Re: jaka oprawa w kosciele ?
Hexe - z mojego wieloletniego doświadczenia wynika, że pieśni na Mszy ślubnej można wykonywac w takich momentach:
na wejście - coś niezbyt długiego,żeby ksiądz nie musiał czekac z rozpoczęciem Mszy - np. Marsz Wagnera, Jak śmierć potężna jest miłość, Warto dla jednej miłości żyć, Nie ścigaj się z miłością, Oto są baranki młode, Gdy się łączą ręcę dwie (dla koneserów;), z klasyki ewentualnie Kanon Pachebela z tym, że to może być za długie na wejście, jeśli kościół jest mały:)
na psalm - solista może zaśpiewać psalm z organistą na głosy
pieśń do Ducha Św. przed przysięgą - solista śpiewa z akomp. organisty
na ofiarowanie - z klasyki: aria na strunie G Bacha,Ave Verum Mozarta, Panis Angelicus Francka,z filmu Misja,z pieśni np. Ofiaruję Tobie Panie mój, NIe bójcie się żyć dla miłości, Będę śpiewał Tobie i inne kanony czterogłosowe,
na Komunię - Hymn o miłości, Ty tylko mnie poprowadź, Skosztujcie i zobaczcie, z klasyki Marzenie Schumana, Ave Maria Bacha, Cacciniego lub Schuberta - z tym, że Ave Maria można również wykonać po błogosławieństwie, a w trakcie podpisywania dokumentów pod koniec Mszy (jeżeli mało osób idzie do Komunii,to na dwa utwory nie będzie czasu).
podpisywanie dokumentów, modlitwa - Ave MAria
wyjście - Marsz Mendelssohna lub pieśń:)
pozdrawiam
0
0