jak zrobić dobry żurek???

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Dziewczyny chcę dziś zrobić dobry żurek na obiad z takiego żurku w butelce co jeszcze dodać właśnie idę do sklepu po warzywa i mięso , czy gotować go np na żeberkach czy raczej na drobiu zabielacie go jeszcze dodatkowo mąką czy śmietaną
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

ja zabielam śmietaną i robię z własnego zakwasu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

Patysiak - jak robisz zakwas?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

no ja nie umiem robić zakwasu i to musi postać kilka dni mam gotowy w butelce i co dalej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: jak zrobić dobry żurek???

Ja żurek zawsze robię na kiełbasce, najlepiej białej... Mniam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

ja robię na żeberkach i dodaję biała kiełbasę, dodaję też suszone grzyby, dużo warzyw, czosnek, odrobinę chrzanu i zabielam gęstą śmietaną. Kaloryczne ale taki żur robię raz w roku i jest wyjątkowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

Ja robie na podwawelskiej albo białej, dodaje czosnek, grzyby suszone, ziele angielskie, liśc laurowy, majeranek i zeszkloną cebulkę, pieprz, sól... mmm pycha :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

ja robię żurek na boczku wędzonym, czasem jak są to dodaję żeberka, też wędzone.
włoszczyznę myję, obieram, zalewam zimną wodą i gotuję. W międzyczasie kroję cebule i boczek wędzony, w małe kosteczki, podsmażam na patelni. Po ok. pół godzinie dodaję boczek i cebulę do warzyw i ten żurek z butelki. Doprawiam solą, czosnkiem i majerankiem i gotuję ok. pół godziny. Potem dodaję białą kiełbasę (kupuję cienką surową) i razem gotuję jeszcze ok. 20 minut. I gotowe:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

Dziewczyny ale mi apetytu narobiłyście.Ja żurek robię podobnie tylko zamiast czosnku daję 3-4 łyżeczki chrzanu.Coś mi się wydaję,że podrzuciłyście mi pomysł na jutrzejszy obiadek.Dziękuję :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

ja zainspirowana tym wątkiem zrobię barszcz biały :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: jak zrobić dobry żurek???

ja też chyba żurek zrobię dawno nie było a ślina już do podłogi kapie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

a ja dla mnie żurek z butelki jest nieco za kwaśny, dlatego dodają do zupy jedną paczkę żurku knorra; i też gotuję na wędzonce;
kolejność mam taką:
robię wywar z białej kiełbasy, listka laurowego, ziela ang i cebuli /1szt /, w między czasie podsmażam wędzonkę, po czym dorzucam ją do wywaru, dodaje żurek z butelki, żurek z paczki i zagotowuję; gotuję ok 10 minut, a na koniec zaciągam majerankiem :)) czasem wrzucam też pokrojone w kostkę ziemniaki
nie jest to postna zupa, ale wychodzi pyszna :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

moja mama pod koniec gotowania żurku dodaje 2 łyzki chrzanu tartego- wychodzi smaczniejszy :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

Ja chrzan daję już do zupy jak jest na talerzu.
Oprócz tego biała kiełbasa, boczek, trochę warzyw utartych, czosnek i duuużo majeranku.
I koniecznie jajko na twardo!:)

Dla mnie też taki żurek z butelki jest za kwąsny, daję barszcz biały winiar.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

SKŁADNIKI:
100 g mąki żytniej razowej

kilka ząbków czosnku (ja daję całkiem sporo)

liść laurowy

ziele angielskie

Mąkę wymieszać z 500 ml ciepłej, przegotowanej wody. Dodać czosnek i przyprawy. Wlać do kamiennego garnka, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

mój mąż uwielbia mój żurek :) twierdzi że jego mamy jest do niczego i zaproponowała jej że będę jej robiła zakwas :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

zapomniałam napisać :) powyżej to przepis na zakwas
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

patysiak to dawaj teraz przepis na żur z tego zakwasu :) nigdy nie robiłam an własnym zakwasie a chcę spróbować :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

Salambo, proszę ! przepis na żurek :
SKŁADNIKI:
40 dkg boczku wędzonego
2 kostki bulionu grzybowego
1/2 litra zakwasu na żur
2 cebule
1 łyżka smalcu
1 ząbek czosnku
kucharek,sól,pieprz
śmietana, chrzan

Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć,ostudzić i pokroić w kostkę.1 posiekaną cebulę zrumienić na połowie smalcu.Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i zagotować.Dodać pieprz,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli. dodać trochę śmietany (jak to lubi) i trochę chrzanu.
acha, jeszcze jajeczko ugotowane na twardo i biała kiełbaska (przy czym jajko zawsze a kiełbaskę czasem odpuszczamy). Jajko w ćwiartkach dodaję już na talerzu.
Drugą posiekana cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem na reszcie smalcu.Do utłuczonych ziemniaków dodać boczek z cebulą i wymieszać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

Patysiak - ten kamienny garnek można zastąpić czymś innym? (jak się robi zakwas)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić dobry żurek???

ja kiedyś robiłam w litrowym słoiku i też było ok, zakrywałam tylko ściereczką
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam pytanie. Czym różni się barszcz biały od zurku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

zurek jest na zakwasie zytnim, barszcz bialy na zakwasie pszennym (dlatego jet lagodniejszy w smaku).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja żurek robię na bulionie warzywnym krakusa i nadaje naprawdę dobrego samku żurkowi, z resz abulion wykorzystuje jako bazę do wielu dań, bo produkt jest naprawdę uniwersalny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

jeśli chodzi o żurek to lepiej skorzystaj z gotowego koncentratu żurku Krakusa, mają gotowy w płynie, ma zdrowy skład i świetny smak, ja go robiłąm na święta i goście się zachwycali moimi zdolnościami kulinarymi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

mąż uzależniony od pokera internetowego. (15 odpowiedzi)

Mam problem i nie potrafię sobie z nim poradzić. Mój mąż jest uzależniony od pokera...

rodzice chrzestni-kiedy zapytać? (21 odpowiedzi)

Tak sobie myślę kiedy prosi się by dana osoba została rodzcem chrzestnym naszego Maluszka? Jak...

Czy da sie wyzyc za 2000 zl (47 odpowiedzi)

Czy da sie wyzyc za 2000 zl juz po oplatach ? Jedynie paliwo do auta trzeba w to jeszcze wliczyc....