jak zawiesić na ścianie bardzo duży papirus?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Mam problem. Przywiozłam z Egiptu duży papirus jest zwinięty w rulon. Ma wymiary 2 metry na metr.
Byłam dziś u szklarza ale wycenił mi oprawienie na ponad tysiąc złotych.
Ma ktoś może takie "cudo" i jakoś mądrze to zawiesił?

Myślałam aby przybić go do ściany dużą ilością małych gwoździków bez oprawiania ale nie wiem czy to ma szansę dobrze wyglądać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zawiesić na ścianie bardzo duży papirus?

Moze przyklec tasma klejacą
jest super mocna

Dwustronną

kup antyrame w ikei :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeszcze pomyślałam aby samą gorę podbić lub podkleić listewką I dać sznurek do zawieszenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

chyba antyrama albo podklejona deseczka jak radzi wiola będą najlepsze.

Polecam tylko i wyłącznie antyramę, gdyż sama mam papirus (również z Egiptu) i to najlepszy sposób na uwidocznienie go jak również utrzymanie go w czystości :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale gdzie kupię taką dużą antyramę. Wszędzie gdzie byłam mówią, że nie ma takich dużych.
Też zastanawiam się nad dwustronną taśmą, taką bardzo mocną i może na sklejce go przykleić np
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Duży wybór ramek i antyramek był kiedyś w takim sklepie na Partyzantów we Wrzeszczu, ale dawno tam nie byłam, więc nie wiem nawet czy ten sklep istnieje.

Zulusa a tą antyramę masz ze szkła czy plastikową?

kolorkowa jak masz problem z zakupem tak duzej antyramy, niech twoj M ja zrobi.
mozna kupic kawał pleksi (gdzieniegdzie docinaja pod wymiar - ojciec tak naprawil siostrze bo szyba pekła i bylo bezpieczniej) i zwykla taka dykte/sklejke jak jest w antyramach, doczepic do niej ze 2 -3 uchwyty na gwozdzie i nawet z innych duzych antyram te boczne "klipsy" chyba ze znajdziesz zeby kupic osobno, ponawiercac szparki na klipsy i masz wlasnoreczna antyrame :)

ew profile jak do drzwi dwie pleksi i pomiedzy wkladasz papirus, a brzegi zamykasz profilem , tylko wymyslic sposob na zawieszenie

po wpisaniu w googlach : antyrama 200x100

jest pare miejsc gdzie maja takie np tu
http://antyramy.info/index.php?gclid=COi529Cvy7ACFUJL3wodbHZqXQ

- papirus większość papirusów wykonana jest z bananowca, dlatego ich cena jest bardzo niska. Prawdziwy papirus jest bardzo drogi, sprzedawany jest tylko w lepszych sklepach z pamiątkami. Wykonany jest on z włókien rośliny cibory papirusowej, które pocięte są w podłużne paski, a następnie nakładane na siebie wzdłuż i w poprzek. Dzięki nim najlepiej rozróżnić prawdziwy papirus od podróbki. Wystarczy sprawdzić pod światło, czy widoczne są owe paski, jeśli ich nie ma, to znaczy, że zrobiony jest z bananowca. Papirus może posiadać różne kolory, jaśniejsze lub ciemniejsze. Zależą one od czasu, w jakim włókna przechowywane były w wodzie. Im dłużej, tym kolor jest ciemniejszy.

Jesli masz prawdziwy papirus z certyfikatem i zaplacilas za niego sporo to postaraj sie o porzadna ramke, bo to naprawde piekna pamiatka i szkoda ja psuc plastikowa ramka czy tasma klejaca. Taka wielkosc przy prawdziwym papirusie to kilka stow, wiec warto wydac jeszcze troche.

Jesli kupilas podrobke z bananowca z pieczatka zamiast recznego malowania akwarelami, to mysle, ze plastik z IKEI bedzie ok, bo pleksi nieco zasloni "papirus" .

To troche jakby porownywac obraz olejny do slabej reprodukcji, obraz powinien miec godne miejsce i pasujaca nam do stylu mieszkania rame, ktora moze byc kosztowna.

Bylam w Egipcie w polowie lat 90-tych i do dzis zapamietalam te koszmarne podroby i piekne prawdziwe papirusy z manufaktur. Na te piekne nie bylo mnie wtedy stac, tanich nie wzielabym nawet z doplata.

Jesli masz prawdziwy to szczerze zazdroszcze, bo juz nie chce wracac nigdy do Egiptu i pewnie nie bede miala okazji kupic.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

zapytaj tego sprzedawcę ;) aktualnie nie ma takich wielkich antyram - ale może będzie miał? kupowałam od niego plakat :] z odbiorem na Czarnym Dworze :]
http://allegro.pl/rama-aluminiowa-czarna-61x91-5cm-antyrama-i2401630922.html

Najlepszy wybór antyram i to w dobrych cenach mają w realu an Kołobrzeskiej ;P

Dziękuję za rady na pewno skorzystam:-)

Ja kiedys widzialam takie dlugie papirusy wlasnie z przymocowana listewka u gory (+sznurek) i na dole. Jednak po dluzszym czasie zaczely sie jakos tak marszczyc, zwijac...no nie wygladalo to najlepiej :/

Inne tematy z forum

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...