dr. Sieliwończyk) nas wyśmiał :) Oczywiście zakazał tejże niecnej techniki. Jak on to ujął... to tak jak by złamanie nogi leczyć poprzez picie herbaty rumiankowej :D

Tu masz z neta :
"Szerokiego pieluchowania nie można traktować jako sposobu leczenia dysplazji stawu biodrowego (zwykle w takich przypadku stosuje się szelki Pavlika lub szynę Koszli). Nie powinno się też go praktykować u zdrowych niemowląt z uwagi na to, że "dobrze zrobi "
Otóż "NIE ZROBI"!
Jeżeli stawy biodrowe dziecka rozwijają się prawidłowo, nie można ograniczać ich ruchu !!!

A po drugie udaj się do ortopedy który dobrze określi stopień dysplazji

Inne tematy z forum

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...