jak zrobić klopsa lub pieczeń rZymską?

dziewczyny wspomóżcie jak upiec klops żeby dobrze wyszedł?
jakoś nie mam na niego dobrego sposobu bo zawsze mi sie kruszy.
Chciałabym "wykorzystać" go obiadowi a później na chlebek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić klopsa lub pieczeń rZymską?

ja robie pieczeń rzymska z mięsa mielonego tzw,chlebek z niego wychodzi ale niewiem czy o to chodzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić klopsa lub pieczeń rZymską?

ja zawsze robię dokładnie tak jak mielone kotlety... mięso mielone (najczęściej mielona szynka+jakieś drobiowe), namoczona bułka, sol, pieprz, jakieś zioła-jeśli lubisz-i woda (ja daje mniej więcej 1/3 szkl na 1 kg mięsa) no i trzeba wyrabiac dość długo, aż mięso będzie takie klejące... wtedy wkładasz do blaszki i do piekarnika na 190 stopni i pieczesz aż patyk będzie suchy. mi się nic nie rozwala...

mozesz do surowej masy mięsnej dodać np. oliwki, suszone pomidory, pieczarki podsmażone.
a klops to chyba zaiwera jajka gotowane na twardo obrane i całe włożone do środka .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić klopsa lub pieczeń rZymską?

Asiunia - po co dodajesz wodę? nigdy o tym nie słyszałam :] co ona daje?

ogólnie robię podobnie jak Asiunia :] czyli mięso jak na mielone :]

do tego starkowane warzywa (marchewka, pietruszka, seler), posiekana i podsmażona cebulka, koperek :]

można w środek włożyć ugotowane na twardo i obrane jajka :]

oj dawno już nie robiłam ;P ostatnio w jakiejś gazecie nawet widziałam przepis :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić klopsa lub pieczeń rZymską?

Agusia, wodę daję, żeby masa była bardziej puszysta.
z resztą robię tak, bo moja mama i babcia tak robią.
dopiero niedawno oświeciłam sie dlaczego...w Kuchennych Rewolucjach pani Gessler też kazała im dodawać wode do mielonego, bo to daje puszystość mięsu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić klopsa lub pieczeń rZymską?

oooo :)))) dobrze wiedzieć :D następnym razem wypróbuję :]

do zwykłych kotletów mielonych też dajesz wodę? albo do pulpecików?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak zrobić klopsa lub pieczeń rZymską?

też:)
a do pulpecików zamiast bułki daje kaszę manną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??